Gyöngyösi Márton: Tudatosan játszottunk rá a rasszista, antiszemita érzésekre

D  TT20121121053
2019.02.19. 14:47

A Válaszonline készített interjút Gyöngyösi Mártonnal, a Jobbik frakcióvezetőjével. Rögtön az elején a hírhedt listázós parlamenti felszólalását járják körbe, és Gyöngyösi meglepő módon egy az egyben Vonára tolta a felelősséget.

Gyöngyösi 2012. november 26-án felállt a parlamentben és azt mondta, a gázai konfliktus kapcsán itt lenne az ideje annak, "hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. Úgy gondolom, hogy adósai egy ilyen felméréssel Magyarországnak".

Az utóbbi időben a kormány udvari médiája a baloldal és a Jobbik választási összefogása miatt újra elővette a témát, Karácsony azóta már bocsánatot is volt kénytelen kérni, miután egy szerencsétlen HírTv-s szereplésekor mentegette ezt a vállalhatatlan felszólalást. A Válaszban megjelent interjúban erről a felszólalásról most azt mondta a jobbikos politikus:

"Még csak nem is nekem jutott eszembe."

Gyöngyösi az interjúban arról beszél, a felszólalás előtt tüntettek az izraeli nagykövetség előtt egy pár nappal korábbi, izraeli légicsapás miatt, amit a Gázai övezet ellen hajtottak végre. Itt Vona is felszólalt, és egyik követelése volt, hogy az izraeli-magyar kettős állampolgárok vonatkozásában ki kell szűrni a nemzetbiztonsági kockázatot. Pár nappal később tehát Gyöngyösi az azonnali kérdésére készült a gázai konfliktussal kapcsolatban, mindenki egyet is értett a témájával, de Vona Gábor közbeszólt, hogy a kettős állampolgáros követelés mindenképp legyen benne a felszólalásában. 

Órákat gondolkodtam, hogyan illesszem be a szövegembe ezt a felvetést, és már amikor ott ültem a parlamenti széksorban és hallgattam a többi felszólalót – tehát még percekkel a felszólalásom előtt sem tudtam, hogy oldom meg. Aztán úgy voltam vele, hogy elkezdem, aztán majd lesz, ahogy lesz, megoldja a helyzet magát...

- mondta Gyöngyösi, aki a felszólalásában végül nem is az izraeli-magyar kettős állampolgárokról beszélt, hanem a zsidó származású embereket listázta volna. 

"Felelőtlenül elvállaltam egy feladatot, amivel a szívem mélyén nem értettem egyet, ennek megfelelően nem is tudtam kivitelezni. Ennyi történt"

- mondta, ahogy egy kérdésre azt is, hogy:

A Jobbik 2006-ban szubkulturális mozgalomként kezdett terjeszkedni, nőni. Ezt ne feledjük. És igen, ha már erről beszélünk, tényleg nem érdemes mismásolni: akkoriban tudatosan játszottunk rá a rasszista, antiszemita érzésekre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Jobbik egy rasszista, antiszemita politikai közösség lett volna. Se többet, se kevesebbet nem tettünk annál, mint amit ma tesz a Fidesz. A különbség annyi, hogy mi ennek a pusztító voltát felismertük és meghaladtuk.

Gyöngyösi aztán arról beszél egy kérdés kapcsán, hogy ő örömmel tisztázná a személyes szerepét és a pártja fejlődését is a zsidósághoz való hozzáállásban, ám a felvetésre, hogy ezt például Köves Slomóval is megtenné-e, a jobbikos politikus azt válaszolja:

Nála nem érdemes próbálkozni, ő a Fidesz narratíváját ismétli, minket náciz. Miközben a Jobbikból távozott keményvonalasok és „vadhajtások” a Fidesz médiájában kapnak helyet: épp azok, akik nem értettek egyet a néppártosodással, akik inkább a szubkulturális vonalat vitték volna tovább. Most Mi Hazánk néven a kormánysajtóban gyalulhatják a Jobbikot azért, mert letért az antiszemita, rasszista, szubkulturális útról – miközben Orbán Viktor meg náciz minket. Nem egyszerű követni... Köves Slomónak lenni sem lehet könnyű.

További részletek és témák az interjúban, amit ide kattintva olvashat.

(Borítókép: Gyöngyösi Márton beszédet mond a Jobbik demonstrációján a budapesti izraeli nagykövetség előtt ahova tüntetést szerveztek a Gázai hadművelet miatt 2012. november 21-én. Fotó: Kovács Attila / MTI)