Gulyás Gergely: Augusztusig kelleni fog a szolgáltatásokhoz a védettségi igazolvány

Lehet-e majd újra regisztrálni Pfizerre?

- bk -
2021.05.06. 12:14
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Befejeződött Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra szóvivő tájékoztatója.

  • Az uniós helyreállítási forrásokra vonatkozó programot nem kell újraírni. Az a döntés, hogy ha kívánnak élni a hitelfelvétellel, azt csak projektalapon teszik, nem egy összegben veszik fel, de ez a tervezést érdemben nem nehezítette meg. Az előzetes tervek benyújtása már megtörtént, a véglegesre jövő héten kerülhet sor.

  • Gulyás Gergely szerint politikai következménye kell lennie annak, ha az ellenzék bizottsági elnöki székben tart egy olyan képviselőt, aki kamuvideóval akarta lejáratni az egészségügyi dolgozók tevékenységét. A miniszter ezt olyan súlyos ügynek látja, hogy akár a mandátumáról is le kellett volna mondania a képviselőnek, de a bizottság vezetéséről mindenképp, ezért a Fidesz – helyesen – nem biztosítja a határozatképességet.

  • Szerbiában 3000 dináros juttatást kap mindenki, aki beoltatja magát. Gulyás szerint Magyarországon nem szükséges jutalomfizetés. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a teraszokon nem kell védettségi igazolvány.

  • A járvány utáni normális működéshez való visszatérés részeként megkezdődtek az egynapos beavatkozások, már zajlanak az onkológiai vizsgálatok. 5 millió oltottnál pedig megindulhat a rehabilitáció, és a fennmaradt szűrővizsgálatokat is elvégezhetik, illetve látogathatók lesznek a kórházak – mondta a miniszter.

  • A jelenlegi járványhelyzetben sok beavatkozás tolódik későbbre. Az egészségügyben dolgozók azon vannak, hogy ezeket a műtéteket mihamarabb pótolják – mondta Szentkirály Alexandra, hozzátéve, a kormány mindent megtesz a jövőben azért, hogy minél több fiatal tudjon gyermeket vállalni. 

  • A Magyarországon élő külföldiek szervezett oltása most kezdődik meg; időpontot technikai hiba miatt még nem foglalhatnak, de dolgoznak rajta.

  • Az Index kérdésére válaszolva, hogy mi lesz azokkal a fiatalokkal, akik az érettségi hetében kerültek karanténba, és nem tudtak megjelenni a vizsgalapok kitöltésekor, a miniszter azt mondta, hogy először összesíteni fogják, hányan nem írták meg az idei érettségit, és ha megvannak a végleges adatok, akkor fog a kérdéssel foglalkozni és dönteni az operatív törzs.

  • Az Index kérdésére is válaszolt a miniszter. Sok országgal tárgyalnak, ahol magyarok nyaralnak, és remélik, hogy az összes szomszédos országgal sikerül megállapodni arról, hogy védettségi igazolvánnyal korlátozás nélkül átléphető legyen a határ. Eddig Horvátországgal, Szerbiával, Szlovéniával és Bahreinnel kötött kétoldalú megállapodást a kormány.

  • Attól függően, hogy hányan oltatják be magukat, érhető el az öt- vagy hatmilliós oltottság. Bár van elég oltóanyag, viszont lelassult az oltásszám. Valószínűleg májusban elérhetjük az 5 millió oltottat. De az sem kizárt, hogy ötmillió fölé mehetünk.

  • Négy hét után, aki szeretné, megkaphatja az AstraZenecát. Ha ez oltóponton történt, e-mailben kell jelezni, és az oltó orvos feladata megszervezni, hogy megkaphassa előbb a vakcinát, mint 12 hét.

  • Gulyás Gergely szerint tavaly, a járvány alatt a migrációs nyomás megszűnt, viszont idén valószínűleg azzal szembesülhetünk, hogy megnő a nyomás a magyar határokon, de a határvédelem helytáll.

  • Gulyás Gergely: májusban.

  • Magyarország részt fog venni az EU jövőjéről szóló vitában. Az intézményesített együttműködésnek nincs alternatívja, de nem akarnak európai egyesült államokat. Meg kell találni, hogy melyek azok a hatáskörök, amelyeket közösen gyakorlunk, és melyek azok, amelyeket nem, utóbbi például a migráció. Van egy karakteresen közép-európai jövőkép, ennek a meghallgatása, elfogadása, megtűrése az európai projekt sikerének záloga.

  • Gulyás Gergely szerint Karácsony Gergely arra használja fel a főpolgármesterséget, hogy miniszterelnök legyen. Gulyás szerint Karácsony hivatalba lépése óta több hajléktalan, több dugó és több szemét van a fővárosban, mint Tarlós István idején. Jó lenne, ha a főpolgármester ezekkel a komoly problémákkal is foglalkozna – mondta Gulyás Gergely.

  • Magyarország Ukrajna uniós támogatásának híve volt, sőt a vízumliberalizációért is harcoltunk. Viszont később egy, a magyar kisebbségre hátrányos nyelvtörvényt fogadtak el, ennek megváltoztatását folyamatosan sürgettük, és amíg ez a vita nem oldódik meg Kijevvel, addig Budapest blokkolja Ukrajna euroatlanti integrációját.

  • A kormány támogatja a Galvani híd megépítését, mert mérsékelheti a belváros forgalmát. Egy útszakasz kijelölésének nem feltétlenül fog mindenki örülni, de a híd megépítése érdeke a fővárosnak, erről egyébként tárgyalnak, és remélik, hogy lesz eredménye.

  • Gulyás Gergely Hadházy Ákosról annak kapcsán, hogy a független képviselő nácinak nevezett egy politikust, azt mondta, hogy korábban maga Hadházy Ákos is a náci párt tagja volt.

  • Többen dolgoztak 2021 márciusában, mint 2019 márciusában. Ami a legfontosabb, hogy ahol részmunkaidőre álltak át, ott a lehető leggyorsabban álljon vissza az eredeti állapot, ebben gyors előrelépés lehet. Strukturális leépülése nem volt a gazdaságnak, a szolgáltató szektor gyorsan vissza fog épülni. A májusiak már jó adatok lehetnek.

  • Nemzeti szemléletű kurátorokat kérnek fel az alapítványok kuratóriumaiba – idézte a kérdés Orbán Viktor kormányfő korábbi kijelentését. Gulyás Gergely megerősítette, hogy céljuk a magyar tudomány színe-javát képviseltetni ezekben az alapítványokban. Pártpolitikai szempontok pedig nem merültek fel a kinevezéseknél.

  • A kormány készen áll arra, hogy kiemelt beruházássá nyilvánítsa a Fudan Egyetem budapesti campusának megépítését – közölte a miniszter. Lesz Diákváros, és lesz egy elitegyetem. A Fudanon Soros Györgytől Barack Obamáig sokan tartottak előadást, és gazdasági természetű oktatási tevékenységet fog folytatni, nem ideológiait. Közös érdek, hogy minél több jó egyetem legyen Magyarországon.

  • Ha az emberek nem válogatnak az oltások között, akár néhány nap alatt is elérhetnénk az ötmilliót. Úgy véli, a 8 milliós felnőtt lakosság 70 százalékos átoltottsága a maximum reálisan, ez 5,6 millió ember lenne, de láthatóan 5 millió felett nehezebb lesz haladni, mert kisebb az oltási hajlandóság – mondta Gulyás Gergely.

  • A terheléses támadás ügyében rendőrségi nyomozás zajlik, csak ennek lezárulta után tudunk biztosat mondani – reagált kérdésre válaszolva a miniszter. Azonban az utóbbi hónapokban több alkalommal is érte hasonló támadás a különböző kormányzati portálokat.

  • Az első oltást követően állítják ki a védettségi igazolványt, Gulyás Gergely szerint ennek a döntésnek a helyességét éppen a kritikák igazolták, valahol nem tíz nap után, hanem 2-3 hét után érkezik meg, ez a Szputnyiknál már a második oltás idejét is elérheti. Elképzelhető egy olyan döntés, hogy a védettségi igazolvány érvényességét veszti, ha valaki a második oltást nem adatja be magának.

  • A külföldi igazolásoknak nincs jelenleg egységes rendje, ezért nem fogadják el a külföldön beadott oltásokat. Az oltásnál az számít, hol kapta, ezért egyelőre csak annak adnak védettségi igazolványt, aki Magyarországon oltatta be magát, független attól, milyen állampolgár. A kétoldalú megállapodások esetén lehet majd elismerni az oltási igazolásokat – tette hozzá Gulyás Gergely. 

  • A fertőzöttség mértéke csökkent a budapesti kerületekben is. Budapesten, Debrecenben és Szolnokon emelkedtek kicsit a koronavírus szennyvízben lévő örökítőanyagai. Gulyás Gergely leszögezte, egyelőre nem látják, hogy a nyitásnak drámai hatása lenne.

  • 100 éve, a spanyolnátha óta nem volt ilyen világjárvány. A tavalyi adatokat nézve a többlethalálozások tekintetében az uniós középmezőnyben van Magyarország. Vannak eltérések a statisztikák összeállításában, mi a többlethalálozási statisztikákat tartjuk mérvadónak.

  • Gulyás Gergely Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltségéről azt mondta, hogy érdemben úgyis Gyurcsány Ferenc lett az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

  • Gulyás Gergely egy másik kérdésre azt mondta, hogy az uniós támogatásokat nem ingyen kapjuk. Ez egy kölcsönösen előnyös helyzet, és senki ne gondolkozzon úgy, hogy mi valami könyöradományt kapunk az unióból – jelentette ki a miniszter. Ez azért jár nekünk, mert a csatlakozáskor megnyitottuk piacainkat, és most olyan versenyben veszünk részt, ahol nálunk erősebb országok a versenytársaink. Gulyás Gergely hangsúlyozta: Magyarországnak több előnye származik az uniós tagságból, mint amennyi hátránya.

  • Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, Magyarország azért áll jól az európai oltási statisztikákban, mert keleti vakcinákat is lekötöttek. Szerinte büszkének kellene lennünk, hogy nem vártunk az uniós vakcinabeszerzésre. Hozzátette: sajnálja, hogy a baloldal bizalmatlanságot kelt a keleti vakcinákkal szemben.