Konzultáló robot: az ügyészség még nem döntött, a kormány szerint már megindult a vádemelés

2021.07.30. 18:36 Módosítva: 2021.07.30. 18:36

Bár az ügyészség még nem döntött ilyesmiről, a kormány szerint már megindult a vádemelés a tavalyi nemzeti konzultációkat kitöltögető robot készítője ellen.

Néhány napja számoltunk be arról, hogy Tomanovics Gergely a YouTube-csatornáján indította el azt az élő videót, amelyben azt látni, hogy egy algoritmus folyamatosan töltögeti ki a nemzeti konzultációkat. Az élő közvetítés 12 órán keresztül tartott, ennyi idő alatt nagyjából 3100 konzultációt töltött ki az algoritmus, amely a leírás szerint véletlenszerűen válaszol a kérdésekre. 

A kormány hétfőn közölte is, hogy büntetőfeljelentést tesz az ügyben, azonban nem ez az első ilyen eset. Tavaly szeptemberben egy Nerbot névre hallgató felhasználó töltött fel a YouTube-csatornájára egy videót, amelyen az látható, hogyan hekkeli meg és tölti ki sorra hamis adatokkal egy robot a kormány akkori nemzeti konzultációs kérdőívét.

Hétfőn a kormányzati honlap azt is írta, hogy 

A korábbi konzultációs honlapot ért támadás ügyében azóta vádemelésre is sor került.

Csakhogy az ügyészség szerint ilyesmi még nem történt. A 444 arra emlékeztet, hogy a legutóbbi hírek arról szóltak, miszerint a rendőrség május végén lezárta a nyomozást, majd a Kiberbűnözés Elleni Főosztály az ügy iratait vádemelési javaslattal megküldte az illetékes ügyészségnek. Az ügyészség viszont mostanáig nem jelzett ezügyben. A lap kérdésére az ügyészség azt közölte:

A vádemelés kérdésében egyelőre nem lehet megalapozottan dönteni, ezért további eljárási cselekményeket írt elő a rendőrségnek, amely azokat jelenleg is teljesíti.

Hozzátették, ősszel érdemes legközelebb érdeklődni az üggyel kapcsolatban, így nem világos, hogy a kormány mi alapján kezelte tényként a vádemelést.

Egyébként egyelőre az sem tisztázott, hogy a Tomanovics Gergely ellen tett mostani feljelentést a kormány milyen tényállásra alapozta.