Gulyás Gergely: 25 százalékos gázcsökkentést írtunk elő az állami szerveknek és a gazdasági társaságoknak

Fontos kérdésekben döntött a kormány

2022.09.08. 12:00
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Befejeződött Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra szóvivő első szeptemberi tájékoztatója.

  • Gulyás Gergely reális esélyt lát az Európai Bizottsággal történő megállapodásra. Amit a bizottság kért, elfogadta a kormány, vagy olyan megoldást ajánlottak, amelyet a bizottság fogadott el. Az Európai Ügyészséghez való csatlakozást nem kérték tőlük, és nem is akarnak csatlakozni. 

  • Az uniós kérésnek eleget téve állította fel Magyarország a korrupcióellenes hatóságot. Ennek kapcsán Gulyás Gergely megjegyezte, nincs alapja egyetlen, Magyarország ellen indított uniós „büntető” eljárásnak. Arra a kérdésre, hogy a hatóság vezetőinek kiválasztási folyamatának függetlenségét mi garantálja, a miniszter azt mondta, az egész folyamatot leírták egy válaszlevélben Brüsszelnek, de részletekbe nem bocsátkozott.

  • Megalakul a Védelmi Igazgatási Hivatal – számoltunk be róla szerdán. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy koordinálni fogja a védelmi ipari tevékenységeket és az ezzel kapcsolatos kormányzati munkát.

  • Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, futnak jelenleg is háztartási gépcserére, épületszigetelésre vonatkozó programok. A lakossági gázfelhasználás csökkentésére egyértelműen a splitklímát ajánlja. A kormány egyébként fontolgatja, hogy támogatja idővel ezek beszerzését.

  • Kulturális intézmények zárhatnak be a megnövekedett rezsiköltségek miatt – írtuk csütörtökön. Gulyás Gergely szerint vannak olyan kulturális intézmények, amelyeket be kell majd zárni, vagy rövidebb nyitvatartás jöhet, a fenntartók megpróbálják kezelni a helyzetet.

  • A kormány tervezi, hogy gyorsítsa a társasházzá alakulást, ehhez egy elismervényt kell majd kiállítani, így megosztható lesz a fogyasztás, de a műszaki felmérés lassítja a folyamatot.

  • A kormány azt kéri az MVM-től, hogy egyértelműen kommunikáljon a gázszámlák ügyében, mert ez is vezethetett a megnövekedett ügyfélpanaszokhoz – mondta Gulyás Gergely.

  • Általános rend szerint függesztik fel a téli hónapokra a végrehajtásokat.

  • Az állami erdőgazdaságok képesek ma minden háztartásnak legfeljebb 10 köbméter fát eladni. Ezt valószínűleg lakcímhez kötik majd.

    A távhődíjak nem nőnek, meggyorsítják az önálló mérőórák felszerelését. 

  • Két hete van a minisztereknek arra, hogy felvázolják, miként tudják elérni a tárcák gázfelhasználásának 75 százalékra csökkentését. A 18 fok egyelőre csak az állami hivatalokra vonatkozik, az iskolákra nem. Az egyházi fenntartású iskolák esetében vannak kötelező szerződések, amelyek garantálják, hogy az egyházi iskoláknak is meg kell adni azokat a finanszírozásokat, amelyeket az államiak is megkapnak.

  • A Mátrai Erőművel kapcsolatban két döntést hozott a kormány: folytatják a zöldberuházásokat, ha pedig rendelkezésre áll a helyreállítási alap, akkor még nagyobb ívű terveik is vannak. Gulyás Gergely leszögezte, hogy a jelenlegi helyzetben a lignittel való energia-előállítás elkerülhetetlen, a kormány arról döntött, hogy 2029-ig fenntartja ezt, az erőmű addig biztos működni fog.

  • A cementgyárak leállása miatt foglalkozott a kormány azzal a gondolattal, hogy állami cementgyárat építenek, hogy elkerüljék a jövőben az esetleges cementhiányt.

  • Döntött a magyar kormány, korrupcióellenes hatóságot hoznak létre – számoltunk be róla néhány nappal ezelőtt. Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy ez gyakorlatilag közbeszerzési ellenőrző hatóság lesz, ami az uniós közbeszerzéseknél ellenőrzési, felfüggesztési hatáskörökkel rendelkezik. Ezt az Európai Bizottság kérte, a magyar kormánynak pedig nem volt ellenére.

    A miniszter hozzátette: ha nem ideológiai viták zajlanak, hanem a valóságot nézzük, akkor az mindig a kormány javára dönti el a vitákat, az uniós közbeszerzésekre vonatkozó legszigorúbb szabályokat is elfogadhatják, a közbeszerzési szabályok így is szigorúbbak, mint Európa több országában. Gulyás Gergely szerint az fog kiderülni, hogy a szabálytalanságok száma nem nagyobb Magyarországon sem, mint máshol.

  • Utasíthatja az MVM-et a kormány arra, hogy adjon az önkormányzatoknak ajánlatot a gázszerződésekre. Gulyás Gergely hozzátette, hogy az MVM már előre elkéri a piaci beszerzési ár 50-60 százalékát, de az önkormányzatok ezt nem tudják megtenni, és emiatt ettől el kell az MVM-nek tekintenie. Az állam itt is közbe fog lépni, méghozzá garanciaelemekkel – fűzte hozzá. A miniszter azt nem tudja elképzelni, hogy az MVM ne adjon ajánlatot az önkormányzatoknak.

  • Egy török lap arról írt, hogy magyar útleveleket fognak nyomtatni Törökországban. Gulyás Gergely világossá tette, hogy ez álhír.

  • Az Index arra is rákérdezett, hogy milyen forrásból szerzik meg a Vodafone-t. Gulyás Gergely válaszában azt mondta, hogy jelenleg még tart az ügylet vizsgálata, ha ezek rendben befejeződnek, akkor részletes tájékoztatást adnak majd. Újabb kérdésre válaszolva elismerte, hogy valószínűleg hitelből vásárolják meg a telco céget.

  • Gulyás Gergely lapunk kérdésére elmondta: 10 százalékos béremelésre tettek ígéretet, de szeretnének többet adni, lényegesen magasabb béremelésről tárgyalnak az Európai Bizottsággal, és akár arról is, hogy ez gyorsabban valósulhasson meg. A miniszter szerint a baloldal viszont azon dolgozik, hogy ne kapjuk meg az uniós forrásokat.

  • Az Index azt is kérdezte, hogy sikerült-e beszerezni a teljes plusz 700 millió köbméter földgázt, amire Szijjártó Péter megbízást kapott?

    A miniszter nem tudta megmondani, hogy teljes egészében beszerezték-e már a plusz 700 millió köbméter gázt, de egy része biztosan megvan. Viszont a hazai tárolók töltöttsége jelenleg 65 százalék körül van, ami bőven elég a téli lakossági igény fedezésére.

  • A 25 százalékos állami szférát érintő gázcsökkentés 200 millió köbméter megtakarítást jelenthet. A tervek kidolgozására két hét van.

  • Brüsszel nem adja fel a globális minimumadót, inkább megkerülné Magyarországot – írtuk tegnap, ma pedig megkérdeztük Gulyás Gergelyt, aki leszögezte: az Európai Unió nem tudja nélkülünk elfogadni a globális minimumadót, mert egyhangú döntésre van szükség, a többi tagállam viszont saját hatáskörben elfogadhatja. A miniszter hozzátette: olyan nagyvállalkozások adóalannyá válhatnak, amelyek Magyarországon is szolgáltatnak.

  • Meghosszabbítják az otthonfelújítási támogatást? – kérdezte kollégánk. Gulyás Gergely válasza: a meghosszabbításról még nem döntöttek, a cél az, hogy a családtámogatási rendszert fenntartsák, megerősítsék, akár bővítsék, de a formáról még nincs döntés.

  • Gulyás Gergely az Index kérdésére elárulta a leendő támogatási programról, hogy ennek fókusza azokra a vállalkozásokra irányul, amelyek energiaigényes iparágakban gyártóláncok részei, például az üvegipar ilyen ágazat.

  • Átírják-e a jövő évi költségvetést, miután az inflációt alulbecsülték? – tette fel a kérdést az Index. A miniszter válaszában megjegyezte, hogy a november–decemberi adatok után áttekintik a helyzetet, és vélhetőleg januárban döntenek a módosításról, ha erre szükség lesz.

  • Ahogy arról beszámoltunk, hetek óta áll a Nitrogénművek. Gulyás Gergely szerint a helyzet drámaiságát jól mutatja, hogy a teljes európai műtrágyaipar válságban van, a legtöbb gyár leállította vagy radikálisan csökkentette a termelést, a műtrágya előállításának költségeiből körülbelül 70 százalékot tesz ki a földgáz. Az európai műtrágyagyártók szövetsége alternatív megoldásokat javasol.

  • A lengyel történelemből adódóan és a korábbi szovjet megszállás miatt Lengyelország jelenleg másként látja Ukrajna megtámadását, mint Magyarország. Azonban ennek az eltérő álláspontnak a közelítésén jelenleg is dolgoznak. Hosszabb távon mindenképpen hasznos lenne a régi együttműködés helyreállítása – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

  • Ahogy arról korábban beszámoltunk, Márki-Zay Péter kampánya az Egyesült Államokból is kapott támogatást, Gulyás Gergely szerint ha ez így van, akkor nagyon durva törvénysértést jelent, mert pártok a kampányra külföldről nem kaphatnak pénzt. A miniszter leszögezte, ki kell vizsgálni, ráadásul jól látják, ha valaki külföldről kap pénzt, nem zárható ki, hogy egy idő után külföldi érdekeket képvisel. 

  • Gulyás Gergely szerint a Horthy szobor avatása éppen a parlament épületében, egyértelműen provokáció. A Horthy korszakot a magyar történelem vitatott időszakának tartja, annak megítéléséhez a néhai miniszterelnök, Antall József elemzéseit ajánlja.

  • Gulyás Gergely az uniós gázárstopról úgy fogalmazott, várják, hogy megismerhessék a javaslatot, de eddig nem teljesen értik, mert azt a tőzsde alakítja ki, ha a bizottság fel akarja számolni a tőzsdét, akkor állami tulajdonba kell venni mindent.

    A miniszter kijelentette:

    Ha holnap megszüntetnék az Oroszországgal szembeni szankciókat, vagy legalább az energetikai részüket, akkor az árak, az infláció feleződne.

    A bizottság ezzel ellentétes utat választott, Gulyás Gergely azt helyesnek nevezte, hogy mérsékelni akarják a kárt, de az a baj, hogy árplafont megállapítani akkor lehet, ha valaki megtermeli azt, amit el akar osztani. Európa viszont nem önfenntartó gázból, nincs nagyon értelme árplafonról beszélni.

  • Süli János lemondásának okai nem nyilvánosak, és az Süli Jánosra tartozik, hogy kifejti-e bővebben lemondása hátterét. Gulyás Gergely kérdésre sem akarta kommentálni a lemondását, de azt elismerte, hogy Paks II. bővítése a kormány szerint is lassan haladt.