Gulyás Gergely: Jön az egy számjegyű infláció, béremelések is lesznek

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra tájékoztatója

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Köszönjük a figyelmet, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

  • Gulyás Gergely a World Press Photo kiállításról, valamint L. Simon László menesztéséről úgy fogalmazott, meg sem nézte az említett képeket, így nem érzi autentikusnak önmagát a kérdésben. Megjegyezte azt is, Csák Jánosnak biztos jó oka volt ilyen döntést hozni.

  • Megkérdezték Gulyás Gergelytől, hogy mit üzen Karsai Dánielnek:

    Miniszter: Nem ismerem őt, nincs okom üzenni. Természetesen jobbulást kívánok, az magától értetődik.

    Újságíró: Halálos betegségben szenved.

    Miniszter: Ezért mondom, hogy a lehető leghosszabb ideig, a lehető legjobb kondíciót kívánom. És mindig bízzunk a csodában.

  • A kérdésre, jár-e Dúró Dórának köszönet a kormány részéről, hogy a Nemzeti Múzeum kiállítása miatt bejelentést tett (amelynek következtében végül L. Simon Lászlót elbocsátották), Gulyás Gergely azt válaszolta: nem tud róla, hogy a kormány részéről bárki ezért köszönetet mondott volna.

    Megkérdezték a minisztert arról is, hogy látta-e a Nemzeti Múzeum kiállításának kérdéses képeit, Gulyás Gergely azt válaszolta: a mai napig sem látta. A további kérdésre, hogy meg akarja-e nézni, azt mondta: mérsékelt az érdeklődése.

  • Gulyás Gergely elárulta, új vendégmunkástörvény nem lesz, idegenrendészeti csomagot nyújtanak be, ami egységesen tartalmazza a vendégmunkásokra vonatkozó szabályozást is.

  • Egy videó jelent meg arról, hogy különböző médiumok vezetői, például Bencsik András, Gajdics Ottó és Szalai Vivien hagyták el a Karmelita kolostort. A kérdésre, hogy ők milyen egyeztetésen jártak ott, Gulyás Gergely többek között azt mondta: ilyen ok lehet a sajtó-háttérbeszélgetés. „Nem vagyok a portása a Karmelitának” – jelentette ki a miniszter.

    A további kérdésre válaszolva, hogy csak sajtó-háttérbeszélgetés miatt járhatnak-e a Karmelitában újságírók, Gulyás Gergely megjegyezte:

    Senkinek nem ismerem a magánéletét... lehet, hogy szerelem szövődött a Karmelita dolgozója és valamelyik újságíró között, és azért járt ott. Ez is egy lehetőség.

  • Gulyás Gergely világossá tette, az e-szavazás nem lesz része a digitális állampolgárságnak, az e-szavazást elvi alapon is ellenzi.

  • Gulyás Gergelytől megkérdezték, mit gondol arról, hogy Novák Katalin köztársasági elnök az összes ellenzéki EP-képviselőt is meghívta egy kötetlen beszélgetésre, de csak Ujhelyi István ment el. A miniszter elmondta: egy normális ellenzék elmenne egy ilyen találkozóra. Egyébként nem lepődött meg, hogy az ellenzéki képviselők nem akarnak találkozni az államfővel, de szerinte más lenne a helyzet, ha a bizottság vagy a tanács elnökéről lenne szó.

  • November elején az ország számos pontján kikerültek a Szocialisták és Demokraták európai parlamenti képviselőcsoportjában ülő DK-s képviselők új óriásplakátjai, melyeken Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök neve, valamint a párt legfőbb szlogenje olvasható.

    Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban elmondta, nincs olyan illúziójuk, hogy a baloldal nyugati elvtársai ne adnának politikai, anyagi segítséget Dobrev Klárának, Gyurcsány Ferencnek, baloldali pártoknak.

  • Egy uniós szabályzat szerint Magyarországon is el kellene majd ismerni a homoszexuális párok szülői jogait. Az ezzel kapcsolatos kérdésre Gulyás Gergely elmondta, a kormány álláspontja nem változott: egy gyermeknek egy apához és anyához van joga. A miniszter hozzátette, hogy egyébként a szabályozásból nem lesz semmi.

  • Szentkirályi Alexandra elárulta, tárgyalta a kormány az energiaitalok árusításának korlátozását a 18 éven aluliaknak, de még nem döntöttek. Gulyás Gergely ezt azzal egészítette ki, hogy komoly vita folyt a kérdésben.

  • A szuverenitásvédelmi törvénycsomagot mikor nyújtják be? Gulyás Gergely miniszter elmondta: jövő héten kedden nyújtja be a Fidesz-frakció. Hozzátette: mindenkinek közös érdeke, hogy egy ország a saját szuverenitását meg tudja őrizni. A szuverenitásvédelmi hatóság például azt vizsgálhatja majd, hogy kapott-e egy párt külföldi támogatást, vagy sem. A legfontosabbnak azt tartja a miniszter, hogy a Büntető törvénykönyv módosításával bűncselekménnyé lesz nyilvánítva, ha egy párt külföldi pénzt kap és használ fel a választási kampányban.

  • Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy uniós pénzek nélkül milyen tervei vannak a kormánynak, kifejtette: azt látják, hogy a jövő évi gazdasági előrejelzések a régióban Magyarországnak jövendölik a legerősebb gazdasági növekedést. Az előrejelzések nagy többsége egyetlen fillér uniós támogatással sem számol az uniós ciklusból. A miniszter fontosnak tartja, hogy megkapjuk a forrásokat, de el tud képzelni kisebb uniós költségvetést, a mostani időszak megmutatja, hogy így is működik az ország.

    A miniszter ebben a helyzetben versenyképességi igazságtalanságot lát, „inkorrekt, és ellentmond a kohézió alapszerződésekben rögzített szabályainak, a legdurvább jogtiprás, amit el lehet követni”.

  • Gulyás Gergely sokakat alkalmasnak tartana, sok olyan kormánypárti politikust lát, aki a fővárosban bizonyított, ide sorolta Láng Zsoltot, Fürjes Balázst, valamint Wintermantel Zsoltot.

  • Gulyás Gergely Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációjáról elmondta, egyelőre nem látják, hogy ez a svéd kormánynak különösen fontos lenne.

  • Kérdésre Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta: a kormány komolyan gondolja, hogy letörje az inflációt, érvényben maradnak az ellenőrzések, az árstoppal kapcsolatos bírságok összege meghaladja a 6 milliárd forintot, ez 2051 esetet jelent. A kötelező akciózás keretében több mint 1200 üzletet ellenőriztek, 134 millió forint felett jár a kiszabott bírságok összege.

    Az online árfigyelés keretében 656 üzletet vizsgáltak, 23 alkalommal állapítottak meg jogsértést, 3,5 millió forint bírságot szabtak ki eddig 8 határozat alapján. Az árak csökkenek, az ellenőrzések nem.

  • Gulyás Gergely a budapesti vízügyről leszögezte, lehetnek elszámolási természetű viták a főváros és az állam vagy más önkormányzatok között, de az nem vezethet oda, hogy az ivóvízellátást ne tudják biztosítani Pest megyében, vagy bárhol máshol.

  • Gulyás Gergely hangsúlyozta, a magyar kormány az elmúlt években demokratikusan, a társadalmi részvételt erősítve azt a döntést hozta, hogy megvárja, amíg az egymással szemben ülő felek megállapodnak a béremelésről. Amikor ez létrejön, akkor jogszabályi erőt tesznek mögé. Most is így járnak el, a munkavállalók és a munkaadók érdeke is a megállapodás.

  • Nem szaktanárok tartanak meg órákat, és mégis szabályos helyettesítésként tartják nyilván, tud-e erről a kormány, indítanak-e vizsgálatot? A miniszter az újságírói kérdésre elmondta: normális eljárásrendje van a helyettesítésnek, és meg van határozva, hogy mi a különbség a gyermekfelügyelethez képest, de a kormány nem vizsgálja ezt.

    A KSH legfrissebb adatairól a gyermekszegénység ügyében Gulyás Gergely elmondta: meg kell vizsgálni, hogy mi van a számok mögött, a kormány egyébként jó eredményeket ért el.

    Karsai Dániel-ügyében a miniszter azt mondta: az emberi életről nem az embereknek kell határoznia, ez igaz az eutanáziára és halálbüntetésre is.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már meghívta Orbán Viktort Kijevbe, ez a találkozó még nem jött létre, ám ukrán sajtóértesülések szerint a magyar kormány is meghívta az ukrán vezetést Budapestre. Ez valóban így van-e, és ha igen, milyen választ kaptak rá? Van-e rá esély, hogy Zelenszkij elnök Budapestre jöjjön? - kérdeztük Gulyás Gergelytől.

    A miniszter leszögezte, utóbbi nem igaz, de „semmi nincs kizárva”.

  • Gulyás Gergely lapunk kérdésére elárulta, a csok plusz részletszabályait még novemberben közzéteszik.

  • A gyermekvédelmi törvényt 2021 júniusában fogadták el. A kormány azóta figyelemmel követte, hogy sikerült-e ezt a jogszabályt a gyakorlatba átültetni? – kérdeztük Gulyás Gergelytől, aki leszögezte, „igyekszünk, hol a kormány, hol a hatóságok, amelyek ezért felelnek”.

    Arra is kíváncsiak voltunk, hogy van-e egy olyan eleme is ennek a törvénynek, hogy az iskolákban csak a nyilvántartásba vett civil szervezetek tarthatnak szexuális felvilágosító foglalkozást. Elkészült már ez a nyilvántartás? Gulyás Gergely válasza: elsősorban a szülők lehetősége és kötelezettsége a szexuális felvilágosítás, de ezt korábban egy osztályfőnöki óra keretében is meg lehetett tenni. A szabályozásra azért volt szükség, mert néhány amerikai felvételből kiderült, hogy az iskolákba olyanokat is beengednek, akiket távol kellene ettől tartani, és ezt itthon nem szeretnék. Listáról nem tud Gulyás Gergely.

  • A World Press Photo kiállítás megnyitóján Orbán Balázs is beszédet mondott, kifejezetten méltatta az ott bemutatott munkákat, amelyeket meg is tekintett, és a fotók alapján még egy albumot is kapott. Miért Dúró Dórának kellett törvényességi felügyeleti eljárást kérnie? Orbán Balázsnak az ott bemutatott munkák még belefértek a törvényességbe? – kérdeztük Gulyás Gergelytől.

    A miniszter hangsúlyozta, Orbán Balázs elmúlt 18 éves, de a szakminisztériumnak kell eldöntenie, hogy helyesen járt-e el az igazgató.

  • Az Index készített egy összeállítást arról, hogy a Nemzeti Színháztól egészen a Műcsarnokig számos olyan előadást, kiállítást lehet találni, ahol a homoszexualitás szintén megjelenik mint téma. Akkor most ezeken a helyeken is be fogják tartatni a gyermekvédelmi törvényt, felszólítják az érintett helyeket, hogy tegyenek ki 18-as karikát, és ne engedjék be a 18 éven aluliakat? – kérdeztük Gulyás Gergelytől.

    A miniszter kifejtette: minden intézményvezető értelmezi a jogszabályt és ennek megfelelően hoz döntést. A törvényben nem az szerepel, hogy a homoszexualitás ábrázolása tilos lenne. Minden intézményvezető, ha akarja, be tudja tartani, tartatni a jogszabályokat, helyesen értelmezve. Gulyás Gergely rámutatott, nem a művészi alkotásokat kell korlátozni, hanem a homoszexualitást népszerűsítő tartalmak nem tehetők elérhetővé kiskorúak számára. Gulyás Gergely nem tud olyan intézményvezetőről, aki ne járna el helyesen.

  • Ukrajna csatlakozásának témájában újságírói kérdésre – mit szól ahhoz, hogy Alex Soros Ukrajnában járt – a miniszter azt válaszolta: nem lepte meg a hír, mert „a háború legnagyobb támogatója a Soros család”, az EU-nak saját stratégiával kell rendelkeznie Ukrajna ügyében.

    Arról is beszélt, hogy Brüsszel döntésképtelen, „a józan hangok nem elég erősek”, tagállami intézkedéssekkel lehet megvédeni a határokat. Az új migrációs paktummal kapcsolatban a miniszter azt mondta: minden lehetőséget megvizsgálnak, hogy a szabályozás ne lépjen életbe, de az már most megbukott.

  • Zsarolási kísérletet látnak Brüsszel részéről, ami eredménytelen lesz – szögezte le Gulyás Gergely, hozzátéve: a kormány minden brüsszeli igénynek eleget tett, majd az igazságszolgáltatás ügyében a törvénymódosítás szövegében is megegyeztek, ezt visszaigazolták, az Országgyűlés elfogadta, de az Európai Bizottság azóta sem dönt. Gulyás Gergely szerint azért, hogy más ügyekkel, például a költségvetéssel köthessék össze. A költségvetésről és Ukrajna támogatásáról a józan ész jegyében lehet tárgyalni a magyar kormánnyal, de a miniszter világossá tette: elítélendő és az alapszerződésekkel összeegyeztethetetlen zsarolási kísérlet zajlik a bizottság részéről.

  • A napokban postázzák a Nemzeti Konzultáció íveit, a kérdések hamarosan megismerhetők lesznek.

  • A kormánynak arról van információja, hogy Ukrajnába szivárog a kiberbűnözésből származó pénzek jelentős része. Folyik egy nyomozás, 20 milliárdos nagyságrendről van szó, szervezett bűnözői csoport épülhetett erre.

  • Az online térben elkövetett jogsértésekkel kapcsolatban Szentkirályi Alexandra elmondta: emelkedik az online térben elkövetett bűncselekmények száma, az elmúlt időszakban 9515 ilyen bejelentés volt, a kár meghaladja a 8 milliárd forintot. Jellemzően adathalász e-mailekkel, sms-ekkel csalnak ki banki adatokat. A belügyminiszter ezért meghatározta, hogy kialakítanak egy 300 fős kibernyomozói hálózatot, október 1-től létre is jött 293 fővel, a Nemzetvédelmi Szolgálatnál 15 fővel, részben hivatásosokról, illetve külsős munkavállalókról van szó, országos lefedettséggel dolgoznak.

  • Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta: pénteken érkezik a nyugdíj-kiegészítés, aki számlára kérte, annak november 10-én már megérkezik, egyébként november 10-től kezdik el postázni. Januárig visszamenőleg fizetik ki a kiegészítést, 2,5 millió embert érint, 190 milliárd forintot fordít erre a kormány. Januárban ismét 6 százalékkal emelik a nyugdíjakat, februárban a megemelt 13. havi nyugdíjra is számíthatnak a nyugdíjasok.