Piroska
-10 °C
1 °C

Alkotmányellenes a büntetőeljárási törvény

2005.05.23. 15:40
Mulasztásos alkotmánysértést követett el a parlament, amikor nem szabályozta a tisztességes bírósági eljárás követelményeit, mondta ki az Alkotmánybíróság. A testület alkotmányellenesnek találta a büntetőeljárási törvény azon passzusát, mely alapján a másodfokon eljáró bíró zárt ülésen bírálhatta el a fellebbezéseket.

Alkotmányellenesnek minősítette az Alkotmánybíróság a büntetőeljárási törvény egyes rendelkezéseit. Ezzel párhuzamosan a testület megállapította a parlament mulasztásos alkotmánysértését is.

A testület kifogásolta, hogy a büntetőeljárási törvény módosítása szerint a másodfokon eljáró bíró zárt tanácsülésen is elbírálhatja a fellebbezést. Mivel az ítélethozatalkor sem a terhelt, sem a sértett nem lehet jelen, sérül a nyilvános tárgyaláshoz való jog.

Mulasztottak

Az Alkotmánybíróság a törvény vizsgálatakor egyúttal tíz konkrét büntetőügyre vonatkozó alkotmányjogi panasszal is foglalkozott és kimondta, hogy a támadott törvényi rendelkezés nem alkalmazható. A konkrét ügyekben hozott másodfokú, jogerős ítéletek ellen az érintettek felülvizsgálati kérelemmel fordulhatnak a Legfelsőbb Bírósághoz.

A határozathoz Holló András, az alkotmánybíróság elnöke és Bihari Mihály alkotmánybíró különvélemény fűzött.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.