Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Svédországban lerobbant a magyar honvédség An-26-osa

2005.01.26. 18:29
Lerobbant a Magyar Honvédség An-26-osa Svédországban. A repülőgép a Gripen vadászgépek bemutatójára szálította a delegáció tagjait. A lerobbant gép helyett egy másik An-26-os érkezett a küldöttségért.

Kijavították a hibát a Magyar Honvédség An-26-os szállító repülőgépén, amely egy műszaki hiba miatt kedden nem tudott visszarepülni Svédországból - közölte Buczkó Imre dandártábornok, a magyar légierő parancsnokhelyettese az MTI érdeklődésére szerdán. A szállító repülőgép személyzete a kétmotoros gép egyik légcsavarjánál észlelt olajfolyást, ezért a svédországi Linköpingben kedden tartott Gripen-ünnepségre érkezett magyar küldöttségért egy másik An-26-ost kellett a helyszínre küldeni.

Alkatrészekkel érkezett a tartalékrepülő

Buczkó Imre dandártábornok ismertetése szerint az An-26-os személyzete a hétfői leszállást követő átvizsgáláskor észlelte, hogy a kétmotoros repülőgép egyik légcsavarjánál szivárog az olaj. A javításhoz való alkatrészeket - köztük szükség esetére egy légcsavart -, valamint a szerelő személyzetet egy másik An-26-os szállította ki Svédországba kedd délelőtt, majd végül ez a repülőgép hozta haza a magyar küldöttséget.

Buczkó Imre elmondta, a szerelők megállapították, hogy egy tömítőgyűrű "elfáradása" miatt keletkezett az olajfolyás, a hibát pedig már ki is javították. A légcsavar kicserélésére végül nem volt szükség. Az An-26-os a tervek szerint csütörtökön tér haza Szolnokra, addig még egy, az előírásban szereplő próbarepülést hajt végre.

"Bárhol bármikor történhetett volna hasonló

A tábornok hangsúlyozta, hogy egy hasonló meghibásodás bárhol, bármikor előfordulhat, a szolnoki szállítószázad katonái felkészültek az ilyen helyzetek minél előbbi megoldására. Azt is elmondta: ugyan pluszköltség, hogy egy másik repülőgépet kellett a helyszínre küldeni, de tulajdonképpen az éves kiképzési repülések közé tudják sorolni ezt az utat.

Vihart kavart An-26-os beszerzés
Egy 2003. évvégén vásárolt An-26-os gép beszerzése miatt rövidebb ideig nyomozást folytatott a Nemzeti Nyomozó Iroda. A rendőrségnél egy MDF-es képviselő feljelentése nyomán indult vizsgálat a gépvásárlás ügyében, az eljárást azonban végül bűncselekmény hiányában megszüntették. Az ügyben az okozott politikai botrányt, hogy HMminden előzetes versenyeztetés nélkül egy szolnoki kft-n keresztül vásárolta meg a gépet. A korábbi híradásokbvól kiderült: a vámpapírok tanúsága szerint a gépet egy ciprusi off-shore cég adta el a szolnoki Kft-nek 1 millió nyolcszázezer dollárért, míg a gép javításáért három ukrán cég számlázott százezer dollárt. Időközben kiderült, hogy a magyar cég ügyvezetőjét, aki korábban egy szolnoki katonai alakulat műszaki vezetője volt, egy helikopter beszerzési ügyben már jogerősen elítélték.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!