Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Százlépéses kormányszóvivői fórum Fóton

2005.06.17. 20:48
"Fiatalnak érzem magam, remélem, látszik is rajtam, szerencsés vagyok" - engedett bepillantást legbensőbb énjébe Batiz András. A kormányszóvivő azért a kormány száz lépését is magyarázta fóti fórumán, bár a közönség inkább közmunkához kötné a szociális segélyeket.

"A fótiak kedvező helyzetben vannak, de nem annyira, hogy ne lenne szükségük a százlépés-programra" - csap a lecsóba Batiz András. A kormányszóvivő empatikus: "Szóljanak rám, hogyha sokat beszélek: András, most már hagyja abba!"

"András! Most már hagyja abba!" - gondoljuk, de hiányzik belőlünk a bátorság, ezért tartunk ott, ahol.

A hatvan-hetven fős közönség, mint azt az egyik szervezőtől megtudtuk, szocialista érzelmű emberekből áll. Így lehet ez a többi százhatvan városban is, ahol a kormány tagjai ezekben a hetekben megismertetik az emberekkel a száz lépés programját.

Jó gyermekkora volt

Batiz csíkos inge merészen kigombolva, látjuk mellkasát, ami kezdetben eltereli a figyelmet a szakképzési támogatás változásairól. Nyakláncán medál, vélhetően a száz lépés logójával. A gyurcsányi koreográfiának megfelelően gyermekkorával kezdi. Batiznak, miniszterelnökünkkel ellentétben, nem szobakonyha jutott. "Fiatalnak érzem magam, remélem, látszik is rajtam, szerencsés vagyok. Jó gyermekkorom, jó családi hátterem volt" - ad utat a hatvanas átlagéletkorú közönség előtt a kádári nosztalgiának.

A Fókuszban egy pornósztáros és egy mellplasztikás riport között alkalma volt megtapasztalni, hogy "tele van az élet igazságtalansággal", de "a kormány épp ezt akarja megszüntetni". (Az igazságtalanságot, nem a Fókuszt - a szerk.) Az államadósság növekedéséről szóló ellenzéki aggodalmakkal szemlélteti, hogy mennyire nehéz a hírek dzsungelében eligazodni. "Azért nő az államadósság, mert az a pénz az emberekhez került" - mondja, bár homályos emlékeink szerint a Kádár-rendszer mintha éppen ezért omlott volna össze.

Ne az döntse el

Batiz kíméletlen. A kedélyes bevezető után könyörtelenül ismertetni kezdi az eddigi lépéseket, csupán a lakótelepekre vonatkozókat hagyja ki. Nem, nem könyörületből, hanem mert Fóton nincs lakótelep.

A családtámogatási rendszer változásainak felsorolásánál riadunk fel szendergésünkből. "A célunk, hogy ne az döntse el a gyerekek sorsát, hogy hová születtek" - ismétli meg a Gyurcsány által is szívesen emlegetett mondatot, mintha a családi pótlék emelésével a szabolcsi cigánygyerekek már fél lábbal az egyetemen lennének. A családtámogatásról jól át lehet evezni a szakképzésre, szakképzésről a munkavállalásra, munkavállalásról a munkanélküliségre, satöbbi. (A pontokról bővebben inkább olvassanak itt, itt vagy itt.)

Mindezt olyan kifejezésekkel fűszerezve, mint a mindeközben, a kétségkívül, példának okáért, tételezzük fel, nem megkerülhető. A mindeközben például annyira nem megkerülhető, hogy a kormányszóvivő minden második mondatába beépítette.

Nem akart neveket mondani

Némi élénkséget csak a fórum utáni kérdések hoztak. Minden második felszólaló a szociális segélyek közmunkához kötését javasolta, egyikük az est egyetlen nyíltszíni tapsát is kivívta, de Batiz nem volt hajlandó cigányozni.

Egy néninek az fájt, hogy a szomszédjai nagyon nagy házakat építenek, és ki kellene menni hozzájuk ellenőrzésre. "Most nem akarok mondani neveket" - ismételte többször is; biztosak lehetünk benne, hogy az önkormányzatnál és a rendőrség zöld számán már megtette a maga névtelen feljelentését, követve az évszázados magyar hagyományokat.

András nézett, és inkább abbahagyta.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.