Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Stigmatizál a készülő büférendelet

2005.07.06. 15:23
Az iskolás gyerekek 15 százaléka fogyaszt rendszeresen zöldséget, gyümölcsöt, és a 15 éves korosztály 40-47 százaléka kétszer volt már részeg, hangzott el a készülő iskolaibüfé-rendelet háttérbeszélgetésén. Az élelmiszergyártók több ponton vitatják az új szabályt.

Nem lehet eredményt elérni az iskolai büfékínálat szűkítésével, egyes élelmiszerek és üdítők kitiltásával, mondta Csontos Csaba, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) kommunikációs alelnöke szerdán. A készülő rendelettervezet több ponton is aggályos, közölte az iskolai büfékínálatról tartott sajtótájékoztatón.

Csontos szerint a rendelettervezet stigmatizál, amikor egészséges és egészségtelen termékekre osztja a kínálatot. Szerinte így piacot fognak veszteni azok a termékek, amelyeket egészségtelennek nevez a rendelet, mert így vonulnak majd be a köztudatba. Nehezményezte azt is, hogy elmaradtak a hatásvizsgálatok. Nem derül ki például, hogy a gyermekek hány százaléka vásárol az iskolai büfékben. Az ellenőrzés rendszere sincs kidolgozva a készülő tervezetben.

Csontos Csaba párbeszédet javasol az oktatási és egészségügyi tárca, a gyártók és forgalmazók, valamint a szülői szervezetek között, hogy ne tiltással, hanem az egészséges életmódra neveléssel tanítsák meg a gyerekeknek a helyes táplálkozást.

A 15 évesek 40-47 százaléka kétszer volt már részeg

Magyarországon a vezető halálokokat kiváltó betegségek többsége a gyermekkori elhízásra és a túlsúlyra vezethető vissza, mondta Barna Mária, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke. Egy felmérést szerint az iskolás korú gyermekek 15 százaléka fogyaszt rendszeresen zöldséget, gyümölcsöt, 31 százaléka nem sportol napi egy órát, és a 15 éves korosztály 40-47 százaléka kétszer volt már részeg.

Június közepén Magyar Bálint oktatási miniszter bejelentette, hogy a tervek szerint szeptemberben lépne életbe az iskolai büfék kínálatáról szóló új szabályozás. "Meghatározzuk, mennyi cukrot, sót és zsírt tartalmazhatnak azok a termékek, melyeket engedélyezünk. A tavasszal megjelenő szabályozásban mindenki utánanézhet, hogy a kedvenc csokiszeletét árusíthatja-e a büfés" - mondta a rendeletről még februárban.

Feketelistán a müzliszelet

A két érintett tárca (az oktatási és az egészségügyi minisztérium) feketelistáján többek közt a müzliszelet, a Túró Rudi és a gyümölcsjoghurt is szerepelt. Az iskolai büfékből kitiltott élelmiszerek közé került jó néhány ásványvíz és a gyümölcslé is.

A készülő új jogszabály szerint szeptembertől már egyetlen iskola sem köthetne szerződést olyan büfével, és nem engedélyezhetné olyan automata felállítását, amely nem az egészséges táplálkozáshoz szükséges élelmiszereket árusítja. 2006 szeptemberétől pedig a most érvényben lévő szerződéseket is fel kellene bontani.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!