Gusztáv
-4 °C
1 °C

Az OM szerint nem egészséges a Túró Rudi

2005.06.10. 07:25
Táplálkozási szakemberek elfogadhatatlannak tartják az iskolába állítólag nem való élelmiszerek listáját, amit az Oktatási Minisztérium készíttetett az egészségügyi tárcával. A fekete lista alapján sem Túró Rudit, sem gyümölcsjoghurtot, sem müzliszeletet nem árulhatnának az iskolai büfék.

Abszurdnak és elhibázottnak tartják élelmezési szakemberek az iskolai büfék kínálatának tervezett szabályozását - írja a Népszabadság.

Minden harmadik ember túlsúlyos
Az OÉTI 15-18 évesek között végzett reprezentatív felmérése megállapította: a lányok rendszertelenebbül étkeznek a fiúknál. Egyharmaduk nem is vacsorázik naponta. Pedig ebben az életkorban rögzülnek a táplálkozási szokások, felnőttkorban már nehéz változtatni rajtuk. A magyar fiatalok csaknem tizenöt százaléka elhízott, tíz százalék pedig túl sovány. Mindkét állapot veszélyes, és jórészt a hiányos táplálkozás következménye. A felmérések szerint ma már a lakosság 35 százaléka kórosan túlsúlyos. A nyolcvanas évekhez képest tíz százalékkal nőtt ez a szám. Az elhízott gyerekek aránya másfél-kétszeresére nőtt az utóbbi öt-tíz évben, a kövér gyerekek tíz-húsz százalékánál fordul elő magas vérnyomás vagy anyagcserezavar.

"Minden élelmiszer egészséges"

A fekete lista alapján többek között a lekváros bukta, a kakaós csiga, a sós kifli, valamint az ásványvizek és a gyümölcslevek jó része sem szerepelhetne a diákok "hivatalos" étrendjében. A lista törvényi szinten szabályozná, hogy melyek azok az ételek, amelyeket ehetnek a diákok, és melyek azok, amiket nem.

"Minden élelmiszer egészséges. Csakis az étrend, az életmód lehet egészségtelen. Az élelmiszerekkel kapcsolatos határértékek - például a tartósítószer határértéke - a mennyiségek nélkül semmit nem jelenthetnek. Az ilyen feltételezések ellen a leghatározottabban tiltakozunk" - nyilatkozta a Népszabadságnak Csontos Csaba, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke.

A szakember szerint annak ellenére került az anyag a döntéshozók elé, hogy arra dietetikusok, pedagógusok, kutatók korábban már határozottan nemet mondtak. A szervezet vezetője szerint a tervezet jogi és alkotmányossági szempontból is aggályos.

Az automaták kínálatát is szabályoznák

"Vitatható, hogy vonatkozhat-e élelmiszerekre a miniszternek az a jogosítványa, hogy "a lakosság egészségvédelmét biztosító egészségügyi határértékeket" rendeletben állapítson meg. Mindezt tudományosan megalapozott kutatások és bizonyított tények alapján lehetne jogszerűen megtenni, a tervezet megállapításait viszont nem támasztják alá háttérvizsgálatok" - jelentette ki az élelmiszergyártók szövetségének elnöke.

A szakemberek szerint az sem világos, miként tudná majd az iskolai büfés teljesíteni az előírtakat, s ellenőrizni például azt, hogy az egyes élelmiszereknek mekkora a rost- vagy koleszterintartalmuk, a pontos só- és zsírtartalmuk, nem beszélve az olyan határértékekről, mint a margarinok minimális alfa-linolénsav-tartalma, vagy a müzlik élelmirost-tartalma. E nélkül pedig nem lehetne összeállítani a szabályszerű büfékínálatot.

Korábbi hírek szerint az új jogszabály alapján szeptembertől már egyetlen iskola sem köthetne szerződést olyan büfével és nem engedélyezhetné olyan automata felállítását, amely nem az egészséges táplálkozáshoz szükséges élelmiszereket árusítja, 2006 szeptemberétől pedig a most érvényben lévő szerződéseket is fel kellene majd bontani.