Auguszta
4 °C
22 °C

MDF: Vállalni kell még az egységbontás buta vádját is

2003.05.07. 19:45
Ismét kritizálta a Fidesz jobboldalt egységesítő politikáját Boross Péter. Az MDF stratégiájára ma is nagy hatást gyakorló exminiszterelnök a párt honlapján közzétett magánlevélben kiállt a független irányvonal mellett. Boross álláspontja szerint a jobboldal hosszútávú érdekei ellen dolgozik a fideszes beolvasztó politika, amely "inkább hivatkozási szerepkört" szán a már "bevett" kereszténydemokratáknak és kisgazdáknak.
Boross Péter utoljára az év elején szánta rá magát hasonló lépésre. Akkor a Magyar Nemzet főszerkesztőjének üzent nyílt levelében: "az MDF-et, hagyjátok békén!" Boross szerint a szövetségesek egymással szembeni fellépése rombolja a következő választások esélyeit.

Egyformán tud 'barátságtalan' lenni

A volt kormányfő szerint a jobboldal erői közötti viták most is fennállnak. A választási vereség okait elemezve azt állítja, hogy annak "egyik oka minden bizonnyal az" volt, hogy a Fidesz egyformán tud 'barátságtalan' lenni ellenfeleivel és szövetségeseivel", politikájához ma is hozzátartozik, hogy "a nemzetközi gyakorlatban is példátlan -, hogy kormányzásra esélyes párt felügyelete alatt működő sajtó - ezen ne vitatkozzunk - néha erőteljesebben támadja a szövetségest, mint az ellenfelet", valamint "hogy politikai haknibrigádok járják az országot, akik egyszerre támogatják a Fideszt, szidalmazzák az MDF-et és esetenként az uniós felvétel ellen is izgatnak".

Öngólos ügynök históriák

A volt miniszterelnök emlékeztet rá, hogy az 1998-as választási győzelemhez is két párt kellett, a Fidesz és az akkor még erős FKGP, ezért a nagyobbik ellenzéki pártnak felül kellene bírálnia a lehetséges szövetségesek hitelét romboló módszereit. Boross levelében reményét fejezi ki, hogy a jövőben "a mérsékelt és kormányképes jobboldal eszköztárából kimaradnak olyan ügyek, mint az öngólos ügynök história, aminek - ha már elkezdték - befejezetlensége riasztó erkölcsi mélypontra utal. Vagy nem ismétlődik meg - a nemzetközi erőviszonyoknak és az ország érdekeinek fittyet hányó - Amerika-ellenes szólamok ismételgetése".

Politikai becsületkódex

Az MDF befolyásos személyisége szerint "történelmi dimenziókban" kell gondolkodni, és nem csak az számít, hogy ki nyeri a 2006-os választásokat. Boross a jobboldal hosszútávú sikerét nem abban az "egységesítő" politikájában látja, amely "inkább hivatkozási szerepkört" szán a Fideszbe már "bevett kereszténydemokratáknak és kisgazdáknak. "Az MDF tagsága legyen nagyvonalú". "A Fidesz most átalakítja önmagát. A fejleményeket jóindulatú figyelemnek kell kísérnie az MDF és más jobboldali erők részéről." - hangzik a tagságnak szóló üzenet. Boross szerint az MDF-re várhatnak még "nehéz napok-hónapok", "de elveink és kötelezettségeink vannak a nemzet és önnön politikai becsületkódexünkkel szemben. Így vállalni kell még az egységbontás buta vádját is, mert sokan lesznek, akik naivul olyan egységre gondolnak, amelyikből aligha lehet parlamenti többség."

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!