Natália
-3 °C
8 °C

Demszky 20 ezer forintot adna a budapesti babáknak

2006.01.11. 15:38
Januártól az állami 40 ezer forint mellé 20 ezer forintos támogatást adna minden rászoruló újszülöttnek a fővárosi önkormányzat. Demszky azt is el szeretné érni, hogy a kerületek is hozzájáruljanak a babakötvényhez. A pluszkiadásokat a főváros szerint vállalkozók bevonásával lehetne finanszírozni.
A fővárosi babakötvényről Demszky Gábor főpolgármester a fővárosi kerületek vezetőivel folytatott szerdai megbeszélését követően számolt be.

A megbeszélésen a 22 kerületből négyet a polgármester, 17-et más illetékesek képviselték. A fővárosi babakötvény egyelőre még javaslat formájában van, részletei egyelőre nem világosak.

A liberális vezetésű városrészek a főváros álláspontjához hasonlóan a rászorultság elvű támogatást javasolják.

A szocialista irányítású kerületek hasonlóan az állami babakötvényhez az alanyi jogú támogatás mellett érveltek, s voltak olyanok is, amelyek politikailag elhibázottnak tartották a javaslatot, egy részük pedig egyelőre nem foglalt állást a kérdésben.

Arról is folyik a vita, hogyan oszlanának meg a babakötvénnyel járó költségek: Demszkyék elképzelése szerint a főváros is, és az adott kerület is adna 20 ezer forintos babakötvényt, így bizonyos esetben a Gyurcsány-kormány által meghirdetett babakötvénnyel együtt egy fővárosi kisbaba 80 ezer forinttal gazdagodhatna.

Az sem tisztázott egyelőre, hogy a babakötvényeket, milyen számlán nyitnák meg.

100 milliós pluszkiadás lenne

Demszky Gábor emlékeztetett rá, hogy a babakötvény angolszász ötletének adaptálását már 2001-ben kezdeményezte, az Orbán-kormány azonban elvetette azt.

A főpolgármester közölte, hogy a fővárosi önkormányzatnak várhatóan évi 100 millió forintos kiadást jelent majd ez a program.

A 15 ezer körüli újszülött közül kétharmad kapja majd szociális rászorultság alapján ezt a támogatást. A kerületeknél összesen 5-15 millió forintos évi kiadást jelentene ez a program. Ez kigazdálkodható számukra, akár úgy is, hogy a helyi vállalkozókat bevonják a program finanszírozásába.

Derce Tamás, Újpest független polgármestere választási kampány jellegűnek és szakmailag megalapozatlannak tartja a fővárosi kezdeményezést. Bús Balázs, a III. kerület fideszes alpolgármestere egyetértve ezzel, komolytalannak tartotta a vállalkozók bevonását a programba. Borszéki Gyula, a XIII. kerület szocialista alpolgármester megjegyezte, hogy a kerületek többsége az alanyi jogú támogatás mellett érvelt.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.