A Főkert-vezér nem tudja, miért kell mennie

2009.05.20. 15:13

A fővárosi önkormányzat gazdasági bizottságának keddi döntése után az Index megkereste Kocsis Lászlót, a Főkert Zrt. felmentett vezérigazgatóját, aki elmondta: felmentését neki sem indokolták, ám tudomásul veszi a döntést.

Kocsis László közölte, 24 éve dolgozik a cégnél, ebből 17 éve mint igazgató. Büszke rá, hogy a Főkert Zrt. ellentétben a magánkézbe került megyei, vagy más városi kertészetekkel meg tudta őrizni önkormányzati tulajdonosát és kiemelkedően közhasznú státuszt nyert el. Kocsis hozzátette, hogy az elmúlt években a Főkert Zrt. vagyona folyamatosan nőtt, hitelt sem kellett felvenni.

Egyelőre a sajtóban is csak találgatások jelentek meg a hirtelen elbocsátás hátteréről. Az Index megkereste Hagyó Miklós és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyetteseket, mondják el, mi a hivatalos indok, ám a politikusok sajtóirodája csak annyit válaszolt, hogy nem kommentálják az ügyet.

Ami tény, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) április végén előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott négy kertészeti vállalkozásnál, mert azt gyanította, hogy azok 2004-től felosztották egymás között a fővárosi parkrendezési piacot. A razzia a Főkert Parkfenntartó- Kertészeti és Szolgáltató Kft.-t, a Garden Kertészeti és Erdészeti Szolgáltató Kft.-t, a Lián Kertészeti Kft.-t és a Pannon Park Forrest Parkfenntartó és Parképítő Kft.-t érintette.

A GVH közleménye szerint feltehető, hogy a négy vállalkozás 2004. évtől a főváros kerületi önkormányzatai és /vagy azok saját tulajdonú vállalkozásai által, parkrendezés tárgyában (amely magában foglalja a park- és játszótérépítést, rendezést, továbbá a fasorok telepítését, gondozását de nem foglalja magába a játszószer beszerzést és helyszíni telepítését) kiírt közbeszerzési eljárásai kapcsán előzetesen megállapodtak a fő - és alvállalkozói pozíciók elosztásáról, valamint a várható nyertesek személyéről. A feltételezett megállapodások kiterjedtek arra is, hogy a megállapodással érintett nyertes vállalási árához a megállapodásban résztvevő vállalkozások azt meghaladó ajánlati árakat adtak.

Egyes vélemények szerint a felmentés oka az volt, hogy Kocsis László, a fővárosi önkormányzat gazdasági bizottságának a felkérése ellenére is húzódozott átadni a többségi tulajdont a Főkert Zrt.-nek a cég leánycégében, a Főkert Parkfenntartó Kft.-ben (csak Kocsisnak 40 százalékos részesedése volt a kft-ben) amely lényegében a parkfenntartási szolgáltatásokat nyújtotta.

Kocsis László elmondta, nem kíván belemenni találgatásokba a felmentését illetően. A versenyhivatali eljárásról annyit mondott, hogy az nem a Főkert Zrt. ellen indult, bár azt elismerte, hogy a Főkert Parkfenntartó Kft. résztulajdonosaként érintett az ügyben. Hozzátette, hogy a vizsgálat vége azonban még messze van.

A tulajdonirész-vitával kapcsolatban pedig elmondta, hogy a Főkert igazgatósága végrehajtotta a fővárosi önkormányzat gazdasági bizottságának az erre vonatkozó döntését.

Ideiglenesen Vásárhelyi Istvánt bízta meg szerdán a cég igazgatósága a Főkert Nonprofit Zrt. vezérigazgatói teendőinek az ellátásával a tulajdonos fővárosi önkormányzat által kedden posztjáról felmentett Kocsis László helyett, közölte szerdán este a testület MSZP által delegált elnöke.