A Zöld Pardon is kiáll a bezárt kocsmák mellett

2009.05.20. 15:59

A forgalmas dél-budai szórakozóhely szerint a XI. kerületi önkormányzat nem a célnak megfelelő eszközhöz nyúlt, amikor a lakók nyugalmának védelmére hivatkozva megtiltotta a környék üzleteinek és kocsmáinak a 22 óra utáni alkoholárusítást. A Zöld Pardont nem érinti ugyan a korlátozás, de aláírja a korai zárásra kényszerített kerekedők és vendéglátók petícióját.

Az Index beszámolt róla, hogy szerdán este 22 órától lép érvénybe a XI. kerületben a mintegy 90 kocsmát és kisboltot érintő alkoholárusítási tilalom.

Az újbudai önkormányzat áprilisban meghozott rendelete ezzel a kerület vendéglátóhelyeinek többségében megtiltja a 22 óra utáni nyitvatartást.

A kerületi kereskedők és vendéglátóhelyek tiltakozásképpen petíciót nyújtottak be az önkormányzatnak. Ehhez a Zöld Pardon is csatlakozott.

A rendelet kivételt tesz többek között a benzinkutak területén működő üzletekkel, a kulturális és sportlétesítményekkel, az üzletközpontokban és bevásárló központokban lévő üzletekkel és a melegkonyhát üzemeltető I. és II. kategóriás vendéglátóhelyekkel is, mely utóbbiba a Zöld Pardon is tartozik.

A szórakozóhely tulajdonosai a számukra lényegében kedvező döntés ellenére a rendelet ellen tiltakozók mellé állnak. A ZP az Indexnek küldött állásfoglalásában azt írja: „egyetért azzal a célkitűzéssel, hogy a környéken élők nyugalma biztosítva legyen, azonban álláspontja szerint ennek a célnak nem megfelelő eszköze a rendeletben meghozott tiltás".

„A Zöld Pardon közel két évvel ezelőtt elindította a Zöld Pardon Újbudáért nevet viselő programját, melynek keretein belül többek között kampányt indított a környezetvédelem, a biztonságos közlekedés és a közbiztonság fokozása érdekében is. Ennek megfelelően folyamatosan takarítja a környéket és járőrszolgálatot működtet a környéken, mely tevékenységek hatására jelentősen visszaestek a lakossági panaszok. A tapasztalatok így azt mutatják, a járőrszolgálattal, állandó rendőri felügyelettel a kerületben jelentős előrelépéseket lehet tenni a közbiztonság javítása érdekében és a hangoskodók megfékezésére."

Mint arról beszámoltunk, a rendeletet eredeti formájában a kerületi Fidesz nyújtotta be, azzal a céllal, hogy egy általános alkoholárusítási tilalomra vonatkozó javaslattal megpiszkálják az önkormányzatban holtpontra jutott Rio és ZP ügyet. Az ellenzék ugyanis a két szórakozóhely területfoglalása miatt azt akarta elérni, hogy a szocialisták és az SZDSZ is támogassa a büntető bérletidíjtétel kiszabását.

A javaslatot Molnár Gyula polgármester átdolgozva nyújtotta be újra. Az általa elfogadtatott változatban a felső kategóriás helyek már kikerültek a korlátozás alól.