Vita a Centrum Kft. bevételi adatairól

2009.05.21. 01:19

A LátKép Egyesület szerint, amely egy közérdekű adatok szolgáltatása miatti perben jutott a Centrum Kft. bevételi adataihoz, a Centrum nem valós adatokat adott a fővárosnak és cégének, a Parking Kft.-nek az elmúlt évi bevételeiről. A különbség évi 0,5-1 milliárd forint. A Parking és a Centrum szerint viszont az adatok jók.

Az Index néhány hete tette közzé azt a táblázatot, amin a három budapesti parkolási cég előző három évének bevételi (és más) adatai szerepelnek. A tablót a parkolási rendszer fejlesztésének koordinálását végző Parking Kft. állította össze a cégek által beküldött adatokból.

Csakhogy Hanzély Ákos, a LátKép Egyesület vezetője szerint a Centrum Kft. adatai a táblázatban nem tükrözik a valóságot. Hozzátette, hogy az egyesület évek óta perben áll a Centrum Kft.-vel, melynek során végül megkapták az elmúlt évekre vonatkozó mérlegadatokat. (A per azért indult, mert az egyesület szerint a Centrum bevételi adatai közérdekűek, és mint ilyenek, nyilvánosak is, a Centrum ezt vitatta.)

parkolo2

A perben hivatalosan kiadott mérlegadatok szerint a Centrum Parkoló Rendszer Kft. bevétele 2006-ban 4 milliárd 749 millió 430 ezer forint, 2007-ben pedig 5 678 018 ezer forint volt, szemben azzal az adattal, amit a Centrum a Parking Kft-nek szolgáltatott (2006-ban 3 526 036 ezer, 2007-ben 3 879 427 ezer forint). Ez jelentős, 1 és 2 milliárd forintos eltérés.

Az Index megkereste a Parking Kft.-t és a Centrum Kft.-t is az ügyben, azzal a kérdéssel, hogy miből fakadhat az eltérés, és hogy ellenőrizte-e a Parking Kft a Centrum által szolgáltatott adatokat?

Az egyesület szerint a táblázat egyéb adatai is erősen kérdőjelesek. Érdekes például, hogy a Centrum évente 400-450 millió forint beruházási lizingdíjról számol be, amikor a 822 parkoló automata beszerzési ára kb 1 millió Ft/db. Eszerint 10 év alatt 500 %-on számolják be ezeket az önkormányzatoknak? Másik érdekes adat az útburkolati jelek és táblákra beírt 200 - 240 millió Ft összeg. Jó lenne tudni, ezek hol valósultak meg, mert nem igazán látható ennek nyoma a városban.

Kérdésünkre először Volly György, a Parking Kft. kommunikációs igazgatója válaszolt. Eszerint tudomásuk szerint az eltérés abból ered, hogy létezik a Centrum Parkoló Rendszer Kft. (CPR) és a Centrum Parkoló Kft. (CP), és utóbbi egy leányvállalat (CP), mely kizárólag a táblázatban feltüntetett – adott területen végzett - tevékenységből eredő bevételeit adta meg. Az előbbi (CPR) más tevékenységet is végez, itt a különbség.

parkolo3

Volly György szerint a laikus közvélemény, és ebbe bizony ebben az esetben a LátKép vezetője is beletartozik, a két céget összemossa. Nyilván nem szándékosan, ezt senkiről sem feltételezik, ahogy a Centrumról sem, hogy hamis adatokat adott volna át. A Parking Volly elmondása szerint ellenőrizte a maga lehetőségei szerint az adatokat, és úgy véli, valódi számokat kaptak.

A Parking Kft. úgy tudja, hogy egy automata közel 3 millió forintba kerül, ennek is utána néztek, noha a beszerzésben nem vettek, vehettek részt, de itt világcégekről van szó, amelyek nyilván ugyanazon az áron kínálták terméküket a magyar partnereiknek, mint mondjuk a francia, német cégeknek.

A táblákra vonatkozó felvetésre Volly György szerint elsősorban a Centrumtól kellene választ várni. Persze nekik is feltűntek az összegek, de ebben sem kételkedtek, mert például a Parking Kft. is foglalkozik táblázással (a teherforgalmi stratégia okán mi maguk is helyeztek már ki, és ki fognak még helyezni a város számtalan pontján táblákat), és a költségek könnyen elérik, átlépik a százmilliós nagyságrendet. Nem csak a táblázás kerül sokba, hanem a felfestés is, hiszen a főváros például 2 milliárd forintot szán a jövőben a budapesti felfestések megújítására.

Volly György szerint mindent összevetve bátran kijelenthető, hogy a Parking Kft. által összeállított táblázat megfelel a valóságnak, alkalmas annak mérésére, hogy a társaságok egymáshoz képest mennyire hatékonyan dolgoztak. És önmagában is tájékoztató jelleggel bír. A kommunikációs igazgató úgy gondolja, büszkék lehetnek arra, hogy egyáltalán sikerült megszerezni és feldolgozni az adatokat.

Volly hangsúlyozta, hogy a Parking Kft. nem parkolási társulás, hanem a fővárosi önkormányzat közlekedésszervezési, parkolás- és mélygarázs-fejlesztési szakcége. Egyetlen forint bevételük nem származik a táblázatban felmért közterületi parkoltatásból, egyáltalán nem céljuk a parkolási társulások érdekeinek védelme. Annál inkább céljuk az ésszerű és átlátható parkolási rend megteremtése, amellyel a fővárosi önkormányzat bízta meg őket.

Az igazgató szerint a LátKép felvetése jogos, nézzenek csak a cégek körmére! Amikor összeállították a táblázatot, számítottunk rá, hogy lesznek majd, akik ezt ellenőrzik. Ez nagyon helyes, ezt üdvözlik, mert ezt hívják civil kontrollnak, és mindenkit arra buzdítanak, nézzen utána a számoknak, és kérje számon a Centrumon, de ugyanúgy a másik két társulás, a BÖP, vagy FKPT tulajdonosain.

parkolo1

Lónyai Tamástól, a Centrum Kft. vezérigazgató-helyettesétől jóval szűkszavúbb választ kaptunk a kérdésekre. Eszerint az igazgató-helyettes a Parking Kft által leírtakat megerősíti, annyi módosítással, hogy társaság nem 6 hanem 7 fővárosi kerületben üzemelteti a parkolást.

Hanzély Ákos álláspontja szerint viszont a válaszoló maga keveri össze a cégeket, mert a Centrum Parkoló az anyacég, és a Centrum Parkoló Rendszer Kft a leányvállalat. Ez utóbbi csak és kizárólag közterületi parkolással foglalkozhat, így nem lehet más bevétele. A szerződés fenn van az www.fopt.hu honlapon. Így továbbra sincs válasz a feltett kérdésre.

A bírósági eljárás során kiadott adatok még tartalmazzák a Centrum Parkoló Szolgáltató Kft. bevételeit is, amelyek 2006-ban és 2007-ben 4,087 milliárd, valamint 4,397 milliárd forint bevételt tartalmaznak, amelyek szintén meghaladják mintegy félmilliárd forinttal a Parkingnak szolgáltatott adatokat.Hozzátette, hogy a parkolóórák 1 millió forintos ára a sajtóban jelent meg, a festés, táblázás költségei kapcsán pedig örömmel ismerné meg, hogy konkrétan hol festettek, tábláztak. Az Index folytatja a témát.