Az MSZP nem nyúlna a BKV vezető testületeihez

2009.08.18. 11:24 Módosítva: 2009.08.18. 11:30

A fővárosi szocialisták nem értenek egyet Demszky Gábor főpolgármesternek azzal a javaslatával, hogy hívják vissza a BKV igazgatósági és felügyelőbizottsági (fb) tagjait. Ugyanakkor azt támogatják, hogy a jövőben Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes egyedül lássa el a BKV felügyeletét a szocialista Hagyó Miklós helyett, nyilatkozta Steiner Pál, az MSZP fővárosi frakcióvezetője. Tarlós István, a Fidesz frakció vezetője szerint a teljes fővárosi MSZP belebukott a BKV végkielégítési ügyekbe.

Steiner Pál szerint gyakorlatilag érdemi előrelépés nélkül zárult a BKV végkielégítési ügyéről megtartott MSZP–SZDSZ-koalíciósegyeztetés. Az igazgatóság és az fb tagjainak visszahívását azért utasítják el, mert ismereteik szerint egyik testület sem tárgyalt még soha a vezetők munkaszerződéséről, illetve még egyetlen vezérigazgató sem terjesztett ilyet elő. Nem látják helyesnek azt sem, hogy minden vizsgálat nélkül mondják ki ez ügyben az igazgatóság és az fb felelősségét, miközben nem vizsgálják a cégvezetés, a menedzsment felelősségét.

Demszky a főpolgármesteri kabinet hétfői ülésén jelentette be, hogy teljes tisztújítást kezdeményez a közlekedési társaság igazgatóságában és felügyelőbizottságában. A főpolgármester arról is tájékoztatott, hogy a betegszabadságon lévő Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes szóban felajánlotta, hogy átadja a BKV felügyeleti jogát. Hagyó később azt nyilatkozta, hogy a betegszabadsága alatt nem beszélt Demszky Gáborral. Közleménye szerint sem egyéb témában, sem a BKV közös felügyeletéről szóló, a koalíciós szerződésben foglaltakhoz képesti részleges megváltoztatásáról sem beszéltek.

Steiner Pál elmondta: abban egyetértettek a koalíciós egyeztetésben, hogy augusztus 31-éig le kell zárni az az ügyben zajló vizsgálatokat, megfelelő belső szabályozást kell kialakítani, és szükség esetén tisztázni kell a személyi felelősséget. Addig azonban semmilyen személyi változás ne történjen.

Miközben a BKV-nál korainak tartanák a személyi változást, azt elfogadhatónak tartják, hogy a BKV-val összefüggő minden városvezetői feladat Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettestől Ikvai-Szabó Imre SZDSZ-es főpolgármester-helyetteshez kerüljön át. A frakcióvezető szerint a főpolgármester erről saját hatáskörében, a koalíciós szerződés módosítása nélkül is intézkedhet.

A teljes fővárosi MSZP belebukott a BKV végkielégítési ügyekbe - jelentette ki Tarlós István a főpolgármester által a végkielégítési botrány kapcsán kezdeményezett frakcióközi egyeztetést követő kedd délutáni sajtótájékoztatóján.

A Fidesz fővárosi frakcióvezetője emlékeztetett rá, hogy 2006. októberétől Hagyó Miklós (MSZP) felügyeli a BKV-t, a városüzemeltetés keretében. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem egy-két végkielégítésről, hanem sok milliárd forintról van szó, amit tisztázatlan körülmények között fizettek ki végkielégítésekre, illetve tanácsadói szerződésekre.

Hangsúlyozta, hogy az ellenzék teljes vizsgálatot szorgalmaz ez ügyben, és megjegyezte, hogy támogatják a főpolgármestert egy erre irányuló vizsgálatban. Közölte, hogy a BKV felügyelőbizottsági delegáltjukat azért nem hívják vissza, mivel ő volt az egyetlen aki folyamatosan jelezte a problémákat, szorgalmazta a vizsgálatokat, amelyeket a többség leszavazott. Székely Gábor (SZDSZ) fb-elnök pedig azt közölte vele, hogyha nem tetszik neki valami, igazoljon át a Munkáspártba.