Téli kilakoltatási moratórium a fővárosban

2009.10.22. 12:41
A főpolgármester és fővárosi frakciók felkérik a kerületi polgármestereket, függesszék fel a kilakoltatásokat.

A főpolgármesteri hivatal által kiadott közlemény szerint egyetlen ember sem fagyhat meg Budapest utcáin. Ezért Budapest főpolgármestere és fővárosi közgyűlés frakciói kilakoltatási moratóriumot hirdetnek.

Felkérik a fővárosi kerületek polgármestereit, hogy – az előző évek humánus önkorlátozásának mintájára – idén is függesszék fel a kilakoltatásokat a téli időszakban. Ugyancsak felkérnek minden lakástulajdonost – bankokat, gazdasági társaságokat, magánszemélyeket, hogy önkéntesen csatlakozzanak a moratóriumhoz, és legyenek türelmesek a szegénységgel a hideg időszakban.

Törvény rendelkezik arról, hogy december 1. és március 1. között nem lehet az embereket kitenni az utcára. A bírósági végrehajtásról szóló törvény tavalyi módosítása előírja, hogy ebben az időszakban kizárólag az önkényes lakásfoglalók és a rendbírság fizetésére kötelezettek lakoltathatók ki.

Ezért felkérik a lakástulajdonosokat, hogy maradéktalanul tartsák be a törvényt, de a paragrafusok mellett az emberiességi szempontokra is figyeljenek. A moratórium november elsejétől április 15-ig tart.

A több éves tapasztalat azt mutatja, hogy a téli időszakban jelentősen, mintegy 30 százalékkal megnő a menedéket keresők száma Budapesten. Ilyenkor a szó szoros értelmében a fagyhalál elől menekülnek a fővárosba a rászorulók, hogy Budapest aluljáróiban, hajléktalan-szállóin, kórházaiban leljenek menedéket – azokkal a fedél nélküli társaikkal együtt, akik az év többi részében is a fővárosban élnek.