Templom épülhet a hírhedt diszkó helyén

2009.11.28. 14:00
A Balettintézet és az Átrium mozi műemléképületét azért adták el, mert azt várták, hogy a befektető felújítja, de azóta is üresen állnak. Az egykori hírhedt diszkó helyén templom épülhet.

A Margit körúti volt Átrium mozi megmentéséért néhány éve mozgalom indult, mégis bezárták, az épületet meghirdette a főváros. A Bauhaus műemlék azóta pusztul, a nyertes pályázó a vételi szerződés jóváhagyásáig se jutott el. Az Andrássy úti Balettintézet egykori székhelyén 12 éve olcsón adott túl a kerületi önkormányzat, azóta az ingatlan már tulajdonost váltott - jóval drágábban -, de még építési engedélyt sem kértek a beígért felújítására. A XII. kerületi volt Hully Gully diszkó fehér kőhengere évek óta csúfoskodik az Apor Vilmos téren, most úgy tűnik, remény van arra, hogy lebontsák, és az eredeti tervek szerint templomot építsenek a helyén. Pusztuló fővárosi épületekről szóló sorozatunk második része.

Kísértetmozi
Kísértetmozi

Az Atrium mozi épületét 1936-ban építették, az Atrium lakásépítő szövetkezet számára. Az építők az alsó részt eredetileg is mozinak szánták, így nem véletlen, hogy a háború után, 1947-ben helyreállított épületben megnyitott a Május 1. filmszínház, ami ezen a néven működött egészen 1990-ig.

A rendszerváltás után ismét Atrium néven üzemelő mozinak a környéken épült multiplexek ásták meg a sírját, 2001-ben született az első döntés arról, hogy épületét kulturális célra hasznosítja a tulajdonos fővárosi önkormányzat. Bezárták, majd hosszas viták után, 2007-ben kiírták az első pályázatot az értékesítésére, ami eredménytelen lett. Az egy évvel később újra kiírt pályázaton ugyan nyertest hirdettek, de az átalakítás azóta sem kezdődött el.

A bizottság nem akar bólintani

A vételi szerződést ugyanis a fővárosi önkormányzat gazdasági bizottságának is jóvá kell hagynia. A testület kétszer is tárgyalta az ügyet, de nem ütötték rá a pecsétet. A bizottság egyik tagja elmondta, hogy először az volt a gond, hogy az épület eredetileg becsült értéke jóval nagyobb volt (300 millió forint), mint a megajánlott százmillió forint. Még egyszer felértékeltették, az összegek akkor már közelítettek egymáshoz.

A második alkalommal, mintegy fél éve viszont már az volt a probléma, hogy a szerződésben nem látta a bizottság a műszaki-felújítási program műemlékvédelmi garanciáit, magyarul nem tudni pontosan, hogy mi és milyen tervek alapján épülne a mozi helyén.

A legutóbbi esemény az ingatlannal kapcsolatban az volt, hogy a befektető megkereste az elővásárlási joggal rendelkező II. kerületi önkormányzatot, hogy mondjon le erről a jogáról. Ám a kerület addig nem is kíván állást foglalni, amíg a szerződés meg nem kapja a főváros jóváhagyását. Így tehát a folyamat újra elakadt, egyelőre nem tudni arról, hogy azóta mozdulna valami a kísértetmozi ügyében.

Piruettező befektetők

Az Andrássy úti egykori Balettintézet patinás épületéről akkor hallhattak utoljára a fővárosiak, amikor 2007-ben kiderült, hogy a VI. kerületi önkormányzat által 1997-ben 220 millió forintért eladott épületet továbbadta vevője a portugál Aquapura Hotelsnek, méghozzá 7,5 milliárd forintért.

Hotel lehet belőle - egyszer
Hotel lehet belőle - egyszer

Megkérdeztük az önkormányzatot, hogy az új tulajdonos jelentkezett-e már a terveivel, ahol azt a választ kaptuk, hogy kérdezzük meg a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt (KÖH), mert a műemléképület átalakításáról először velük kell tárgyalnia a befektetőnek. A KÖH-nél a legutolsó információk szerint nem tudnak arról, hogy az átépítést elkezdené legalább előkészítési szinten a tulajdonos.

Templom lehet a diszkóból

A XII. kerületi Apor Vilmos téren a Hully Gully néven elhíresült diszkó épületéről 1996-ban lángolt fel a vita, amikor a szórakozóhely tönkrement, és el akarták adni. Az ingatlant végül az elővételi joggal rendelkező katolikus egyház vette meg egy üzletember orra elől.

Az egykori diszkó alatt most urnatemető működik
Az egykori diszkó alatt most urnatemető működik

Az egyházkerületet a vételi ár is alaposan megviselte, ezért sokáig nem volt pénze a rendkívül csúf épület átépítésére. Mint a mellete levő Felsőkrisztinavárosi plébánián megtudtuk, hogy a jövőben tárgyalások kezdődhetnek az átépítés ügyében, de legkorábban márciusban tudnak nyilatkozni erről. Egyelőre azonban még nem született döntés a templomról és az építkezéshez szükséges pénz sincs meg.

Az épület alapjait egyébként még 1941-ben a Felsőkrisztinavárosi plébánia rakatta le és eredetileg egy impopzáns, háromtornyos nagytemplomot építettek volna oda, ám a háború miatt csak az altemplom készült el. A félbemaradt templom alapjaira 1967-ben szolgáltatóház épült, majd 1990 után a rossz hírű Hully Gully diszkó kezdte meg a működését az 1996-os tönkremeneteléig.