A BKV-t a kábeltévézés is érdekelte

2010.01.26. 10:51

Birtokunkba került az a belső vizsgálati jelentés, ami újabb pénzszórást feltételez tíz tanácsadó cég szerződéseivel kapcsolatban a BKV-nál. A revizorok szerint a BKV részéről a szerződés megkötői a Btk. több pontját is megsérthették, ezért a vezérigazgató feljelentést tett a BRFK-n. Hihetetlen szolgáltatásokat rendelt a BKV: tanulmányt a kábeltévé-piacról, kedvezményt a sport beach-re, díszpáholyt a teniszakadémiára.

A belső ellenőrök hálóján újabb tíz cég akadt fenn, derül ki az Index birtokába került jelentésből. A revizorok több esetben színlelt szerződést, hűtlen kezelést valószínűsítenek. A BKV jó pénzért sokszor teljesen feleslegesnek tűnő szolgáltatásokat rendelt meg, amelyeknek az igénybevételét ráadásul nem is bizonyítja semmi.

A BÁL-NA Produkció Kft.-vel 2007 júniusában kötött szerződést a közlekedési társaság. A cégnek úgy fizetett ki nettó 500 ezer forintot a BKV, hogy a vizsgálat szerint nem részesült ellenszolgáltatásban. Ráadásul a BKV a Metró újságbeli hirdetési keretből is átengedett megjelenéseket a BÁL-NA produkcióinak a reklámozására.

A szerződés szerint mindezért cserében a BKV dolgozói 30 százalék kedvezményt kaptak a gárdonyi Sport Beach (560 forintos) belépőjének az árából, valamint egy családtagjukkal ingyen részt vehettek a Retro Fesztivál 2007 című rendezvényen. Arról nincs adat, hányan használták ki a lehetőségeket. A független jogi szakvélemény szerint a szolgáltatás igénybevételét semmi nem indokolta a BKV részéről, a biztosított reklámfelület és készpénz jóval értékesebb, mint a cserében biztosított érték, a jogászok szerint a szerződés színlelt vagy palástolt.

Mit keresne a BKV a teniszakadémia díszpáholyában?

Hasonló szerződést írt alá Antal Attila vezérigazgató a Római Teniszakadémia Center Kft.-vel: a BKV nettó 500 ezer forintot fizetett, reklámhelyet biztosított a honlapján, a Metró újságban és a földalatti szerelvényein, cserébe megjelenhetett a kft szponzorfalán, nyomtatványain és kapott 20 tiszteletjegyet a díszpáholyba. A vizsgálat szerint nem kerültek elő a lehetőség kihasználását igazoló iratok, és maga a szerződés sem volt indokolt. Az ellenőrök szerint a szerződés színlelt, és felmerül a hűtlen kezelés gyanúja az aláíró részéről.

Az FFVD Bt-vel 2007 szeptemberében kötött közvetlen szerződést a BKV, amelyet Antal Attila vezérigazgató írt alá, és szignózta két vezérigazgató-helyettes is, Balogh Zsolt, valamint Regőczi Miklós. A szerződés szerint a bt a szeptemberi tanévnyitó rendezvény, valamint a normális közlekedésért kampány szervezését és lebonyolítását vállalta összesen nettó 13,79 millió forintért. A vizsgálat a szolgáltatásról egy alig egy oldalas leírást talált a „BKV iskolakezdés, tájékoztató kampány és koncertek” címmel. Dátum vagy cégszerű aláírás a papíron nem volt. Az ellenőrzés megállapította, hogy a számlát nem ellenőrizték.

Mosolygó ellenőrök: Antal Attila és Hagyó Miklós (fotó: MTI)
Mosolygó ellenőrök: Antal Attila és Hagyó Miklós (fotó: MTI)

Egy másik 2007-es szerződésben a BKV azzal bízta meg a bt-t, hogy a gyermeknapi rendezvényt szervezzen „mosolyellenőrök bevetésével”. A revizorok a megrendezésre vonatkozó írásos anyagot nem kaptak, csak utólagos kérésre egy cégszerű aláírást és pecsétet nélkülöző egy oldalas papírt. A vizsgálat megállapította, hogy a számla pénzügyi ellenőrzése elmaradt, versenyeztetés nem volt. A bt vezetője Mátay László, Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes volt szóvivőjének, Horváth Évának élettársa.

Milliós tréningezés a Hotel Normafában

Szintén 2007-ben kötött szerződést a BKV az ICG Infora Consulting Group Kft-vel „felsővezetői működésfejlesztő programokra és vezetői coachingra” (tréningre), majd a szerződést 2008-ban újra megkötötték.. A kft-nek összesen nettó 5,98 millió forintot fizettek ki. A jelentés szerint több számla mellől hiányzott a teljesítésigazolás, a szolgáltatást dokumentáló iratokat az ellenőrök nem kaptak, csak utólagosan, akkor is csak értékelést és egy levelet vezérigazgatótól a Hotel Normafában tartandó tréning engedélyezésére. Az időtartam, a részt vevő személyek kiléte nem derült ki. Ez alapján a revizorok megkérdőjelezték a teljesítést, a számlák jogosságát, és jogalap nélkülinek tekintették a kifizetést. Közbeszerzés nem volt.

A K.L. Kommunikációs Szolgáltató Bt. szerződését 2007. május 10-én kötötték. A cég feladata az volt, hogy egy hónapig rendelkezésre álljon BTL és PR tanácsadóként nettó egymillió forintért a BKV számára. Az ellenőrzés nem találta a tanácsadói tevékenység dokumentációját, a kommunikációs anyagokat, elemzéseket, ezért vélelmezik, hogy a szerződés színlelt, és hűtlen kezelést is valószínűsítenek az ügyben.

A Művészetek Palotájában volt 120 éves a HÉV

A Lax&Lex Kft. a 120 éves a HÉV című rendezvény lefolytatását vállalta 2007 augusztusában nettó 11,8 millió forintért. A teljesítés helye a Művészetek Palotája és a Nemzeti Színház volt. Az ellenőrök nem találtak a rendezvény költségeit tételesen bemutató, igazoló pénzügyi kimutatást, ezért nem tudták megállapítani a tételek értékét sem. Közbeszerzési eljárás nem volt.

2007 október elsejétől október 14-ig szólt az a szerződés, amit a BKV a Lichtenstein Communications PLC-vel kötött a Hungária kocsiszín nyílt napjának a megszervezésére, nettó 8 millió forintért, amelynek a pénzügyi ellenőrzését a vizsgálat szerint nem ellenőrizték. Mivel ilyen nevű a magyar cégnyilvántartásban nem létezik, a revizorok szerint a szerződés és a számla tartalmilag hibás, ezért adójogi és számviteli szempontból meg kell vizsgálni. Versenyeztetés nem volt.

A Marionett Színészközvetítő Kft. 2007. július 6-án szerződött a BKV-val 800 ezer darab, a BKV szolgáltatásairól szóló szórólap budapesti postaládákba történő eljuttatására, valamint 100 ezer darab szórólap eljuttatására „egyéb helyszínekre”, nettó 14,9 millió forintért. A vizsgálat megállapítása szerint nem volt pénzügyi kontroll, nem találtak dokumentációt, teljesítésigazolást, ütemezést.

Kiderült azonban, hogy a kiszállítást a posta végezte. A revizorok véleménye szerint a BKV közvetlenül is köthetett volna szerződést a Magyar Postával, a kft közbeiktatása indokolatlan, a BKV-ra nézve hátrányos volt, feltételezik, hogy a szerződés színlelt. Közbeszerzési eljárás nem volt.

Valamiért a kábeltelevíziós piac érdekelte a BKV-t

A Media Magnet Kft. 2007. június 20-án kötött szerződést tanulmányok elkészítésére, amit „a BKV adottságaira alapoznak”. Ilyen tanulmány például a „Kábeltelevíziós piac Magyarországon 2006-2007. I. negyedév”, vagy a „Szponzoráció és támogatás Magyarországon”. A szerződés értéke nettó 21,2 millió forint volt.

A vizsgálat szerint igazoló kontroll nem volt, a tanulmányok hasznosításáról nincs információ. A revizorok véleménye szerint a tanulmányok nem szolgálták a BKV érdekeit, a gazdasági tevékenységéhez nem köthetők. Vélelmezik, hogy a szerződés színlelt, és felmerül az aláírók, például Regőczi Miklós kommunikációs vezérigazgató-helyettes felelőssége is.

2007. március elsején kötött szerződést a BKV a Made in Design Kereskedelmi és Szolgáltató Bt-vel. A cégnek 2009 február 28-ig összesen bruttó 8,39 millió forintot fizettek ki grafikai munkákra. A kifizetett számlákhoz 18 esetben nem csatoltak sem teljesítésigazolást, se az elvégzett munkára utaló iratanyagot. Közbeszerzés nem volt. A vizsgálat megállapította, hogy a szerződés tárgyát nem határozták meg konkrétan, nem lehet tudni, milyen grafikai munkákra kötöttek szerződést.