Tarlós 2014-re ígéri az önkormányzati reformot

2010.06.10. 07:21
A Fidesz főpolgármester-jelöltje úgy véli, a fővárosi közigazgatás átalakítását - konszenzusban az ellenzékkel - meg kell lépni, ahogy az egész önkormányzati rendszer reformját is, de ezek a lépések csak 2014-től vezethetők be.

Tarlós István a Népszavának elmondta, az önkormányzati szféra átfogó reformja komoly szakmai előkészítést igényel. "A szocialisták hosszú évekig csak beszéltek róla, de még az előkészítő lépéseket sem tették meg" - tette hozzá.

A fideszes politikus szerint nem csupán az önkormányzati törvény, hanem jónéhány kapcsolódó jogszabály módosítására is szükség van egy új közigazgatási struktúra működtetéséhez. Ilyen például az államháztartási vagy a forrásmegosztásról szóló törvény, de az építési-, az adó- és a közbeszerzési jogszabály is. A szükséges előkészítő munka körülbelül másfél évet igényel, az új rendszer 2014-től vezethető be, közölte Tarlós.

Lázár János Fidesz-frakcióvezető felvetésére, miszerint feleslegesek a megyei közgyűlések, Tarlós úgy reagált: nem akar a megyei önkormányzatok dolgába beleszólni. "A megyék történelmi hagyományai aligha vitathatók. Ugyanakkor az is igaz, hogy a megyei önkormányzatok rég elvesztették meghatározó befolyásukat. Nincs már központi újraelosztó szerepük. Operatív hatásköreik nagyon beszűkültek. Olyan feladatokat végeznek, melyekre a települések nem kötelezhetők" - mondta.

A Demszky-korszakból három dolgot tartana meg: a négyes metró "kényszerű" befejezését, a sokszínű kulturális életet és a nemzeti ünnepek megtartását, "bár talán nem egészen az eddigi szemlélet alapján".