Vizsgálat a kamutanulmány ügyében

2010.11.25. 15:32

Az Index cikksorozatában ismertetett gyanús tanulmányok miatt az FKF Zrt. vezérigazgatója azonnali hatállyal elrendelte a társaság kutatás-fejlesztési és innovációs stratégiájának és az annak alapján elvégzett tevékenységeknek teljes körű felülvizsgálatát 2006. június 1-ig visszamenően. A belső vizsgálat mellett független szakértői vizsgálat is indul.

Az FKF Zrt.-t felügyelő Budapesti Városüzemeltetési Központ közleménye szerint az elrendelt vizsgálatnak ki kell terjednie a kutatás-fejlesztési tevékenységgel kapcsolatban igénybevett szakértők tevékenységére, a társaság által ezen szakértőkkel megkötött szerződések jogszerűségére, a szerződésekben megfogalmazott igények teljesülésének vizsgálatára, és a teljesítések szakmai megfelelősségére.

A vizsgálatnak meg kell állapítania, hogy a kutatás-fejlesztés körében megkötött szerződések megfeleltek-e a társaság kutatás- fejlesztési stratégiájának, továbbá milyen módon kerültek felhasználásra a társaság működésének javítása, hatékonyabbá tétele érdekében.

A vizsgálat kiemelten kezeli az innovációs járulék terhére elszámolt kutatás-fejlesztési költségeket és azok alapjául szolgáló megállapodásokat. (A lapunk által bemutatott három 2009-es szerződés ebbe a körbe tartozik.)

A vizsgálatban külön hangsúlyt fektetnek a szerzői és kapcsolódó jogok betartásának kérdéseire, és a szerződésben kikötött kártérítési felelősség érvényesíthetőségére. Az FKF Zrt. vezérigazgatója a belső vizsgálaton túl elindít egy független szakértői vizsgálatot is.

Lapunk szerint kérdéses, hogy felmerül-e az összeférhetetlenség, ugyanis a belső vizsgálatot indító cég jelenlegi vezérigazgatója, Tölgyesi Balázs írta alá - még stratégiai vezérigazgató-helyettesként - azt a három szerződést, ami kipattintotta a botrányt. Csak remélni azt is, hogy a független vizsgálatot nem a Gazdaságtudományi, Vezetéselméleti és Érdekképviseleti Egyesület (GAVE) végzi majd, ami a gyanús tanulmányokat készítette.

A BVK közleménye szerint a kutatással összefüggő szerződések még a mai napon olvashatóak lesznek az FKF honlapján, és az FKF Zrt. haladéktalanul intézkedett, hogy a 3 kutatást tartalmazó tanulmányt a készítő GAVE hozza nyilvánosságra.

György István főpolgármester-helyettes is kiadott egy közleményt az ügyben, amely szerint a városvezetés elszánt abban, hogy a fővárosban a visszaéléseket megakadályozza, és ellenőrizhető, valamint átlatható cégrendszert működtessen. Ezért különösen fontosnak tartja azon vádak vizsgálatát, amelyek a Fővárosi Közterület Felügyelet Zrt. élére újonnan kinevezett vezérigazgató kapcsán felmerültek.

A városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes kiemelt figyelemmel kíséri az FKF Zrt-nél a kutatás-fejlesztési szerződések ügyében indított vizsgálatot, és annak eredményét városházi szakértőkkel kívánja áttekinteni, illetőleg felülvizsgáltatni.

Mint arról beszámoltunk, a BRFK nyomozást folytat három, 2009-ben megkötött kutatási szerződéssel kapcsolatban. A szerződések alapján készült tanulmányokba a napokban beletekinthettünk és több furcsaságot vettünk észre. A lapunkban közölt idézetek alapján olvasóink két esetben is beazonosították, honnan lopott az egyik tanulmány.