Újra elővették az FKF-kamutanulmányokat

2011.02.11. 13:21

A Fővárosi Főügyészség hatályon kívül helyezte a BRFK decemberi, nyomozást megszüntető határozatát, az ügyet átvette a Nemzeti Nyomozóiroda. Az összesen húszmillió forintba kerülő három gyanús tanulmányról az Index számolt be, a készítőket az Index olvasói buktatták le.

December közepén megrökönyödve számoltunk be arról, hogy a BRFK bűncselekmény hiányában megszüntette az FKF Zrt.-nek készített kutatás-fejlesztési szerződésekkel kapcsolatban indított nyomozást, holott a napnál világosabban látszott, hogy az egyik hatmilliós tanulmányt kb. félórás munkával lopkodták össze publikus előadásokból.

Bartha László, a Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) szóvivője lapunkat úgy tájékoztatta, hogy a BRFK határozatát a Fővárosi Főügyészség hatályon kívül helyezte, mivel a feljelentésben említett valamennyi bűncselekmény nem volt teljesen tisztázva. Emellett az ügyben egy újabb feljelentés is érkezett a hatósághoz, újabb tényekkel, ami további nyomozást indokolt. A hűtlen kezelés gyanúja miatt indult nyomozás lefolytatására az ORFK az NNI-t jelölte ki.

A BRFK decemberben az eljárás megszüntetését azzal indokolta, hogy a feljelentésben nevesített jogsértő magatartásokat a nyomozás egyértelműen cáfolta, bűncselekmény megalapozott gyanúja nem merült fel. Mivel a nyomozás hűtlen kezelés miatt, a közbeszerzési törvény megkerülésének gyanújával indult, valószínűleg nem is foglalkoztak azzal, hogy a tanulmányokat összeollózták-e vagy sem.

Márpedig az Index cikksorozatából egyértelműen kiderült, hogy legalább egy hatmilliós kutatási tanulmányt úgy ollóztak össze, erre olvasóink hívták fel a figyelmet az interneten fellelhető ingyenes publikációk és a tanulmány szövegének összehasonlítása után. A tanulmányokat megrendelő szerződéseket Tölgyesi Balázs, az FKF új vezérigazgatója írta alá még 2009-ben, stratégiai igazgatóhelyettesként. A másik aláíró Zemplényi Zoltán, a tanulmányt jegyző GAVE ügyvezető igazgatója volt.

Információink szerint az NNI szóvivője által említett új feljelentés azt boncolgatja, hogy a nyomozás decemberi lezárása nem volt véletlen. A feljelentés kapcsolatot feltételez a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya egyes emberei és a főpolgármesteri hivatalhoz tartozó, frissen alapított Fővárosi Biztonsági Iroda (FBI) között, amelynek feladata az önkormányzat cégeinek, így például az FKF Zrt.-nek a biztonsági (korrupcióellenes) felügyelete.

Mint arról beszámoltunk, az FBI vezetője Pető György (volt szocialista önkormányzati képviselő, egykori állambiztonsági tiszt), aki 2010 elejétől 2010 őszéig a BRFK Gazdaságvédelmi főosztályán dolgozott nyugdíjasként, és a fővárosi közműcégeknél történt visszaélésekkel foglalkozott. A közreműködésével indulhatott eljárás többek között az FKF-nél, a Főtávnál, vagy a főváros gyógyfürdőcégénél történt gyanús ügyekkel kapcsolatban. Az őszi önkormányzati választás után Pető Tarlós István felkérésére a frissen alakult FBI élére került.

A választások után a fővárosi közműcégek élén is teljes fejcsere volt, ekkor lett az FKF Zrt. új vezérigazgatója Tölgyesi Balázs. Tölgyesi nem volt ismeretlen az FKF-dolgozók előtt: első alkalommal 2007-ben, Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes fejcserés hullámának idején érkezett az FKF új igazgatóhelyettesi posztjára, ahol közel 3 évig dolgozott, majd 2010 márciusában elküldte az akkori vezérigazgató, Bielek Péter a cégtől.

Érdekes Bielek Péter szerepe az ügyben, aki információink szerint a Demszky-éra bukását előre érezve, túlélési rohamában már az új, valószínűsíthetően fideszes városvezetés felé akarta kimutatni lojalitását azzal, hogy eltávolítja a Hagyó emberének vélt vezetőket a cégből, sőt megpróbál egyes gyanús ügyeket tisztázni a rendőrség előtt.

Ezért küldte el Tölgyesit is, akiről Bielek a Magyar Nemzet birtokába került tanúvallomása szerint azt mondta: legalább havonta egyszer találkoznia kellett Hagyó Miklóssal, aki rögtön az elején azt kérte tőle, hozzon létre egy harmadik vezérigazgató-helyettesi pozíciót, és ide a szocialista politikus jelöltjét nevezze ki. A tisztséget végül Tölgyesi Balázs kapta meg, aki nagyberuházásokkal és stratégiai kérdésekkel foglalkozott. Bielek állítását azóta Hagyó és Tölgyesi is tagadta.

Végül Bielek Pétert rúgták ki, sőt jelenleg hűtlen kezeléssel gyanúsítja a rendőrség a pusztazámori hulladéklerakó környezetvédelmi beruházásának ügyében. Tölgyesit pedig tavaly novemberben kinevezték az FKF vezetőjévé, annak ellenére, hogy érintett volt az akkor még zajló kamutanulmányos nyomozásban.

Az NNI-t megkérdeztük arról is, hogy december 7-én ki állította le a nyomozást a kamutanulmányok ügyében a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztályán, és vizsgálják-e a szerepét, de azt a választ kaptuk, hogy a nyomozás jelenlegi szakaszában több információt az ügyről nem kívánnak adni.

Nem tudni, pontosan ki írta a kamutanulmányt

A három, összesen húszmillió forintba kerülő tanulmányt a Gazdaságtudományi, Vezetéselméleti és Érdekképviseleti
Egyesület
(GAVE) készítette. A tanulmányok letölthetők a honlapjukról. Megkerestük korábban Zemplényi Zoltánt, a tanulmányt jegyző GAVE ügyvezető igazgatóját, indítottak-e vizsgálatot, hogy pontosan ki írta a kamutanulmányt, és hogy milyen intézkedéseket tesznek vele szemben. Zemplényi annyit mondott, hogy a GAVE érdeke is, hogy tisztázódjon a kérdés, és hogy később keresnek az ügyben. Azóta sem kerestek.