Az új FKF-vezér is érintett egy nyomozásban

2010.11.18. 08:06

Október végén kelt feljelentést hordott be a szél a szerkesztőségi Windowson keresztül. Ennek feltételezése szerint a közbeszerzési törvényt megkerülve kötött három, meglehetősen érdekes ár-érték arányú szerződést az Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. újdonsült vezérigazgatója - még helyettesi pozícióban. A BRFK az ügyben hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást indított.

A feljelentésben, amit Berár Ivánnak, a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztálya vezetőjének címezték ismeretlenek, az áll, hogy az FKF Zrt. 2009 szeptember 1-jén három kutatási szerződést kötött a Gazdaságtudományi, Vezetéselméleti és Érdek-képviseleti Egyesülettel, egyenként 6,5 millió+áfa, 7,7 millió+áfa, és 5,8 millió+áfa, azaz összesen 20 millió forint+áfa összegért. (Berár Ivánnal a fővárosi nyomozásokról szóló, nemrég készült interjúnkat itt olvashatják.)

Az egyik szerződést "A gépjárműpark járatszervezésinek és emberi erőforrás kihasználásának kutatása, egy innovatív gépjármű-logisztikai mozgástérkép megalkotása érdekében", a másikat az "Innovatív szervezeti, szerkezeti és tulajdonjogi változási lehetőségek kutatása, a közszolgáltatói és a versenypiaci előnyök maximalizálása érdekében", a harmadikat pedig a "Lakossági kommunális hulladékok innovatív hasznosítási alternatíváinak kutatása" címén kötötte a két fél.

A Tölgyesi Balázs stratégiai és üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettes által aláírt szerződés szerinti tanulmányokat 2009. december 31-ig kellett produkálni a megbízottnak.

Az Index által megkeresett közbeszerzési szakértők szerint valószínűsíthető az összességében 20 milliós megbízás feldarabolása, így minden szerződés értéke az akkori 8 millió forintos közbeszerzési értékhatár alá esett.

Ám az akkori jogszabályok szerint a szerződések értékét egybe kellett volna számolni. A piacon több cég is képes lett volna ezeket a kutatásokat elvégezni, de végül mind a három megbízást ugyanaz a cég nyerte el, ráadásul pályáztatás nélkül. Hozzátették, a kutatási feladatok címe enyhén kamuízű benyomást tesz.

A BRFK sajtóosztálya a konkrét feljelentéssel kapcsolatos megkeresésünkre közölte, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztálya hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást. Az eljárás jelenlegi stádiumában több információt nem kívántak mondani.

Tölgyesi Balázs, a három hete kinevezett FKF-vezérigazgató személye sem érdektelen az ügyben. Tölgyesi neve Bielek Péter, az FKF Zrt. letartóztatott volt vezérigazgatójának vallomásában lett közismert.

Bielek a Magyar Nemzet birtokába került tanúvallomása szerint azt mondta: legalább havonta egyszer találkoznia kellett Hagyó Miklóssal, aki rögtön az elején azt kérte tőle, hozzon létre egy harmadik vezérigazgató-helyettesi pozíciót, és ide a szocialista politikus jelöltjét nevezze ki. A tisztséget végül Tölgyesi Balázs kapta meg, aki azóta is nagyberuházásokkal és stratégiai kérdésekkel foglalkozott. Bielek állítását azóta Hagyó és Tölgyesi is tagadta.

Az mindenesetre biztos, hogy Tölgyesi 2007-ben, Hagyó fejcserés hullámának idején érkezett az FKF új helyettesi posztjára. A helyettest közel három éves ténykedés után, 2010 márciusában küldte el Bielek az FKF-től.

Az ok információink szerint az volt, hogy Bielek túlélési rohamában már az új, valószínűsíthetően fideszes városvezetés felé akarta kimutatni lojalitását azzal, hogy eltávolítja a Hagyó emberének vélt vezetőket a cégből. Végül Bielek Péter nem maradt a helyén, sőt jelenleg hűtlen kezeléssel gyanúsítja a rendőrség a pusztazámori hulladéklerakó környezetvédelmi beruházásával kapcsolatban.

Tölgyesi Balázst a fővárosi közgyűlés október 27-én választotta meg az FKF Zrt. új vezérigazgatójának, tucatnyi más új fővárosi cégvezetővel együtt. A fővárosi tulajdonú cégek fejcserehullámának indoka az volt, hogy az azt megelőző időkben alig akadt olyan társaság, ahol a rendőrség ne nyomozott volna valamilyen ügyben.

Megkerestük az FKF Zrt.-t is, ismerni szeretnénk a cég álláspontját. Ugyanakkor betekintést kértünk a három tanulmányba is. A cég sajtóosztálya szerda estig nem válaszolt kérdéseinkre.

A BVK jövő héten tájékoztat

Az FKF Zrt. helyett a Városüzemeltetési Központ Zrt. reagált megkeresésünkre csütörtök délután. A cég közleménye szerint a fővárosi önkormányzat a BVK Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt.-t azért hozta létre, hogy a közműcégek gazdálkodásának ellenőrzése hatékony legyen, és a visszaéléseket megakadályozza. A városvezetés átláthatóságot megkövetelő, korrupcióellenes programja üzleti érdekeket sért, ezért számított arra, hogy az újonnan kinevezett cégvezetőket rosszindulatú, alaptalan támadások érik. A főváros cégeinél az új vezetők által frissen feltárt visszásságokról a főváros vezetése a következő hét elején a sajtót tájékoztatja, és ekkor lehetőség nyílik az FKF Zrt. új vezetőjével kapcsolatos alaptalan vádakról is érdeklődni, áll a közleményben. Cikkünk alapján a szerkesztőséget megkereste több, névtelenséget kérő FKF-dolgozó, akik további információkat adtak. Állításaikról megkérdeztük a BVK-t, ahol a jövő heti sajtótájékoztatóra ígértek választ.