Tíz nyomozás négy nagy fővárosi cégnél

2010.10.27. 16:46

Tíz nyomozást folytat a BRFK négy nagy, fővárosi tulajdonú közszolgáltató cég ügyében, 12 gyanúsítottal. A BKV-s bűnügyeket az ügyészség vizsgálja negyven feljelentés alapján 17 gyanúsítottal. Ezeken kívül még több kisebb-nagyobb kerületi ügyben nyomoznak, és nem fejezték be még a Margit híd felújításával és a 4-es metró építésével kapcsolatos eljárásokat sem. A nyomozásokat várhatóan jövő év második felében zárják le.

A rendőrség 10 nyomozást folytat az olyan nagyobb, száz százalékos önkormányzati tulajdonú fővárosi cégek ügyében, mint a Főtáv, az FKF Zrt, a Budapest Gyógyfürdői Zrt, vagy a Főkert, tájékoztatta lapunkat Berár Iván alezredes, a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztályának megbízott vezetője.

Emellett több kisebb-nagyobb kerületi (például a Corvin-Szigony projekt, a Kopaszi-gát) ügyben nyomoznak, valamint a 4-es metró és a Margit híd ügyében indított vizsgálati eljárás is tart még.

Berár Iván elmondta: ezeknek az ügyeknek közös jellemzője, hogy a feltűnő ár-érték aránytalanság miatti hűtlen kezelés gyanújával indultak, de minden esetben vizsgálják a hivatali visszaélés és a korrupciós magatartás lehetőségét. A közszolgáltató cégek esetében 12 gyanúsítottról lehet eddig beszélni. Közülük Kovács Lajos, a Főtáv vezérigazgatója van jelenleg is előzetes letartóztatásban.

Az alezredes véleménye szerint a fővárosi cégeknél indított nyomozásokat (a BKV ügyeivel együtt) jövő év közepe és vége között lezárhatják. Az ügyek mihamarabbi befejezését a társadalmi nyomás mellett az is indokolja, hogy a rendőrség fogadókészségét biztosítani kell, mert elképzelhető, hogy további fővárosi cégeknél további feljelentések lesznek.

Másfelől minden egyes nyomozás esetében több tízezer oldalas iratcsomagokról lehet beszélni. A nyomozások során számtalan külső szakértőt kell alkalmazni, a tavaly év végi 15-20 millió forintos szakértői költség mára megduplázódott.

A BKV ügyében az ügyészség vette át a nyomozást a BRFK-tól. Mint arról legutóbb beszámoltunk, csak a közlekedési cég ügyében 17 gyanúsított van, többek között Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes, Mesterházy Ernő, Demszky Gábor volt főtanácsadója, Antal Attila, a BKV volt vezérigazgatója, vagy egykori helyettesei Balogh Zsolt és Regőczi Miklós.

Antal Attila, Zelenák Tibor volt BKV-s főosztályvezető és Mesterházy Ernő gyanúsítását a rendőrség áprilisban bűnszervezetben való részvétellel egészítette ki. Augusztus végén pedig Hagyó Miklós hivatalos személyként elkövetett zsarolással is meggyanúsították. Hagyó Miklós májusi letartóztatása óta börtönben ül.

BKV-s ügyekben csak maga a közlekedési társaság 40 cég mintegy 50 gyanús tanácsadói szerződése ügyében tett feljelentést.

A közszolgáltató cégek közül legutóbb a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. hét emberére csapott le a rendőrség. Bielek Péter vezérigazgatót már áprilisban gyanúsítottként hallgatták ki a pusztazámori hulladéklerakó környezetvédelmi beruházásával kapcsolatban.

A mostani ügyben a gyanú szerint az egyik beszállító gazdasági társaság a leszállított áruk forgalmi értékénél lényegesen magasabb árat számlázott, ezzel jelentős vagyoni hátrányt okozva az FKF Zrt.-nek.

Júniusban a Főkert került sorra: hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt nyomozást rendelt el a BRFK a cég tevékenységével, illetve a társaság tulajdonában álló gazdasági társaságokkal kapcsolatban.

A Főtáv vezérigazgatója jelenleg is előzetes letartóztatásban van. Ellene egy feljelentés alapján indult nyomozás, mert állítólag különösen nagy vagyoni hátránya keletkezett a Főtávnak azzal, hogy ők kötötték be egy csepeli lakóparkba a fűtési és hűtési rendszert. A Főtáv és a vezérigazgató védője szerint az ügylet kifejezetten előnyös volt a cég számára.

Legkorábban, tavaly októberben a Budapest Gyógyfürdői Zrt. ügyében indult nyomozás hűtlen kezelés miatt. A nyomozás adatai alapján gyanú merült fel, hogy a Rác fürdő felújításával és mellé az új szálloda építésével a fővárosi önkormányzatot jelentős vagyoni hátrány érte.

A nyomozással párhuzamosan eljárás folyik a Budapest Gyógyfürdői Zrt.-nél a budapesti fürdőkben felszerelt beléptetőrendszer beszerzésével kapcsolatban is, ami szintén hűtlen kezelés gyanúja miatt indult.