Házkutatások a Rác fürdő ügyében

2010.02.25. 13:37 Módosítva: 2010.02.25. 13:38

Reggel kilenc óta tartanak a házkutatások a Rác fürdő ügyében indult eljárások kapcsán. Egyrészt a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt irodájában, másrészt a beruházást megvalósító és kivitelező cég székhelyén, közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A hűtlen kezelés gyanúja miatti eljárás tavaly októberben indult, több fővárosi önkormányzati képviselő feljelentése után. A nyomozás eddigi adatai alapján gyanú merült fel, hogy a Rác fürdő felújításával és mellé az új szálloda építésével a fővárosi önkormányzatot jelentős vagyoni hátrány érte.

A gazdaságvédelmi nyomozók előbb adatokat és dokumentumokat kértek be a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-től, valamint a Fővárosi Önkormányzattól, de több tanút is kihallgattak már.

A BRFK közleménye szerint reggel 9 órától három helyszínen tartanak házkutatást a gazdaságvédelmi nyomozók a projekt megvalósulásával kapcsolatban. Egyrészt a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. irodájában, másrészt pedig a beruházást megvalósító és kivitelező cég székhelyén.

A nyomozással párhuzamosan eljárás folyik a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-nél a budapesti fürdőkben felszerelt beléptetőrendszer beszerzésével kapcsolatban is, mely eljárás szintén hűtlen kezelés gyanúja miatt indult.

Ezzel a bűncselekménnyel kapcsolatban a Blikk csütörtökön azt írta, hogy a pályázatban nyertes cég a jogszabályokat kijátszva jutott előnyhöz. Előbb szakértőként hatszázmillió forintban határozta meg a rendszer költségét, később pedig elindult a pályázaton. Nyert ugyan, de korábbi közreműködése miatt érvénytelenítették a pályázatot.

A cég azonban nem adta fel: egy érdekeltségi körébe tartozó másik céggel újra pályázott, és nyert. Az is kiderült, hogy a már beadott pályázat anyagát manipulálták.