Demszkyt újból kihallgatja a BRFK

2010.12.01. 11:46

Információink szerint a BRFK ma kihallgatja Demszky Gábort, Budapest volt főpolgármesterét a fővárosi önkormányzat cégeinél indított nyomozások ügyében.

A BRFK értesülésünket nem erősítette meg, de nem is cáfolta. A sajtóosztály tájékoztatása szerint ugyanis a büntetőeljárás során tanúként kihallgatandó személy kilétére vonatkozó információt nem közölhetnek a személyes adatok védelme miatt.

Demszkyt idén július végén már egyszer kihallgatták a nyomozók, a volt főpolgármester akkor annyit árult el, hogy a Főkert egyik ügyében folyó nyomozás kapcsán keresték meg, és kizárólag abban az ügyben kérdezték.

Mint azt Berár Iván alezredes, a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztályának megbízott vezetője néhány héttel ezelőtt adott interjújában elmondta, a rendőrség 10 nyomozást folytat az olyan nagyobb, száz százalékos önkormányzati tulajdonú fővárosi cégek ügyében, mint a Főtáv, az FKF Zrt, a Budapest Gyógyfürdői Zrt, vagy a Főkert. (A BKV-s bűnügyeket az ügyészség vizsgálja negyven feljelentés alapján 17 gyanúsítottal.)

Berár Iván szerint ezeknek az ügyeknek közös jellemzője, hogy feltűnő ár-érték aránytalanság miatti hűtlen kezelés gyanújával indultak, de minden esetben vizsgálják a hivatali visszaélés és a korrupciós magatartás lehetőségét. A közszolgáltató cégek esetében 12 gyanúsítottról lehet eddig beszélni. Közülük Kovács Lajos, a Főtáv vezérigazgatója van jelenleg is előzetes letartóztatásban.

Információink szerint Demszkynek arra kell többek között felelnie, mikor jutott tudomására, hogy a fővárosi cégeknél gyanús ügyek vannak, és hogy milyen intézkedéseket tett.

Egy korábbi interjúnkban a Főkertre célozva Demszky Gábort megkérdeztük arról, hogy akkor csordult-e ki a pohár nála, amikor - a szóbeszéd szerint - az egyik közepes fővárosi cég igazgatója felháborodottan berontott hozzá, hogy megjelent nála Hagyó embere, és pénzt követel a cégtől.

Demszky erre azt válaszolta, hogy hozzá biztosan nem ment be felháborodva senki, de ezzel együtt nem cáfolta, hogy egy munkatársához igen. Hozzá ez úgy jutott el, hogy megjelentek ezek az emberek, és ugyan pénzt nem követeltek, de különböző javaslatokat tettek.

Mindenesetre ezután írta azt a körlevelet a fővárosi cégek vezetőinek, hogy Hagyó Miklós nevében senki sem járhat el őrá hivatkozva, utasíthat, csak maga Hagyó Miklós.

Demszky idén tavasszal érzékenyen érinthette az is, hogy akkor helyezték előzetesbe városházi főtanácsadóját, Mesterházy Ernőt. Demszky politikai felelősségét elismerve azt állította, nem tudott a Mesterházynak felrótt ügyekről.