Öt volt városházi vezetőt jelentett fel az ÁSZ

2011.01.25. 16:40

Büntetőfeljelentést tett az Állami Számvevőszék a fővárosi önkormányzatnál talált hiányosságok és szabálytalanságok miatt. A számvevőszék öt felelős városházi vezetőt talált, ám nincs közöttük Mesterházy Ernő, Demszky Gábor bizalmasa, ahogy azt korábban állítottuk. Az ügyben az V. kerületi kapitányságon már el is rendelték a nyomozást annak kiderítésére, történt-e bűncselekmény.

A frissen megjelent, a főváros 2009-2010-es gazdálkodását vizsgáló ÁSZ-jelentés szerint 32 millió forintot fizettek ki jogszabályba ütköző szakmai teljesítés igazolások alapján.

A jelentés öt felelőst jelölt meg, például a volt Kormányzati Koordinációs Központ (KKK) vezetőjét. Bár a KKK vezetője de facto Mesterházy Ernő volt, mégsem volt köztisztviselő, ezért tévesen írtuk, hogy az ÁSZ-jelentés őt találta volna felelősnek több ügyben.

A jelentés a KKK hivatalos vezetője mellett az egészségügyi tanácsnokot (a vizsgált ciklusban a szocialista Havas Szófia töltötte be ezt a tisztet), a főpolgármesteri iroda vezetőjét (ezen a széken Gyekiczky András ült, Mesterházy Ernő mellett Demszky Gábor egyik legbizalmasabb embere), Hagyó Miklós irodavezetőjét (ezen a poszton Antal Kálmán dolgozott), és Deli Lajost, a főpolgármesteri hivatal adó ügyosztály ügyosztályvezetőjét jelölte meg (nem nevesítetten) felelősnek.

Az ÁSZ-jelentés 11 megbízási szerződésről megállapította, hogy jelentős részüket a főpolgármesteri hivatal szakmai ügyosztályainak szakértelemmel rendelkező köztisztviselői el tudtak volna végezni.

Ennek ellenére egészségügyi, vagyongazdálkodási, környezetvédelmi mérnöki városfejlesztési, valamint helyi adókkal kapcsolatos tanácsadással, sportszakmai feladatok elvégzésével bíztak meg olyan személyeket, akikről nem derült ki, hogy különösebb „különleges szakértelemmel" rendelkeztek volna.

Több esetben előfordult, mint például 2009-ben a „Józsefváros Magdolna-negyed, szociális város rehabilitáció Program /2005-2008” címen leadott tanulmányról, hogy azt már korábban másnak (itt a VIII. kerületi önkormányzatnak) elkészítették.

A jelentés szerint a Kormányzati Koordinációs Központ vezetője másfél évig fizetett havi 290 ezer forintot a fővárosi tulajdonú Fimüv Zrt. vezérigazgatójának, Gáspárdy Gergelynek ingatlanhasznosítási és vagyongazdálkodási tanácsokért, annak ellenére, hogy a Fimüv főtevékenysége ez volt, és külön megbízás alapján egyébként sem adhatott volna tanácsokat a törvény szerint.