Totális támadás fővárosi közműcégek ellen?

2011.02.14. 15:47

A fővárosi önkormányzat cégei és cégvezetői ellen totális támadást indítottak egyes érdekkörök a sajtót is felhasználva, jelentette be sajtótájékoztatón György István, városüzemeltetési főpolgármester-helyettes.

György István elmondta, hogy két évvel az önkormányzati választás előtt, 2008-ban Tarlós István egy olyan húszfős stábot állított fel, ami a várakozása szerint képes volt arra, hogy a váltás után megtisztítsa a közéletet, hatékonyan működtesse a közműcégeket.

A stáb egyik alcsoportja György István alá tartozott, és részt vett benne László György, a Főtáv korábbi marketing igazgatója, jelenleg a Budapesti Városüzemeltetési Központ vezérigazgatója, és Tölgyesi Balázs, korábban az FKF vezérigazgató-helyettese, most a cég vezérigazgatója. A főpolgármester-helyettes szerint ez a két ember, aki most a legtöbb támadást kapja, két évig ingyen azon dolgozott, hogy létrejöhessen az új városüzemeltetési rendszer.

György István közölte: az új működtetési modell egy zárt rendszer, sok korábbi szerződést megszüntettek, több milliárd forintot megspórolva ezzel a fővárosnak. A főpolgármester-helyettes szerint ez a modell bizonyos érdekköröknek sérti az érdekeit.

György István arra az újságírói kérdésre, hogy kikből állnak ezek az érdekkörök, elmondta, hogy külön senkit sem akar pellengérre állítani, az újságírók utána nézhetnek, milyen cégekkel kötöttek szerződéseket korábban.
György István szerint a fent említett érdekkörök a sajtót felhasználva totális támadást intéznek a főváros közműcégeinek új vezetői ellen. Ezért érte támadás véleménye szerint Tölgyesi Balázst és László Györgyöt is a napokban, hatszázezer, és 20 millió forintos ügyekben. (A két vezető érintettségéről a különböző hatósági eljárásokban mi is beszámoltunk korábban.)

A főpolgármester-helyettes közölte, hogy nem kíván senkit sem megvédeni, aki nem érdemes rá. De véleménye szerint különbséget kell tenni hiba és bűncselekmény között.
Hozzátette, információik szerint a támadások folytatódni fognak, újabb fővárosi cégvezetőket néztek ki (Szőke Lászlót, a BGYH, és Pető Györgyöt, a Fővárosi Biztonsági Iroda vezetőjét említette), sőt egyes információk szerint  a főváros összes projektjét le akarják állítani.

György István végül arra kérte a sajtó képviselőit, ha ezekről a támadásokról beszámolnak, nézzék meg azt is, hogy a néhány millió forintos gyanúval szemben a fővárosi cégvezetők hány milliárd forintot takarítottak meg eddig a fővárosnak.