A kerületek akarnak főpolgármestert választani

2011.09.14. 18:24

Egyhangúlag, vita nélkül elfogadták a 23 fővárosi kerület vezetői a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége(BÖSZ) elnökségének az önkormányzati törvényre vonatkozó javaslatát az érdekképviselet szerdai közgyűlésén - tájékoztatott Riz Levente, a BÖSZ elnökségi tagja.

Riz Levente elmondta: a szervezet elnöksége beszámolt a 23 kerületi polgármesternek, illetve alpolgármesternek a kormányzattal folytatott nyári egyeztetéseiről, illetve az önkormányzati törvény módosításának jelenlegi állásáról, ismertette azokat a javaslatokat, amelyeket az elnökség átadott a kormányzatnak. Hozzátette: ezt követően a BÖSZ közgyűlése egyhangú döntéssel elfogadta az elnökség javaslatait.

A XVII. kerületi polgármester fontosnak nevezte a megerősítést, mint mondta, a koncepcióban foglalt elvek alapján folytatják az egyeztetéseket.

Tájékoztatása szerint hamarosan a normaszöveg kialakítása következik, mint mondta, úgy tudja, hogy a Belügyminisztérium a parlamenti frakciók véleményét is kikéri ezzel összefüggésben.

Az elnökségi tag megerősítette, hogy nem lesz külön Budapest-törvény, hanem az önkormányzati törvény egyik fejezete Budapesttel foglalkozik majd.

Azt mondta, nem biztos, hogy a Fővárosi Közgyűlés megválasztásával kapcsolatos szabályrendszer az önkormányzati törvény része lesz, hanem lehet, hogy a választási törvényé. Mint kifejtette, hogy a BÖSZ javaslata szerint a Fővárosi Közgyűlés tagja lenne 2014-től az összes megválasztott budapesti polgármester, valamint egy listán megválasztott további 11 ember, tehát a jelenlegi létszámot tartva, és nem növelve, 34 taggal működne a testület.

A listán megválasztott képviselők közül választaná az Fővárosi Közgyűlés az elnökét, vagyis a főpolgármestert - ismertette Riz Levente, hozzátéve, nem biztos, hogy még az ősszel a parlament elé kerül a választási törvény, elképzelhető, hogy csak tavasszal.

Az elnökségi tag azt is elmondta: a BÖSZ együttműködésre épülő politikai és közigazgatási rendszert szeretne Budapesten "azután a 20 év után, amikor gyakorlatilag a kerületek és a főváros között folyamatos konfliktusok voltak". Álláspontja szerint Demszky Gábor korábbi főpolgármester "fittyet hányt" a kerületek javaslataira, véleményére, ezért új alapokra kell helyezni a rendszert.

Emiatt is fontos - tette hozzá -, hogy a polgármesterek a Fővárosi Közgyűlés tagjaivá váljanak.

Riz Levente úgy fogalmazott: a javaslatuknak alapvetően az a célja, hogy Budapest jobban működjön, "ne egymásra várjon a főváros és a kerület" egy-egy városüzemeltetési feladat elvégzésével kapcsolatban, vagy ne kétszer végezze el ugyanazt, illetve "az egyik ne csinálja ötször drágábban mint a másik".

Az önkormányzati érdekképviselet azt szeretné elérni, hogy az önkormányzati törvényben rögzítsék egyértelműen és világosan, kihez mi tartozik. Egy melléklet formájában szerepeljen például, hogy melyek a főváros által fenntartott főutak, hidak, közterületek - mondta, hozzáfűzve, "ami nem tartozik ide, az összes többi, az a kerületek hatáskörébe tartozó feladat lesz a jövőben".

A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége idén júliusban alakult meg mind a 23 kerület részvételével. Az önkormányzati összefogást a szövetség alapszabályában azzal indokolták, hogy "az elmúlt húsz évben nem jött létre szervezett együttműködés a budapesti önkormányzatok között, s a tapasztalatok azt mutatják, hogy ennek kárát látta valamennyi kerület és egész Budapest".

A koncepciót információink szerint a múlt heti hajdúszoboszlói frakcióülésen megvitatták a fideszes parlamenti képviselők, de nem fogadták el. Igaz, el sem utasították.

Nagyon úgy tűnik, hogy ha a BÖSZ javaslata szerint alakul a törvény, akkor a következő ciklusban nem Tarlós István lesz a főpolgármester. Ő ugyanis előre közölte, ha nem a budapestiek választják meg, nem indul 2014-ben. "Ha a jogszabályban nem nullázzák le mozgásteremet, akkor szívesen csinálom, viszont kinevezett főpolgármester nem leszek" – mondta egy interjúban.