Houdini-cirkusz és fiákerek az Andrássyn

2011.09.15. 16:50 Módosítva: 2011.09.16. 00:32

„Budapest a kultúra európai fővárosa, Magyarország pedig kulturális középhatalom lesz” – vezette fel a kormány új megaberuházásának tervét a kulturális államtitkár. Az Andrássy negyedről Szőcs Géza a Liget Köztársaság Egyesület közgyűlésén beszélt, azért hogy a tagok (a Városliget intézményei és az ott működő cégek) megismerhessék az eddig csak lebegtetett terveket.

Kulturális tengely resize
Fotó: varosepito.blogspot.com

A koncepció és a célterület is monumentális. Röviden: az Andrássy negyed a teljes Andrássy úton húzódna, egészen a Városligetig, amelynek szélén új múzeumépületeket építenének. Az odáig vezető útra pedig kulturális intézmények egész sorát költöztetnék.

A mértéktartóbb terv szerint a Hősök terei oldalon csak a Felvonulási teret rendeznék, a teljes koncepció azonban az egész Városligetet felújítaná. Mindez közlekedési alagutakkal és új forgalmi renddel egészítenék ki.

Motorizáció előtti atmoszféra

„Ez egy kulturális értékfelhalmozásban kiemelkedő terület, ahol az építészeti és kulturális értékek olyan sűrűségben találhatók meg, mint Rómán kívül sehol” – indokolta a beruházás szükségességét Szőcs Géza. Megjegyezte azt is, hogy nem csak a klasszikus kultúrában vagyunk világelsők, „sokan azért jönnek, hogy az alternatív kocsmák világában megtalálják a számukra fontos célpontokat. Ebben a hetedik kerület már megelőzi Amszterdamot” – számolt be tapasztalatairól a közismerten sokat utazó államtitkár.

Az Andrássy út 1875 körül
Az Andrássy út 1875 körül

A tervek szerint az Andrássy utat gyalogos zónává teszik, ahová csak a szállítás és a célforgalom hajthat be. „Fiákerek és konflisok” közlekedhetnek majd a gyalogosok mellett, lennének „ingyenes vagy minimális összegért bérelhető biciklik”, hogy így teremthesse meg a kormány a „motorizáció előtti atmoszférát”.

A Várba költözik a kormány?

Ennél is nagyobb tervek vannak az 56-osok terére, ahol a Műcsarnok mögött „biztosra vehető, hogy létrehozzuk a Magyar Nemzeti Galéria új épületét” – mondta Szőcs. Kijelentésével egyébként cáfolta a kormány azon korábbi állítását, hogy egyáltalán semmi nincs eldöntve a Budai Vár sorsával kapcsolatban. A Vár felújításáról írt cikkünkben a miniszteri biztos alaptalannak nevezte a híreket, amelyek szerint elköltöztetnék a Várból a Nemzeti Galériát, a Széchényi könyvtárat, hogy a helyükre kormányhivatalok költözhessenek, sőt, a Várba tenné át székhelyét Orbán Viktor is. Ha azonban már a Nemzeti Galéria új épületét tervezik, akkor a Vár sorsáról terjedő hírek mégsem csak találgatások, ahogy azt nekünk a miniszteri biztos állította.

Május elsejei ünnepség a Felvonulási téren
Május elsejei ünnepség a Felvonulási téren
Fotó: fortepan.hu

Nem a Galéria épülete lesz egyébként az egyetlen múzeum a téren. Mögötte további épületeket is elképzeltek, de ezen tervek még kidolgozás alatt állnak, mondta Szőcs Géza. A kormány korábbi bejelentése szerint erre a területre tervezte a Természettudományi múzeum új tömbjét, amelyet egy most alapítandó egyetem miatt kell megépíteni. A közszolgálati egyetem célja és koncepciója még nem tisztázott ugyan, viszont a minisztérium a múzeum által jelenleg használt épületet jelölte ki számukra.

Alagút a Dózsa György úton

Az Andrássy negyed terve nagyléptékű közlekedési fejlesztésekkel is járna. Az M3-as felé tartó forgalmat a szomszédos utcákba terelnék. Szőcs Géza ugyanakkor felidézte Kövér Lászlónak, a Fidesz forgalomtechnikai szakemberének azt az elemzését, amelyet a Fidesz kötcsei gyűlésén osztott meg a párt vezetésével: „Kövér László kikelt az ellen, hogy a közlekedési gondokat úgy oldjuk meg, hogy kinyomjuk más kerületekbe. Ha ez így megy, akkor végül hova jutunk, mondta jogosan Kövér” – idézte Szőcs, aki megfogadta a tanácsot és beterjesztette: legyen alagút a Dózsa György út alatt.

Az alagút a Podmaniczky utcától az Ajtósi Dürer sorig tartana, és lehetővé tenné, hogy az Andrássy úton sétálók akadálytalanul juthassanak a Hősök terére és a Ligetbe.

Szőcs a Városliget megújítása mellett is hitet tett. Első lépésben Houdinire neveznék át a Fővárosi Nagycirkuszt, mivel a híres szabaduló művészt világszerte ismerik, de nem tudják, hogy ő magyar. (A zsidó származású Houdini egyébként élete első négy évét töltötte csak Magyarországon, aztán Amerikába telepedtek át. Houdini amerikai születésűnek mondta magát, csak jóval halála után, a hetvenes (más források szerint a harmincas) években  derült ki, hogy valójában Budapesten született.)

Szőcs egyébként egy új templomot is álmodott a lebontott Regnum Marianum helyére, de az egyház a közelmúltban már kapott egyet Zuglóban, így meglepetésére nem lelkesedtek az ötletért.

A koncepció mögött komoly kormányzati akarat áll, emelte ki Szőcs, így szeptember 28-i kormányülésen döntés születhet az Andrássy negyedről. Ősszel hatástanulmányokat készítenek, és a Fidesz ciklusának végére, 2014-re már láthatók lesz a negyed néhány eleme. A teljes koncepció megvalósítására azonban nyolc évre van szükségük. A beruházás költségeit 20 milliárd forintra becsülte az államtitkár.

Szakmai pletykák szerint Finta József, a hivatalosan bejelentett, majd elfelejtett gyaloghíd tervezője önszorgalomból már el is készített néhány tervet az épülő múzeumokhoz, és ezeket el is juttatta az illetékeseknek.

A Szépművészeti egyik terve
A Szépművészeti egyik terve

Feltűnik Gyurcsány Ferenc

A beszélgetésen jelen volt Zugló főépítésze, aki megjegyezte, a hatályos szabályozási tervek szerint a beruházás nem megvalósítható, és ha a jogszabályi háttérre nem ügyelnek, akkor a projekt úgy járhat, mint a kormányzati negyed. (A Gyurcsány-kormány szerette volna a kormányhivatalokat a Nyugati pályaudvar mögé telepíteni, amelyhez színes koncepciók készültek, de a tulajdonviszonyok és jogi háttér rendezetlensége miatt a vállalkozás kudarcba fulladt.)

Krikovszki Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy a hatályos szabályok szerint a Városliget beépítettsége már nem növelhető, a kétszázalékos beépítettség így is hétszázaléknyi. Szőcs Géza azonban megnyugtatott mindenkit, hogy a kormány ezt pontosan tudja, és ezért csakis a Felvonulási téren építkeznének, egyetlen ligeti fához sem nyúlnának.

Az államtitkár ezek után elsietett, így már nem hallhatta, hogy a Városliget egész területe egy helyrajzi számon van bejegyezve, és a területnek része a Felvonulási tér is. Így a jogszabályok szerint építeni ott sem lehet. A szabályozási terveket, amelyek egy része budapesti, más része kerületi szintű, 5 illetve 10 évente vizsgálják, tehát jelenleg csak jogellenesen hozhatnák létre az Andrássy negyedet.

Állapotok az Andrássy 1-ben
Állapotok az Andrássy 1-ben
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az államtitkár a beszélgetés azon részéről is hiányzott, amelyen megtárgyalták a terület legnagyobb problémáját: hogy a Ligetben 15 éve nincs egyetlen nyilvános vécé sem, pedig havonta több millióan látogatják. (Munkatársaink felhívták a figyelmünket, hogy az elhangzottakkal szemben egy vécé biztosan van a Ligetben, ennek avatóján ők maguk isrészt vettek.)