Majdnem Nápoly-szindrómát okozott a Vegyépszer

2011.10.28. 10:28

A Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiumának gyors döntésére volt szükség ahhoz, hogy a Vegyépszer-csőd ne okozzon gondokat a fővárosi hulladék elhelyezésében. A hamarosan betelő pusztazámori hulladéklerakó bővítését így végül új közbeszerzési eljárás kiírása nélkül folytatni tudta a Vegyépszer konzorciumi társa, így 3 hónap csúszással ugyan, de várhatóan év végéig befejezik a munkát.

Idén nyár elején már látni lehetett, hogy ha a pusztazámori hulladéklerakó bővítését nem tudja a folytatni a pályázaton nyertes Vegyépszer-Euroaszfalt konzorcium, így veszélybe kerülhet Budapest és a környező települések kommunális hulladékának elhelyezése. A Vegyépszer ugyanis csődöt jelentett, így a munkák leálltak.

A problémát az jelentette, hogy a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ 2012 közepéig tudná fogadni Budapest hulladékát. Ha pedig a csőd miatt új közbeszerzési eljárást kellett volna indítani akkor az veszélyesen eltolta volna a bővítés befejezését, félő volt, hogy a Budapest és a környező települések szemetét elnyelő gödör megtelik.

A pusztazámori lerakó (forrás: fkf.hu)
A pusztazámori lerakó (forrás: fkf.hu)

Egy ilyen válság esetén fel kellene pörgetni a rákospalotai hulladékégető kapacitását, valamint a hulladék egy részét a szemétégetőmű salakját raktározó dunakeszi lerakóra kellene szállítani. Ha ezek sem bírnák a terhelést, akkor végső esetben a megyei szemétszállítást végző A.S.A. – Magyarország hulladékgazdálkodási vállalathoz fordulhat még az FKF, amelynek gyáli lerakója rendelkezésre áll válsághelyzet esetén.

Megkerestük az FKF Zrt-t, mi lesz a Vegyépszer leállása miatt a bővítéssel, betelhet-e Budapest szemétdombja? Klug Lajos, júliusban kinevezett vezérigazgató elmondta, hogy már az első hetében érzékelte a problémát, ezért tárgyalást kezdeményezett a városvezetéssel, hogy hogyan lehetne az előző menedzsment által kötött, majd felmondott szerződés hatályát visszaállítani. Erre azért volt szükség, mert minél előbb folytatni akarták a kivitelezési munkákat új közbeszerzési eljárás kiírása nélkül, egy új pályázattal ugyanis jelentősen csúszott volna az eredeti 2011. októberi befejezés.

A dunakeszi lerakó (forrás: fkf.hu)
A dunakeszi lerakó (forrás: fkf.hu)

A megoldás végül az lett, hogy a Vegyépszer Zrt-Euroaszfalt Kft. konzorciumi szerződés módosításával a konzorcium vezetését átvette az Euroaszfalt, majd közösen az FKF-fel kérelmet nyújtottak be a Fővárosi Bírósághoz a szerződés reparálására. A Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma július 12-én visszaállította és hatályosnak mondta ki a szerződést, a végzés még aznap jogerőre emelkedett. Így az Euroaszfalt folytathatta a bővítést, melynek befejezése jelenleg már csak az időjárás alakulásától függ, de várhatóan ez év végéig befejeződik.

A szemét útja

A pusztazámori hulladékkezelő központ fogadja és ártalmatlanítja Budapest szilárd települési hulladékainak mintegy 35%-át, valamint a lerakót övező térség Pest- és Fejér megyéhez tartozó 9 településének hulladékát. A főváros maradék szemetét a rákospalotai szemétégetőben semmisítik meg.