Tarlós mindenevő kórházakat látna Budapesten

2011.11.28. 12:45

Budapestnek öt központi kórházra volna szüksége, ennek bázisa többnyire adott – mondta Tarlós István főpolgármester, miután látogatást tett az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) központi mentőállomásán.

Tarlós szerint igazolt az a kormányzati döntés, hogy a kórházakat központi felügyelet alá veszik, meggyőződött arról, hogy a betegellátás minősége és a betegek életesélyei nem attól függnek, hogy adott esetben hány kórház van a városban, hanem hogy ezek milyen felszereltségűek. Jelezte: itt nemcsak a felkészültségre kell gondolni, hanem mindenekelőtt az infrastrukturális felszereltsége és eszközellátásra.

A főpolgármester úgy vélekedett: Budapestnek öt, úgynevezett mindenevő kórházra volna szüksége, hogy ne forduljon elő olyan helyzet, hogy a beteg egy kórház előtt összeesik, de nem oda viszik be, mert vagy elképesztőek az adminisztrációs feltételek, vagy egyszerűen nincs a kórházban az adott eset kezelésére alkalmas szakmai egység.

A központokra nem újként kell gondolni – mondta Tarlós. A Margit Kórház, a dél-budai kórház, az Uzsoki kórház és a Honvéd kórház is megfelelő bázis lenne.

Hihetetlen jó teljesítménynek nevezte, hogy a fővárosban a mentősök célja 15 percen belül elérni a betegeket, ami több mint 80 százalékban teljesül is.