Vészvilágítással még közlekedhet a metró

2012.03.23. 08:58

A BKV-nak nemcsak az időnként meghibásodó és lángokban kitörő buszok okoznak problémát, a metrókocsikkal is van elég gond. Olvasónk az alább látható videóban arról számolt be, hogy szinte teljesen sötétségben volt kénytelen utazni két egymást követő napon is, mivel a kocsiban a neonlámpák többsége nem világított.

A felvétel a Dózsa György út és Lehel tér közötti szakaszon készült szerda reggel egy kocsiban. Itt állítólag kedden este is hasonló körülmények uralkodtak, de a BKV sajtóosztályának adatai alapján akkor egy másik (nem a felvételen megtekinthető) kocsi volt éríntett.

A BKV szerint a videón látható hibáról szerdán, a Nyugati pályaudvarnál kaptak értesítést. A meghibásodást a főbiztosíték kiolvadása okozta, a vonatot Kőbánya-Kispesten a végállomásnál kivonták a forgalomból.

A szerelvény az adott esetben azért közlekedhetett tovább, mivel a világítási hiba a körülmények között, menetközben nem volt elhárítható. Mivel a vészvilágítás még működött, a szabályzat szerint nem kellett azonnal megállni.

A BKV tájékoztatása alapján ilyen jellegű hiba általánosságban hetente 1-2 alkalommal fordul elő. A szerelvényeknél a világítást minden forgalomba állás előtt, valamint minden végállomási fordításkor szokták ellenőrizni úgy, hogy a járművezető végigmegy a vonat mellett, és megnézi a lámpákat. Természetesen belső világítás nélküli kocsi rendesen nem állhat forgalomba.