2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

Menekülőmaszkot kapnak a metróvezetők

2012.04.12. 07:30

Menekülőmaszkkal, köznapibb nevén gázálarccal szerelik fel a 2-es és a 3-as metróvonalon járó szerelvények vezetőfülkéit, erősítette meg a Budapesti Közlekedési Központ lapunk információit.

Várhatóan ebben a hónapban helyezik ki a 2-es és a 3-as metróvonalon a járművekre és a szolgálati helyekre az úgynevezett menekülőmaszkokat, amelyek egy esetleges veszélyhelyzet esetén a járművezetők, illetve a metróállomáson szolgálatot teljesítő személyzet biztonságát növelik egy menekítést igénylő helyzetben, tájékoztatta lapunkat a BKK.

A személyzetet jelenleg készítik fel a menekülőmaszk használatára, és készül a rendeltetésszerű használatot biztosító szabályzat is. Információink szerint a maszkot darabonként 6000 forintért szerezte be a BKV, legalábbis azt mondták az oktatáson résztvevő vezetőknek, hogyha eltűnik, akkor ennyit kell fizetni érte.

A rendszeresített maszk
A rendszeresített maszk

Úgy tudjuk, hogy a metrókocsikon füst- és gázérzékelőket is felszerelnek a Terrorelhárítási Központ előírása alapján. Az eszközt is a napokban tesztelték. Nemrég szerelték fel a szerelvényeket automatikus tűzjelző- és oltóberendezésekkel is.

A Metróért Egyesület nemrég elkészült tanulmányában egy kedvezőtlen körülmények összejátszásakor bekövetkező metrótűz lehetséges következményeit, az esemény feltételezhető lefolyását, hatásait elemezte.

Eszerint a metrónál bekövetkező járműtűz esetén a legfontosabb feladat a szerelvény állomásra történő továbbítása, ahol az utasok biztonságos kimenekítése, illetve a tűz lokalizálása és oltása a rendelkezésre álló eszközökkel lehetséges. Az alagútban megállt szerelvényben rekedt utasok kimentése (közlekedési és tűzoltási szakemberek egybehangzó véleménye szerint) már átlagos zsúfoltság esetén is csak kis eséllyel lehet sikeres.

metro

Az egyesület hangsúlyozza, hogy a tanulmány célja nem a pánikkeltés vagy a BKV szolgáltatásai iránti bizalom csökkentése, hanem a körülmények alaposabb bemutatása, tényszerű ismertetése.