Átveszi a BKK a BKV feladatainak többségét

2012.04.25. 13:01

Megkötheti a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a BKV-val az új, május elsejétől érvényes közszolgáltatási szerződést; a Fővárosi Közgyűlés az ehhez szükséges döntést szerdai ülésén 18 igen, 9 nem és 3 tartózkodás mellett fogadta el.

A döntés értelmében a főváros a BKK-val feladatellátási szerződést köt, ez alapján pedig a BKK még a héten megkötheti a BKV-val a közszolgáltatási szerződést. A közgyűlés részéről minden olyan döntés megszületett, amely a szerződés aláírásához kell.

Budapest a BKK-val a feladatellátási szerződést 15 évre kötötte, a központ ez alapján végzi minden tevékenységét. A BKK a BKV-val a közszolgáltatási szerződést 8 évre köti meg. Ennek feltétele volt, hogy biztosítsák a BKV hosszú távú finanszírozását, erről a főváros és a kormány közötti megállapodás rendelkezik. Ez utóbbi aláírására a közgyűlés a szerdai ülésén hatalmazta fel Tarlós István főpolgármestert, a kormány pedig várhatóan szerdai ülésén dönt arról.

A feladatellátási szerződés megkötésével lezárult a fővárosi közösségi közlekedés intézmény-átalakítási folyamata.

A közgyűlési vitában György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes azt hangsúlyozta, jogszabályi változások "sokasága" kellett ahhoz, hogy a BKK átvehessen bizonyos feladatokat. Ezt az átalakítást az unió illetékes szervezete Magyarország legígéretesebb intézmény-átalakításának nevezte - tette hozzá a főpolgármester-helyettes.

Az MSZP-s Bihary Gábor szerint az a probléma, hogy a korábban elfogadott koncepció és a megvalósult lépések "köszönő viszonyban" sincsenek egymással. Horváth Csaba szocialista frakcióvezető szerint pedig ezzel nem oldódik meg a fővárosi közösségi közlekedés problémája.

Hanzély Ákos (LMP) azt mondta, hatékony és jól működő szervezet alakult ki, amely képes minőségi változásokra, de emiatt több olyan feladatot is kapott a BKK, amelyet nem annak kellene ellátnia.

Jöhet a díszőrség

Együttműködési megállapodást köt a fővárosi önkormányzat a Magyar Honvédség támogató dandárjával; az erről szóló indítványt egyhangúlag hagyta jóvá a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

Tarlós István főpolgármester előterjesztése szerint a megállapodás mindkét félnek előnyökkel jár, egyebek mellett a védelmi igazgatás felkészítési rendezvényein, a honvédelmi nevelés és a katonai pályára irányítás területén. Az önkormányzat az ünnepi rendezvényein lehetőséget biztosít a dandár tevékenységének bemutatására, a katonai hagyományok ápolására. A fővárosi rendezvényeken és ünnepségeken részt vesznek a díszelgő alegységek, díszőrségek, a kulturális rendezvényeken pedig közreműködik majd a katonazenekar.