Félig kért elnézést Tarlós Kálmán Olgától

2012.10.19. 12:10

Elnézést kért Kálmán Olgától, mint nőtől, de nem kért elnézést Kálmán Olgától, a riportertől Tarlós István főpolgármester, miután egy csütörtöki tévéműsorban modortalan megjegyzéseket tett rá. "Ezt általában 90-es IQ felett meg szokták érteni. Hogy ön nem értette meg, az legfeljebb a kialvatlanságával hozható összefüggésbe." - mondta a riporternőnek élő adásban.

Közleményt adott ki Tarlós István főpolgármester, amelyben elnézést kért Kálmán Olgától, mint nőtől, de Kálmán Olgától, a riportertől nem. "Ezt általában 90-es IQ felett meg szokták érteni. Hogy ön nem értette meg, az legfeljebb a kialvatlanságával hozható összefüggésbe." Ilyen és ezekhez hasonló válaszokat adott csütörtök este Tarlós István Kálmán Olga kérdéseire az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A közlemény szerint Tarlós Kálmán Olga riporteri magatartását minősíthetetlennek tartja. Úgy véli, ahogy ő terelgeti, alázza a jobboldali interjúalanyait, az régóta feltűnő. Feltűnő az is Tarlós szerint, mennyire másképp kérdezi, hagyja beszélni a jelenlegi ellenzék politikusait. A főpolgármester állítása szerint több lehetőséget is felkínált Kálmán Olgának a műsorban, hogy térjen át a személyeskedő témáról, de erre nem volt hajlandó, ezért egyszerűen nem engedte, hogy őt is megalázza.

Az atv.hu szerint az interjú vége felé durvult el a helyzet: amikor a műsorvezető visszautalt egy korábbi kérdésére – hogy miért nem szavazott együtt Tarlós a frakciójával? – a főpolgármester azt mondta: erre a kérdésre már adott egy értelmes választ, „ezt általában 90-es IQ felett meg szokták érteni. Hogy ön nem értette meg, az legfeljebb a kialvatlanságával hozható összefüggésbe.”

„Minden nőt  így szokott sértegetni, vagy ezt csak én érdemeltem ki?” – kérdezte Kálmán Olga, mire Tarlós azt mondta, nem, csak hát nem érti, miért nem lehet túllépni a kérdésen. A műsorvezető kifejtette, túllép, amint értelmes válasz kap. „Együgyű kérdésekre nem lehet értelmes választ adni” – zárta a beszélgetést Tarlós István.

Tarlós a beszélgetés alatt végig elég feszült volt, többször hangoztatta, hogy beszélhetnének másról is, mint a frakció és közötte levő vitákról. „Az a baj, hogy magának nincs más gondolata, nem nagyon érdemes magához bejönni, mert nem tud értelmes kérdést feltenni, ezen lovagol két éve, és nem hiszem, hogy a főnökei ezért megdicsérik, mert ha magának két éve egyetlen kérdése van, akkor nem nagyon érdemes magával beszélgetni” – mondta Kálmán Olgának.

Lassan Móricka szerepébe jut az ATV-ben, mert mindenről ő jut Kálmán Olga eszébe, mondta a főpolgármester arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy az új buszok gyors sikerével őt vihetik jégre a fideszes képviselők. Majd később közölte: ha nem váltanak témát, „úgy csinálok, mint a Pokorni egyszer magával”. (Pokorni Zoltán egyszer felállt az asztaltól élő adás alatt, és elhagyta a stúdiót, mert olyan kérdést kapott, ami nem tetszett neki.

Tarlós megreguláztatná a Népszabadság „fékevesztett” újságírónőjét is

A főpolgármester levelet írt a Népszabadság főszerkesztőjének, amiben kilátásba helyezi, hogy jogi lépéseket tesz a lap ellen, ha a lap újságírónője nem változtat magatartásán.

Mint írja, tisztában van a sajtószabadság fontosságával és tiszteletben tartja azt, így tudomásul veszi, hogy Szalai Anna évek óta, átlag két naponként rendkívül rosszindulatú, a súlyos hagyatékot elfedő, teljesen egyoldalú írásokat présel ki magából az újságban. Ám Szalai Anna az utóbbi időben olyan teljesen alaptalan, személyeskedő és valótlan állításokat tesz és tálal kész tényként, ami már legalábbis súrolja a hitelrontás és rágalmazás határát, teszi hozzá.

Ezért Tarlós István tájékoztatta a Népszabadság főszerkesztőjét, hogy amennyiben a helyzet nem változik, úgy nem marad más választása, mint jogi lépéseket tenni, "mert a jelek szerint Szalai Anna fékevesztetté vált".

Tóth Levente, a Népszabadság főszerkesztője elmondta, hogy tudomásul veszik, ha Tarlós úgy érzi, hogy sérelme van egy cikkel kapcsolatban, akár peres úton orvosolni kívánja. Hozzátette, hogy a főpolgármesteri levél nem változtatja meg a Népszabadság cikkírási gyakorlatát.