Hajléktalan-búvóhely is a metróalagút

2012.10.19. 16:23

A kamerák helyett a jegyárusításra figyelő forgalmi ügyeletes is lehetett annak az oka, hogy csütörtökön egy hajléktalannak kinéző férfi be tudott mászni a metróalagútba a Dózsa György úti megállónál. Nem egyszer előfordult már, hogy hajléktalanok búvóhelynek vagy vécének nézték az alagutat.

Gulyás Attila, a legnagyobb BKV-s szakszervezet, a VTDSZSZ elnöke szerint a jegyárusítás erőltetése is oka lehetett annak, hogy csütörtökön egy férfi be tudott mászni a metróalagútba. Mint arról beszámoltunk, a sínek mellett fekvő férfit műanyagzsáknak nézte az a metróvezető, aki jelentette az ügyeletnek, hogy valami van az alagútban.

Mikor az ügyelet megtalálta a Dózsa György úti állomástól száz méterre beljebb fekvő "zsákot", kiderült, hogy az egy ember. A szemtanúk szerint valószínűleg ittas volt, és kisebb sérülések voltak rajta, de szerencsére nem ütötte el a metró. A rendőrségi helyszínelés miatt mintegy egy órán keresztül álltak a szerelvények a Deák tér és az újpesti végállomás között.

Gulyás Attila szerint a férfi két módon juthatott be az alagútba: kifigyelte a kamerákat, és valahogy sikerült átcsusszanni a holt teret kihasználva - ez a kevésbé valószínű, vagy pedig a kamerákat figyelő forgalmi ügyeletes éppen jegyet adott el, és ezért nem látta a kamerán az alagútba mászó férfit. A szakszervezet szerint a jegyárusítási kötelezettség veszélyhelyzetet okozhat a metróban, mert elvonja a forgalmi ügyeletes figyelmét kamerákról, ezért annak megszüntetését kezdeményezték.

Gulyás elmondta, nem az első eset, hogy hajléktalan mászik be a metróalagútba. Előfordult már olyan, hogy búvóhelyet keresett valaki az alagútban, de olyanról is hallott, hogy valaki a hirtelen rátört szükségét próbálta enyhíteni az alagút egy sötét zugában.

Mint arról lapunk egy olvasói levél alapján beszámolt, februárban megszüntették a jegyárusítási lehetőséget éjszaka a forgalmi ügyeleteken. Így, aki a pénztárak zárása után érkezett az állomásra, és még utazni szeretett volna, az nem tudott, mert jegy hiányában nem engedték le az ellenőrök. Vásárolni pedig hiába akart volna, a pénztár zárva volt, a jegykiadó automata rossz volt, a forgalmi ügyeleten pedig elzavarták. Cikkünk nyomán a BKK vizsgálatot indított, majd újra elrendelték a jegyárusítási kötelezettséget.

A szakszervezet szerint azonban a döntés előtt elmaradt annak véleményeztetése. Kifogásában rámutatott, hogy a jegyárusítás korábbi megszüntetésének az volt az indoka, hogy a jegyárusítás azokon az ügyeleteken, ahol csak egy személy lát el ügyeletet, nem biztonságos, az üzembiztonságot veszélyezteti, mivel a munkavállalók figyelmét elvonja az alapvető, ügyeleti feladatukról. Az MKDSZ szerint az intézkedés jogsértő azért is, mivel ezzel a munkáltató egyoldalúan módosította a munkavállalók munkakörét.