Átadták a csepeli gerincút első szakaszát

2012.11.22. 15:22

Tarlós István főpolgármester az avatóünnepségen a főváros egyik kiemelt jelentőségű beruházásának nevezte a Weiss Manfréd úttól kezdődő kétszer kétsávos utat, ami jelentősen javít Csepel és a központi városrészek közlekedési kapcsolatain. A Posztógyár útig tartó 2,5 kilométeres tehermentesítő főút elkerüli a XXI. kerület sűrűn lakott központját, ezzel élhetőbb lesz a belváros, csökken a por- és környezetszennyezés. A gerincút mentén minden indokolt helyen zajárnyékoló fal épült, az út mellett kétezer fát és cserjét is elültettek.

A megépült szakasz teljes nyomvonalán vízelvezető csatornát építettek, kialakították a közvilágítást, és megújultak a közművek. Németh Szilárd (Fidesz-KDNP), Csepel polgármestere arról számolt be, hogy 1993-ban a főváros akkori vezetése 1996-ra ígérte a kerületnek, hogy az M0-sig elkészül a gerincút, és az azóta eltelt négy választási ciklusban is fenntartotta ígéretét.

A területen álló 147 családi ház lebontása öt éve kezdődött, a romos épületek között olyan közegészségügyi körülmények voltak, amit bármelyik „dél-amerikai dobozváros megirigyelhetett volna” – idézte fel a csepeli polgármester. A beruházás kezdetekor a sitten felül 280 köbméter szemetet kellett elszállítani.


View Larger Map

Az utat január 15-én Teller Ede fizikusról nevezik el, és ugyanitt emlékszobrot is állítanak majd a tudósnak. A csepeli gerincút első szakasza 7 milliárd 195 millió forintból épült meg, amelyből 3 milliárd 915 millió forint az Európai Unió támogatása.