Tízszer bukott le ál-BKV-ellenőr 3 hónap alatt

2012.12.03. 14:02

„Marika, megvan a tegnapi embered párja!”– rikkantottak egymásnak az Akácfa utcai BKV-irodában, amikor egy utas bejelentést tett, hogy valószínűleg álellenőr akarta megbüntetni. Egyre több az ilyen eset, csak az elmúlt három hónapban tíz alkalommal tett feljelentést álellenőrök miatt a BKK.

„Kedd este az Astoriánál odalépett hozzánk egy ellenőr a 47-es villamoson. Miután átadtuk neki a kezeletlen jegyünket, leszállított minket a járgányról és megpróbált meggyőzni minket, hogy ott a helyszínen fizessünk ki 8000 forintot neki, vagy ha nem adjuk oda neki a személyinket, rendőrt hívat. Végül odaadtam neki a papírjaimat, és a barátomat is erre sarkalltam: ha 8 napon belül szerzünk egy érvényes bérletet, akkor csak 2000 forint büntetést kell fizetnünk, és különben is fura volt a szituáció” – jelent meg az egyik közösségi portálon.

A beszámoló így folytatódott: „Mikor megkérdeztem a fickót, hogy nem párban szoktak-e dolgozni, ideges lett, de kivágta magát. Utána remegő kézzel írta meg a foszladozó csekket – meglehetősen hiányosan. A spanom később folyamatosan arról győzködött, hogy ez kamu ellenőr volt, de én – bár éreztem, hogy valami nem stimmel vele - mégsem kekeckedtem az emberrel. Tegnap a barátom felhívott, hogy bement az Akácfa utcába és kiderült, hogy valóban álellenőrrel találkoztunk. Ma én is így tettem. Odaadtam nekik a csekket, amit már azzal fogadtak, hogy: Marika, megvan a tegnapi embered párja! Kitöltöttem egy papírt, amire leírtam, mi történt és hogy hogy nézett ki az ember, majd az aljára odafirkantottam a számomat.”

„Az utcán voltam már, mikor utánam rohant a biztonsági őr azzal, hogy elfelejtettem a nevemet ráírni a papírra. Visszamenve elmondtam nekik, hogy nem szívesen írom rá a nevem egy olyan papírra, amin épp elismertem, hogy érvénytelen jeggyel utaztam. Megnyugtattak, hogy ezzel az ő munkájukat segítem, így nem fognak megbüntetni. Egyetlen válasz jutott eszembe: Amennyiben mégis az Önök munkáját segítem ezzel, akkor viszont nagyon örülnék egy havi bérletnek cserébe. Mit mondjak, nem adtak” – áll a bejegyzésben.

Megkérdeztük a BKK-t az ügyben, ahol elmondták, hogy az elmúlt három hónapban tíz álellenőrökkel kapcsolatos eset jutott tudomásukra, melyek között az Astoriánál pótdíjazott két férfi ügye is szerepelt. Ügyükben és a többi esetben is feljelentést tett a BKK.

De miről lehet felismerni az igazi ellenőrt? Erről: a jegyellenőrnek lila színű jegyellenőri karszalagot, jegyellenőri kitűzőt kell viselnie. Ha egy utasban kétely merül fel a jegyellenőrrel szemben, elkérheti a BKK által kiadott fényképes telepbelépésre jogosító igazolványát, illetve rendőri intézkedést is kérhet, hogy a jegyellenőrt igazoltathassa.

A jegyellenőrök által jelenleg használatos kitűzőktől és belépésre jogosító igazolványoktól eltérő igazolványok hamisnak minősíthetők. Abban az esetben, ha a pótdíjazást jogosulatlanul végezték, pótdíj kiszabására a bejelentést követően már nem kerül sor.