Tarlós pénteken nevezi át a Frankel Leó utcát

2013.02.16. 12:20 Módosítva: 2013.02.16. 12:27

A Zsigmond király út nevet veheti fel a budapesti II. kerületi Frankel Leó út. Erről és további közterületi elnevezésekről pénteken dönthet a Fővárosi Közgyűlés.

Tarlós István főpolgármester előterjesztése arra a törvénymódosításra hivatkozik, amely szerint közterület, illetve közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. A törvényjavaslat indoklása alapján ilyen személynek tekintik Frankel Leót is, ezért a főváros visszaállítaná a II. kerületi közterület nevét Zsigmond király útra.

Frankel Leó 50 évvel Rákosi hatalomra kerülése előtt meghalt

Magyar Életrajzi Lexikon szerint Frankel Leó pályája Németországban kezdődött. 17 évesen költözött oda, ötvösként dolgozott, amíg be nem szippantotta a munkásmozgalom. Pár év múlva Párizsban telepedett le, megismerkedett Marxszal, és bekapcsolódott az I. Internacionálé munkájába. Részt vett a felkelésben, és a párizsi kommün munka- és kereskedelemügyi bizottságának vezetője lett. A kommün bukása után elhagyta az országot, távollétében halálra ítélték. Londonba költözött, beválasztották az Internacionálé főtanácsába. 1876-ban jött vissza Magyarországra. Ő lett a Magyarországi Általános Munkáspárt egyik alapítója és vezetője. 1881-ben börtönbüntetésre ítélték politikai tevékenysége miatt. Miután szabadult, előbb Ausztriába költözött, majd végül újra Párizsban telepedett le, ott is halt meg.

Ahogy arról beszámoltunk, Pécsen már nyáron átnevezték a Frankel Leó utcát, az ottani Fidesz érvelése szerint a 19. századi munkásmozgalmár tevékenysége előrevetítette a Rákosi-korszak visszaéléseit. Hoppál Péter, a helyi Fidesz-frakcióvezető vúgy érvelt, hogy Frankel Leó munkásmozgalomban betöltött tevékenysége előrevetítette az 1919-es eseményeket, majd a Rákosi-korszak visszaéléseit. "És a Kádár-korszakról nem is beszélve"

Frankel Leó út nem csak Budapest és Pécs ügye, neveztek el Frankel Leóról utcát Ajkán, Kaposváron, Siófokon, Tatán, Salgótarjánban, Pusztavámon, Tiszakécskén, Túrkevén, Fegyverneken és Gyálon is.

A közismerten nem kommunista Franciaország fővárosában is van utcája Frankel Leónak.

A Facebookon kezdeményezés is indult Tarlós István ötlete ellen.

Radics Béla utca

További változás lenne, hogy a XIII. kerületben egy eddig névtelen közterület Radics Béla, a magyar rockzene híres alakjának nevét venné fel egykori lakhelye közelében. A XXIII. kerületben az 1700-as években a soroksári svábok betelepítésében jelentős szerepet vállaló Forster János Jakabnak állítanának emléket az Alsó-Duna-parton.

A VIII. kerületben a Bérkocsis utca Gutenberg tér és József körút közötti szakasza a későbbiekben felvenné annak a Scheiber Sándor nyelvész, irodalomtörténész nevét, aki a Bérkocsis utca 2. alatti egykori Rabbiképző Intézet újraindításának vezéralakja volt. Mivel a Bérkocsis utca védett közterületi elnevezés, a képviselőknek dönteniük kell arról, hogy egy rövid szakasza átnevezhető legyen, a körút és a Nagyfuvaros utca közé eső rész pedig változatlan maradjon.