Kocsis Máté nem akar frakciókat a közgyűlésben

2014.10.13. 19:22

Javasolni fogja Tarlós Istvánnak, hogy fontolja meg: ne is legyenek frakciók a fővárosi közgyűlésben, mondta Kocsis Máté, józsefvárosi polgármester a Duna tévé közbeszéd című műsorában arra a kérdésre, hogy valóban ő lesz-e a Fidesz frakcióvezetője. Lapunk a napokban számolt be ugyanis arról, hogy Tarlós István Kocsis Mátét szemelte ki lehetséges utódjának 2019-től, valamint azt is szeretné, hogy ő legyen a közgyűlési Fidesz-frakció vezetője.

Kocsis a tévéműsorban azzal indokolta javaslatát, hogy a közgyűlés többsége (a 33 főből 20) polgármesterekből áll össze, tehát az érdekek nem pártalapon, hanem kerületalapon szerveződnek.

Megkerestük Tarlós Istvánt az ügyben, aki azt mondta, hogy ezen a héten nem nyilatkozik.

A fővárosi közgyűlésben 20 mandátuma lesz (a főpolgármesterrel együtt) a Fidesz-KDNP-nek, 5 az MSZP-nek, 2-2 a DK-nak és az Együtt-PM-nek, valamint 1-1-1-1 a Jobbiknak, az LMP-nek, az MSZP-DK-Együtt-PM-nek, és lesz egy független tag is (a soroksári polgármester).

A főpolgármester az egyik helyettesét a vesztes polgármesterjelöltek közül választhatja ki a törvény szerint. Válaszhatná Rozgonyi Zoltánt, Orbán Gyöngyit, Pintér Gábort, Dódity Gabriellát, és Juhász Lajosnét is, de szinte biztos, hogy erre a szerepre korábbi gazdasági helyettesét, Bagdy Gábort nevezi majd ki, aki lényegében emiatt indult el a számára eleve reménytelen XIII. kerületben. A főpolgármester többi helyettese külsősök közül kerül majd ki.