Lenyúlta a kormány Tarlós jobbkezét

2015.05.14. 18:26

Lezárult a Paks II. beruházás új vezérigazgatójának kiválasztása, a miniszterelnök is jóváhagyta Bán Tamás kinevezését, jelentette be a kormányülés után Lázár János, miniszterelnökséget vezető miniszter. Ezzel a kormány elviszi a fővárosi önkormányzat Tarlós István után következő második legfontosabb emberét, Bán Tamást ugyanis tavaly ősszel nevezte ki a főpolgármester a fővárosi önkormányzat közműcégeit egybefogó Városigazgatás élére.

Tarlós István lapunknak a lépést így kommentálta:

Bán Tamást elhívta a kormány. Megvan az utódja gyakorlatilag, de nem mondom meg ki az.

Az utód személyéről a fővárosi közgyűlés dönt, várhatóan a jövő heti ülésén.

Tarlós közölte, hogy Bán Tamást hétfőn kérte fel Lázár János az új posztra. Ezt követően Bán bement Tarlóshoz, megbeszélték a helyzetet. Ha a kormánynak szüksége van rá, menjen, mondta lapunknak a főpolgármester. Hozzátette, hogy Bán két-három vezetőségi kollégát magával visz, de nem jelent ez problémát a fővárosnak.

Bán Tamás 2011 és 2012 között már vezette a Budapesti Városüzemeltetési Központot, a vezetés tapasztalatairól vele készült interjúnkat itt olvashatják. A cégvezetőt 2012-ben felmentette a fővárosi közgyűlés.

Korábban a Kész Holding Zrt. vezérigazgatója, a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsának tagja, a Paksi Atomerőmű Rt. igazgatósági tagja és a Magyar Villamos Művek Rt. általános vezérigazgató-helyettese volt. 1999-2000 között a közlekedési minisztérium államtitkára, 1990-1993 között pedig az Alkotmánybíróság elnökének titkára volt.