Tarlós: A távfűtést azért nem fogjuk bevezetni a menekülteknek

2015.09.04. 11:21 Módosítva: 2015.09.04. 12:16

Szeptember 10-15-re elkészül a Verseny utcai "szociális blokk", ami  a korábban a Keletinél, a Nyugatinál és a Délinél létrehozott ideiglenes tranzitzónákat váltja fel . Az 1760 négyzetméteres területen 800 menekültet tudnak majd elhelyezni emberhez méltó körülmények között, mondta Tarlós István Budapest főpolgármestere. Nem elszállásolni akarjuk a menekülteket, csak ideiglenesen elhelyezni őket, hangsúlyozta a főpolgármester.

Az "ideiglenes szociális blokknak" nevezett területen 72 rajsátort állítanak fel. Ezekből 24 blokk lesz 3-3 sátorral. Lesz anya-gyerek sátor is 100 négyzetméteren. Tarlós István szerint a menekültek itt tudnak tisztálkodni, vécére járni, orvoshoz menni, és védik őket az időjárás viszontagságaitól. Az állomáson 40 vécé 36 zuhanyozó lesz, 6 darab ivókút egyenként 12 ivóhellyel. A területen 24 órás orvosi szolgálat lesz, és 60 áramvételi hely, ahol a telefonokat is lehet majd tölteni. 

Bent nem lesznek rendőrök, de kívül megerősítik a rendőri jelenlétet. "Nem elszállásolni akarjuk itt az embereket, ez egy hangsúlyozottan ideiglenes befogadó állomás lesz" - mondta a főpolgármester, majd később még megjegyezte:

a távfűtést azért ide nem fogjuk bevezetni.

A postától kaptak egy plusz területet is, így szükség esetén bővíteni is lehet az állomást. A Délinél és a Keletinél szeretnék megszüntetni a mostani tranzitzónát. A Nyugatinál lévő területre akkor lehet még szükség, ha a Verseny utca megtelik. Tarlós szerint ezeknek a területeknek a vasútállomások közelében kell lennie, hogy szükség esetén a menekültek továbbutazhassanak.

A főpolgármester azt mondta: a menekültválság Budapestet is súlyosan érinti. Senki nem tudja, hol van a vége a menekültáradatnak, hány százezren vagy millióan indulnak el. A főpolgármester ezért már júliusban kezdeményezte egy operatív terv elkészítését, amivel meg lehet óvni Budapest lakosságát.

Az ide érkező tömeg beazonosítatlan, nem rendelkezik papírokkal. Azoknak segítséget kell kapniuk, akik háborús övezetből menekülnek, azokat be- és át kell engedni az országon. Más kategória az, aki csak sikeres vállalkozást szeretne indítani Németországban, mondta Tarlós.

A városnak nagyon kellemetlen, ami most a Keletinél történik, válaszolta egy kérdésre. "Nem értem, hogy aki a déli határon bejön az országba, és el kell mennie Debrecenbe, mit keres a Keletinél. Azt jósolom, hogy a következő napokban, vagy amíg a Verseny utcai bázis elkészül, ott nem lesz rosszabb a helyzet a tegnapinál, de persze lehet bármi."

A főpolgármesternek nincsenek hatósági jogkörei, így Budapest most azt teheti, hogy az önkéntesekkel összefogva az ellátást viszonylag vonzóvá teszi. Budapest működteti a meglévő bázisokat, amíg be nem rendezik az újat. Rendszeres kapcsolatot tartanak a hatóságokkal és a karitatív szervezetekkel. A vizet a Keletinél a főváros osztja, ők kérték fel a Vöröskeresztet is, hogy szervezze meg ott az orvosi ellátást.      

Ha kapnék hatósági jogköröket, akkor tudnám, hogy mit tegyek, akkor a Keleti kerengőjében nem sokan lennének. 

Tarlós István mostantól Lázár János Kormányinfóira válaszul tart kéthetente főpolgármesteri tájékoztatókat. Mint mondta: az Újpesti Dózsában régen volt egy válogatott futballista, aki minden évben rúgott néhány öngólt, amiért a kapus üvöltözött vele. Mert egy csapatban játszottak. Tarlós azt mondta: Lázár Jánosnak is volt néhány rossz hazaadása, pedig ők is egy csapatban játszanak.

Aláírták a kormánygaranciát a járműfelújításra

A sajtótájékoztatón Tarlós István főpolgármester elmondta, hogy a kormány részéről tegnap aláírták a metrókocsi-felújítás elkezdéséhez szükséges garanciát, elindulhat a munka. A prototípus jövőre közlekedhet, 2017 elején pedig befejezik az oroszok az utolsó kocsit is. Az infrastruktúra (alagút, állomások) felújítási költségéről azt mondta, hogy többfelé becslés is van, de konkrét számokat nem volt hajlandó elárulni.