Tarlós: nem véletlen, hogy Erős Pistának nevezték el a paprikát

2015.10.02. 12:59

A Széll Kálmán tér felújítása három hónapot csúszik a közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt - erről és emellett a fővárosi fejlesztésekről, a Mahir Cityposter szerződésről és a leendő Moszkva térről, valamint a dugódíjról beszélt Tarlós István szokásos kétheti sajtótájékoztatóján.

A Széll Kálmán tér felújításának három hónapos csúszását Tarlós István a közbeszerzési eljárás elhúzódásával magyarázta. Nem a munka húzódott el, hanem az közbeszerzési eredményt támadták meg, ezért a csúszás.

Eredetileg két nyáron és egy télen keresztül ment volna a munka, most az a változás, hogy egy nyáron és két télen át dolgoznak majd.

– közölte. A BKK nem mondott le a kötbérrről. A felújítás a tervek szerint december 13-án érne véget, ehhez képest várhatóan február végéig még számolni kell a dugókkal a téren.

Dugódíjügyben és a BKV támogatásával kapcsolatban a kormány még nem válaszolt a főváros két hete elküldött javaslataira. Amit eddig tudni lehet: elképzelések szerint a megyei matricához hasonlóan Budapesten is lenne egy 5000 forintos éves matrica, valamint lenne egy belső zóna is, ahol további dugódíjat kellene fizetni. A zóna határát, a díj nagyságát még nem tudni. Ahhoz, hogy dönteni lehessen a dugódíjról, először az azt tiltó törvényt kellene annullálni. 

Tarlós hosszasan fejtegette a főváros Mahir Cityposterrel kapcsolatban hozott döntését, miszerint Simicska Lajos cégét felszólították, hogy a szerződés teljesítetlensége miatt az év végéig bontsa le az összes hirdetőoszlopát. Tarlós világossá tette: a szerződést azért mondják fel, mert a cég nem teljesített, de a nagyobb baj az a 2006-ban kötött szerződéssel, hogy súlyosan előnytelen a fővárosnak.

A főpolgármester felidézte, hogy a 2006 március döntést 37 mszp-szdszes szavazattal hozták meg, s bár hét fideszes támogatta, kilenc ellenezte azt. Kérdésünkre, megkérdezte-e az (általa ismert és még elérhető) igennel szavazó fideszeseket, hogy miért szavazták meg az előnytelen szerződést, elmondta hogy nem.

Kocsis Máté, a főpolgármester önkormányzati és rendészeti tanácsnoka arra a kérdésre, hogy miért most (Orbán Viktor és Simicska Lajos összeveszése után) ment neki a főváros Simicska cégének, úgy válaszolt, hogy a mindegy a főváros szempontjából, hogy a miniszterelnöknek és Simicskának milyen a viszonya. Hozzátette, számoltak azzal, hogy lehet egy ilyen következtetés, de ez csak egyszerű szerződés-felülvizsgálat volt, amit több reklámcégnél is elvégeztek.

A fővárosi fejlesztésekkel kapcsolatban új elem, hogy az önkormányzat javaslatot tesz a Budapest Közfejlesztési Tanács felállítására. (Azért nem Közmunkatanács lett a neve, nehogy valaki azt higgye, hogy közmunkásokat akarnak foglalkoztatni.) Tarlós kijelentette: az uniós forrásokra a legfelkészültebb kezdeményezett Budapest.

Határozott ember vagyok, nem véletlen, miért nevezték Erős Pistának a paprikát, de a moszkvai polgármestert nem tudom akarata ellenére idehozni.

– ezt azzal kapcsolatban mondta a főpolgármester, hogy a moszkvai főpolgármester Budapestre látogatása csúszik. Tarlós orosz kollégájának budapesti látogatásán fog ugyanis eldőlni, hogy hol lesz a fővárosban az új Moszkva tér.