Tarlós keményen kiosztotta Vitézy Dávidot

IMG 2133
2016.04.15. 11:28

Nem egy mindenhonnan elcsapott, sértődött, bezárt múzeumot kegyelemből igazgató közgazdász fogja meghatározni egy diszkógömbös, Tütü nevű night-clubból, mi legyen a budapesti közlekedésfejlesztéssel, mondta Tarlós István pénteki sajtótájékoztatóján Vitézy Dávidról, aki minap egy beszélgetésen fejtette ki a véleményét a kerékpározásról (lásd a lenti videóban).

Tarlós: Vitézy egy mindenhonnan elcsapott, sértődött, bezárt múzeumot igazgató közgazdász

Közölte továbbá, hogy Vitézyt nem ő akarta anno kinevezni a BKK élére, nem ő akarta elküldeni onnan; sőt, ő kérte, hogy mindenképp kapjon állást.

Vitézy csütörtök este a Tütü bárban rendezett urbanisztikai fórumon ezt mondta az Indexnek a főváros kiszivárgott tervezetéről:

Vitézy: Nagyon komoly hiba lenne visszafordulni

Tarlós a napokban kiszivárgott főpolgármesteri utasításról elmondta, hogy az nem klasszikus értelemben vett utasítás, ez hibás kifejezés, inkább a kollektív felvetésekre használják. Közölte, hogy több történt, mint kiszivárogtatás, a papírt valaki kilopta a városházáról. Az is probléma a főpolgármester szerint, hogy tartalmát átértelmezik, arról ugyanis megfeledkeznek a tudósítások, hogy nincs döntés az ügyben, visszatérnek a témára. Sőt, nem található benne sehol visszafejlesztés.

Ríz Levente, Rákosmente polgármesterének napokban megjelent elhatárolódásával kapcsolatban Tarlós a következőt mondta: „én azt megértem, hogy a kollégám fél a biciklis barátaitól, a félelem nagy úr”.

Tarlós kijelentette, hogy választási programjában azt ígérte, fejlesztik a kerékpáros közlekedést. Ennek megfelelően 37 kerékpáros beruházás történt 2010 és 2015 között, és 2016–2019 között további 26 fejlesztés várható. Hozzátette: 2010-ben nem káoszt ígért, a kerékpárosok és az autósok közös érdeke, hogy rend legyen. Ezért vizsgálják felül a terveket most, de  visszautasítja a hamis vádakat, hogy visszafejlesztés történne.

A 3-as metró felújítására áttérve a főpolgármester közölte: a kormány a napokban 135 milliárdra emelte a felújítási keretet, és az illetékes miniszter benyújtja a projektet uniós támogatásra. Emellett fontosnak tartja a főpolgármester azt a kormányhatározatot is, hogy akkor is lesz forrás a felújításra a költségvetésből, ha az unió csak részben támogatja vagy elutasítja a támogatási igényt. Ez Tarlós szerint azt jelenti, hogy a kormány átérezte a 3-as metró felújításának fontosságát.

A tájékoztatón kiderült, hogy a római-parti árvízi védműnek 2016 novemberében elindul a kivitelezése, és 2018 végéig teljesen elkészülnek vele. A beruházás 10 milliárd forintos uniós támogatást kap.

A tájékoztatóról folyamatosan tudósítunk.