Orczy-park: harminccal kevesebb fát vágnak ki

2016.06.07. 20:01

A hétfői civil megmozdulás és a jövő nemzedékek szószólójának aggodalma meghozta gyümölcsét, 30 fa várhatóan megmenekül az Orczy-parkban kivágásra ítélt 145 fából.

Értetlenül áll Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora az előtt, hogya jövő nemzedékek szószólója is aggódik az Orczy-park fáiért, mert ezzel kapcsolatban egyetlen egyszer nem kereste meg az intézményt, áll az NKE közleményében. 

A közlemény szerint az NKE mindig messzemenőkig szem előtt tartotta és tartja a természeti értékek megóvását, tiszteletben tartja a történeti park adottságait és igyekszik a jogerős engedélyek birtokában végzett beruházási tevékenységét az értékek védelmével összhangba hozni. 

Hétfőn közműfektetés miatt, érvényes hatósági engedély birtokában mindössze négy fát vágott ki a beruházó a parknak egy olyan részén, ami eddig rendkívül elhanyagolt állapotban volt. 

Az NKE szerint éppen a Ludovika Campus beruházás eredményeként fog ez a terület is majd megújulni, a közpark részévé válni, ahol az egyetemi és a budapesti polgárok kikapcsolódhatnak.

Civil kezdeményezésre és természetvédelmi szakemberek bevonásával az egyetem felülvizsgálta a fakivágási terveket, és a többségében növény-egészségügyi, illetve balesetvédelmi okok miatt jogerős engedélyben kivágásra ítélt 145 fa közül több mint 30-at megpróbál mégis megtartani a beruházás területén. 

Az új épületek elhelyezése során a történeti kerten kívül, de az Orczy- park területén belül elkerülhetetlen a fák kivágása, de az emiatt keletkező fapótlási kötelezettségének az egyetem eddig is és ezután is maradéktalanul eleget tesz. 

Jelenleg is fa-és növénytelepítés zajlik az egyetem előtti Ludovika téren és a Nagyvárad térnél is. A campus beruházás tíz hektárnyi eddig elzárt  területet integrál a parkba, amelynek egy hektárral fog nőni a zöld felülete, áll a közleményben.