Karácsony: Több mindent el akarok érni a budapestiekért, mint Tarlós István

2019.12.03. 11:51 Módosítva: 2019.12.03. 11:55

Interjút adott a Hvg.hu-nak Karácsony Gergely főpolgármester. Néhány fontosabb megállapítás a beszélgetésből:

  • A havazás kezelésében elégtelent kapott az FKF. Az első feladat, hogy megtisztítsák a várost, de aztán lesznek következményei ennek, erre vissza fognak térni.
  • A kormánytól a kerületi szakrendelőkre kért pénz (5 év alatt 50 milliárd forint) szerény összeg a problémákhoz képest. Karácsony szerint politikailag nem vállalható, hogy ezt az összeget sokallja és lesöpörje a kormány az asztalról.
  • Nem akar belemenni számháborúba Gulyás Gergellyel arról, hány kerület és hány CT van Budapesten. Amíg nincs minden kerületben CT, addig nem lesz új atlétikai stadion se. Nemcsak több CT kell, de az is, hogy az állam elegendő vizsgálatot finanszírozzon. Ezzel öt év alatt 15 ezer budapestinek lehetne megmenteni az életét.
  • Karácsony nem alkut köt Orbánnal, hanem a budapestiek érdekeit érvényesíti. Ez a normális politikához való visszatérés. "Rajtam azt kérjék számon, hogy megküzdök-e a nélkülözhetetlen fővárosi fejlesztési forrásokért. A másik meccset – a kormány legyőzését egy politikai versenyben – az ellenzéknek közösen kell elvégeznie."
  • "Egy olyan főpolgármester, aki nem tudja a nyilvánosság és a város erejét használni a vitában, az félre lesz söpörve, ahogy azt is mondtam, az erő, amit a kormány politikájával szemben érvényesíteni kell, nem az enyém, hanem a budapestieké. Ezt a zárt ajtók mögött lehet használni. Arra készülök, hogy több mindent el fogok érni a budapestiek érdekében, mint Tarlós István."
  • A kormányülésen, amelyre meghívták, azt látta, hogy a kormány tagjai nem nagyon mondtak semmiről konkrét véleményt – a miniszterelnök is csak két ügyben tette ezt meg, inkább őt kérdeztek. "Nyilván még nem sikerült megemészteniük a választási vereséget, és sokszor nem tudják, mit kell erre reagálni."
  • Karácsony Gergely tudja néhány kormánytag mobilszámát, és fel is tudja hívni őket. Ezt tette az iparűzési adó ügyében, de nem kapott több információt, mint amit a sajtóban lehetett olvasni.
  • Az Erdogan-látogatás miatt bekövetkezett budapesti közlekedési káosz után annyit sikerült elérnie, hogy a budapesti rendőrfőkapitánnyal és a belügyminiszterrel egyeztetve a jövőben a rendőrség vele is jó előre átbeszéli a várható biztonsági korlátozásokat. "Nincs vétójogom, de olyan jogszabály sincs, amely alapján egyértelmű lenne, hogy ilyen korlátozásokat kell elrendelni."
  • Ahogy a kampányban ígérte, Karácsony Gergely bevezeti a Tiborcz-adót és megállítja a Ligetben már futó építkezéseket. A Ligetben a még el sem kezdett építkezéseket blokkolták. A Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, hogy a már meg nem állítható beruházásokat be kell fejezni. Ez gyakorlatilag a Zene Házát jelenti, ami a legkisebb tervezett épület. A Néprajzi Múzeum esetében még egyeztetni szeretnének, mást pedig nem akarnak, nem is lesz. "Úgy értelmeztem, a miniszterelnök is tudomásul vette a döntést. Azt gondolom, a Nemzeti Galéria épülete volt különösen aggályos, mert az akkora lett volna, mint az összes többi együtt."
  • Parkolási ügyekben vége annak a kerületeken átívelő Fidesz–MSZP-mutyinak, hogy azonos pályázói kör indul a IX. és a XIX. kerületben, egyik helyen az egyik nyer, másik helyen a másik. Karácsony: ilyen már nincs, és a jövőben sem lesz. Erre az a garancia, hogy őt választották főpolgármesternek.
  • Draskovics Tibor, Atkári János, Bodnár Zoltán fővárosi cégekben kapott kinevezéseiről karácsony azt mondta: azért lett politikus, hogy a 2010 előtti világot meghaladják, de azt a fajta stigmatizációt, hogy ha valaki a Gyurcsány-kormányban dolgozott, és emiatt csak rossz ember lehet, visszataszítónak tartja. Szerinte komoly tapasztalattal és tudással rendelkező emberek vállaltak nehéz feladatot.
  • Már ketyeg a Lokál című ingyenes kormányzati propagandaújság 180 napos felmondási ideje. Karácsony azt mondta: ha nem akarják hamarabb felbontani a szerződést, lehet, élnek a jogukkal, és jó kis cikkeket írnak a lapba. Ezek rendkívül szórakoztató tartalmak lesznek, például beleírják, hogy hazudik a lap.
  • Karácsony Gergely azért nem akarta felülírni a korábbi városvezetés által összeállított kitüntetési listát, mert egy normális polgári demokráciában az új vezetés dolga, hogy végrehajtsa a korábbi döntést, hiszen annak is volt legitimációja. "Kezdtem volna neveket húzogatni a listáról? Nem ilyen vagyok. Szeretnék változtatni azon, hogy a félbehagyott projektek országa legyünk, hogy az új vezetés mindent elsöpör, amit az elődök csináltak."