Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

Hathavi végkielégítést kapott a csepeli alpolgármester

2006.10.18. 11:55
A Fidesz bírálja a csepeli MSZP-t, mert a volt alpolgármester többmilliós végkielégítést kapott annak ellenére, hogy tanácsnokként tovább tevékenykedik a XXI. kerületi önkormányzatban. A kerület szerint jogszerű volt a döntés.

Hathavi, összesen 3 millió 276 ezer forint végkielégítést kapott az MSZP-s Borsány György, volt csepeli alpolgármester. Történt ez annak ellenére, hogy a politikus továbbra is képviselőként, azon felül is tanácsnokként folytatja munkáját, közölte az Indexszel Németh Szilárd, a csepeli Fidesz–KDNP frakcióvezetője.

Németh szerint "Ez pedig a tiszteletdíjon felül is emelt összegű juttatást jelent. A csepeli MSZP frakcióját azonban sem ez, sem Csepel rendkívül nehéz költségvetési helyzete, az országot sújtó megszorítások nem hatották meg annyira, hogy mohóságát legalább a törvényes keretek között korlátozza".

Nem legitim a végkielégítés?


Borsány György

"Az alpolgármesteri végkielégítésnél hivatkozott jogszabály alapján Borsány György volt alpolgármesteri végkielégítse véleményünk szerint nem legitim, hiszen a kifizethetőség egyetlen törvényi feltételnek sem felel meg, nem is beszélve a plusz 3 havi juttatásról" - mondta a fideszes politikus.

A testületi ülésen a kifogásokra reagálva a kerületi jegyző a Fidesz szerint csak annyit mondott: "az alpolgármester a végkielégítését új alpolgármester megválasztása miatt kaphatja meg". A Fidesz szerint egyébként Borsány György helyére egyáltalán nem választottak új alpolgármestert. (Csepelen két alpolgármester maradt az eddigi három helyett. A két MSZP-s politikust a Fidesz is megszavazta az alakuló ülésen, akkor még úgy gondolta az ellenzéki párt, hogy gesztus tesz ezzel a lépéssel.) A kerületi önkormányzattól úgy értesültünk, hogy a jegyző alaposan megindokolta a javaslatot.

A törvényi indoklás

Az Index a csepeli önkormányzattól viszont megkapta a jutalom pontos jogi indoklását: eszerint a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény kimondja: "A polgármestert, ha e tisztségét legalább két évig betöltötte és foglalkoztatási jogviszonya végkielégítésként háromhavi illetményének megfelelő összegű juttatás illeti meg; továbbá részére az új képviselő-testület további háromhavi illetménynek megfelelő juttatást adhat."

A törvény kimondja azt is, hogy "e törvénynek a polgármesterre vonatkozó rendelkezéseit az alpolgármesterre is alkalmazni kell."

A csepeli testület határozata

Szintén olvasható a jogszabályban az is: "Ha az alpolgármestert a képviselő-testület az alakuló ülésén nem választja meg alpolgármesternek, de az azt követő három hónapon belül megválasztják, akkor a juttatás időarányos részét vissza kell fizetnie, és a kiesett időtartam közszolgálati jogviszonyban töltött időnek számít."

Mindezt figyelembe véve Tóth Mihály polgármester Borsány György korábbi alpolgármester részére a hivatkozott végkielégítés (több mint bruttó 1,6 millió forint) összegén túl további 3 havi (több mint bruttó 1,6 millió) illetményének megfelelő juttatás (összesen bruttó 3,276 millió) adását indítványozta a testületnek, amely többségi döntéssel ezt meg is szavazta.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.