Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Kivételezik a BKV a külföldiekkel

2006.08.08. 12:22
A Fidesz szerint hátrányosan megkülönböztetik a magyarokat a BKV-n. Munkatársunk álruhát öltött, és bliccelésre adta a fejét, le is bukott. A fideszes tézis bizonyítást nyert.

Ha valakit elkap a metrón az ellenőr, előbb beszéljen bolgárul, vagy annak hangzó nyelven, aztán váltson át németre vagy angolra, és könyörögje ki magának a háromnapos turistabérletet. Az ellenőrök semmilyen papírt nem adnak a bírságról, de az Index tudósítójának kezébe nyomtak egy 2500 forintos turistajegyet.

A fideszes Kupper András pont emiatt reklamált keddi sajtótájékoztatóján. Szerinte a bliccelésen kapott magyarok hátrányos helyzetben vannak, mert nekik - a jegyvásárlásra ösztönzés nélkül - bírságot kell fizetniük. Ezzel szemben a külföldiek, vagy akik annak adják ki magukat, a büntetés mellé háromnapos "ingyen turistajegyet" is kapnak.

Együttműködés

A Fidesz megszerezte a BKV belső utasítását, az 1/2006. számú szakszolgálatvezetői rendelkezést, amely szerint a Magyar Turizmus Rt. és a BKV Zrt. megállapodása értelmében a külföldiek pótdíjfizetési kötelezettségének rendezésére alternatív lehetőségként merül fel a helyszíni, turistajegy-vásárlás.

Kupper András szerint ez hátrányos megkülönböztetés, és szerinte az EU elveinek sem felel meg a nemzetiség szerinti diszkrimináció. Kupper ezért felszólította Aba Botondot, hogy adjon ki rendelkezést, és a magyarokra is terjessze ki a helyszíni jegyvásárlási lehetőséget.

Kupper szerint a pozitív ösztönzés, illetve a már előzetes ellenőrzés sokkal hatékonyabb módszer. Ezt bizonyítja, hogy napi nyolcmillió forinttal nőtt a BKV bevétele akkor, amikor a metróban a belépéskor kezdték ellenőrizni az utasokat.

Kipróbáltuk

Munkatársunkat leküldtük a föld alá, hogy tesztelje, igazak-e a fideszes állítások. A magát bolgár turistának kiadó, jegy nélkül utazó kollégánk először átcsúszott a Ferenciek terén az ellenőrök gyűrűjén, mert egy fehér kiskutyát simogatott a teljes BKV-s alegység. Ezután újra próbálkozott, és a második kísérletnél végre lebukott. Először bolgárul beszélt, aztán németül, de azt sem értették, végül angolul sikerült szót érteniük.

Először nem ajánlottak fel semmit, csak hogy fizesse be a 2500 forintot. Később azonban oroszul-bolgárul visszakérdezett: Bilet? És akkor az egyik ellenőr eltűnt, és hozott egy turistajegyet is, így nem kellett adminisztrálniuk, hanem a kezébe nyomtak egy háromnapos jegyet, és hosszasan magyarázni kezdték, ezzel három napig lehet utazni.

A BKV reagálása

A BKV honlapja szerint helyszíni bírságkor az ellenőrnek a 2500 Ft kifizetését igazoló "pótdíj elismervényt" kellene adnia, amelyen szerepel a BKV Rt. emblémája, adószáma és az elismervény sorszáma. Ez azonban most elmaradt.

A BKV kedden délután reagált a Fidesz kezdeményezésére, és a cég osztályvezetője, Lucza Mihály kijelentette: megvizsgálják annak lehetőségét, hogy kiterjeszthető-e a turistajegy-vásárlás magyar utasokra is, akiket bliccelésen kaptak. Lucza szerint egyébként már most is a magyar utasok járnak jobban, hiszen nekik csak 700 forintos bérletbemutatási díjat kell fizetniük, ha vásárolnak egy bérletet lebukás után.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.