Vilma
-8 °C
3 °C

Novemberig guggolva is kibírjuk a felújított metróállomásokon

2004.09.07. 12:57
A kettes metróvonal frissen felújított, néhány nappal ezelőtt átadott két állomásán összesen hat darab ülőhely található. A BKV illetékese szerint nem tart sokáig az áldatlan helyzet, a "végső állapotot" ugyanis november végére érik el.
Egy hete, hogy átadták - a nyári metrórekonstrukció megkoronázásaként - a kettes metróvonal frissen fölújított két állomását, a Blaha Lujza téri és a Kossuth Lajos téri megállókat. Az illatszerbolt-enteriőrt idéző terek azonban egyelőre nem kényeztetik el az utasokat, ugyanis a két vadonatúj állomáson összesen hat darab ülőhely található, amit a metrópótló Volvóktól elgyötört utasok nagy valószínűséggel kevesellnek. Legalábbis erre a következtetésre jutott az Index botcsinálta közvéleménykutató csoportja, amikor nem reprezentatív felmérést készített visszeres lábú piacozók és állapotos kismamák körében. A kora délelőtti, azaz munkakezdés körüli, és a kora délutáni, azaz fájront utáni időszak tűnt a legmegfelelőbbnek a véletlen sétás mintavételre, ezt igazolta is a metrószerelvényekből kiáramló sodró tömeg.

Derékpróbáló vasak

Klikk a képre!
A kevésbé forgalmasabb Kossuth téri állomáson szerencsésebb némileg a helyzet: itt a két peron közötti "senkiföldjén" találhatók két hármas csoportban krómacél ülőhelyek, tehát ez eddig hat fő ideiglenes elhelyzésére jelent megoldást - a többiek állnak. Ottjártunkkor egy idős házaspár üldögélt a tizenhatlyukú fémen, a székek egyharmadát elfoglalva, a köztes területen átsietők közül szemmel láthatólag kevesen ülnek le. A zöldséges kosárba kapaszkodó idős nő kérdésünkre elmondja, hogy a Batthyányi térre tartanak, és természetesen örül hogy leülhet egy kicsit, míg nem jön a metró, bár az ülések nem túl komfortosak, "nem támasztják meg az ember derekát", és "kemény a vas is". Fájós lábára panaszkodó férje csak annyit tesz ehhez hozzá, hogy "még így is sokkal jobb itt, van ahol ennyi ülőhely sincs", például a Lehel téren, ahol pedig többnyire nehéz szatyrokkal szállna az ember a metrókocsiba. A férfi még egy dologról elismerően nyilatkozik, ez pedig a világítás, szerinte a többi metróállomáson olyan érzése van az embernek, mintha farkasvakságban szenvedne.

A Blaha Lujza téri metróállomás kitágított háromhajós terében nincs egy ülőhely sem. Egy nagy pocakú kismamát szúrunk ki a metróra várók között, a szerelvény érkezéséig van csaknem három perc, hogy megtudjuk tőle, leülne-e, ha lenne hová. Az evidens válasz ("le") után még elmondja, hogy általában a tömegközlekedés nem kedvez a várandós anyukáknak, a buszmegállókban alig lehet megpihenni, az utasok között is kevés, aki átadná az ülőhelyét, mégha nem is "kegyetlenségből, vagy közönyből", de egyszerűen figyelmetlenségből. Babakocsival közlekedni hasonlóképp küzdelmes - teszi hozzá, majd beszáll a huzattal berobogó, Délibe tartó szerelvénybe.

Keleti kényelem

Tekintse meg képeinket!
Hogy teljesebb legyen a kép, körülnéztünk a másik két metróvonal néhány állomásán, és levonhattuk a következtetést: a BKV által üzemeltetett állomások többnyire nem kényeztetik el az utasokat, a fentebb említett Lehel téri állomáson kívül nem találtunk ülőhelyet például az ugyancsak forgalmas Keleti pályaudvari állomáson sem, bár kétségtelen: vannak földalatti helyek, amik tobzódnak a különböző színű és formájú ülőhelyek sokaságában.

Mint azt a BKV egyik sajtóreferensétől megtudtuk, a két vadonatúj belsővel ellátott állomáson a "végső állapotot" november végére érik el, bár az továbbra sem érthető, hogy miért pont az ülőhelyeket nem szerelték be az ezek szerint határidő előtt átadott állomásokba. A kérdéses két állomáson tehát ősszel várható, hogy felszerelik a tervekben szereplő ülőkéket, a látványtervekből az is kiderül, hogy falba süllyesztett padok lesznek a peronok mentén. Az hogy pontosan hány darab, egyelőre szintén nem világos, a sajtós szerint tizennyolc hely lesz menetirányonként, a birtokunkban lévő látványterv azonban ennél jóval kevesebbről árulkodik, rossz esetben csupán hatan foglalhatnak helyet metróra várva.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!